Uusimmat

Kokeilu Denon Home Sound Bar 550 -kaiutin – Eleetön ja kompakti pakkaus toimii varsinkin leffakäytössä

25.03.2021 20:00 Kai Taipale

Uusi Denon Home Sound Bar 550 kykenee toistamaan Dolby Atmos -tilaäänet virtuaalisesti, mutta on silti miellyttävän pienikokoinen laite. Äänipalkki osoittautui muutenkin miellyttäväksi tuttavuudeksi, erityisesti tilaäänien maailmassa viihtyvälle.

Parhaimmillaan yksi kaiutin pystyy hoitamaan suurimman osan kotiteatterin äänentoistotarpeista, varsinkin jos sen pääkäyttönä on toimiminen television kaverina. Soundbarin rakenne tuo mukanaan toki aina kompromisseja, mutta helppous ja yksinkertaisuus voivat korvata tämän – joidenkin mielestä hyvinkin helposti.

Otimme kokeiltavaksi tuoreen tuttavuuden eli Denon Home Sound Bar 550 -kaiuttimen. Se esiteltiin tammikuussa, mutta löysi tiensä kauppoihin hieman myöhemmin eli helmikuun loppupuolella. Kaiuttimen suositushinta on 649 euroa, joten se edustaa yhden kaiuttimen ratkaisujen kalliimpaa päätä.

Kilpailijoista Atmos-tuettuja, yhden laitteen ratkaisuja ovat myös edullisemmat LG SN7CY tai Sony HT-X8500. Niiden hintataso asettuu 300-400 paikkeille. Hieman hintavampi vaihtoehto on Sonos ARC, jonka suositushinta on jo 899 euroa. Kovimmaksi kilpailijaksi voisi nimetä myös Atmos-tuetun JBL Bar 5.0 Multibeamin, jonka suositushinta on selvästi vähemmän eli 399 euroa.

Myös useammalla valmistajalla tarjolla olevat soundbarin ja subwooferin yhdistelmät voivat olla vaihtoehtoja, mutta niiden kanssa menetetään yhden laitteen ratkaisun tuoma yksinkertaisuus, samoin selkeys niin sijoituksessa kuin asennuksessakin.

Myyntipakkauksessa on Denon Home Sound Bar 550 -kaiutin, kaukosäädin paristoineen, HDMI-kaapeli, optinen kaapeli, pikaopas, verkkovirtakaapeli, seinäkiinnityssapluuna ja seinäkiinnityspehmusteet. Denonin voi siis asentaa niin tasolle kuin seinälle.

Soundbarin olemus on hyvin pelkistetty. Yläpinta on tummaa, kovahkoa ja nopeasti pölyä keräävää muovia. Laitteen päälle olevat painikkeetkin pysyvät piilossa, kunnes käden vie lähelle. Tällöin niihin syttyy valo ja hipaisupainikkeita on helppo käyttää. Painikkeita on minimaalisesti, vain toisto/tauko- sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Tuntuma ei kuitenkaan ole selkein mahdollinen.

Mitään näyttöä ei laitteessa ole, joten eri lähtötasot ja äänitilat on syytä tarkistaa mobiilisovelluksesta.

Ulkopintoja kiertää ihan katseenkestävä kangasverhoilu. Keskellä kaiutinta, Denon-logon alla, on laitteen ainoa merkkivalo, jonka kirkkaus on säädettävissä mobiilisovelluksella. Laite tulee myöhemmin keväällä tulevan päivityksen myötä tukemaan myös Amazon Alexa -virtuaaliavustajaa, mutta ominaisuutta ei virallisesti tueta Pohjoismaissa. Samainen ohjelmistopäivitys tulee mahdollistamaan myös HEOS-tuettujen subwooferin ja lisäkaiuttimen yhdistämisen soundbariin.

Liitännät ovat kiitettävän kattavat, mutta tässä hintaluokassa ei vähempää voisi odottaakaan.

Silkalle äänelle löytyy perinteisemmät 3,5 millimetrin stereoliitäntä sekä digiäänelle optinen sisäänmeno. Kuvan ja äänen yhdistelmälle on tarjolla kaksi HDMI-liitäntää, joista toinen on eARC-tuettu. Kaiuttimeen voi siis kytkeä esimerkiksi UHD Blu-ray -soittimen, ja kuva siirtyy televisioon soundbariin kautta.

Langattoman WiFi-verkon lisäksi kaiuttimen voi kytkeä ethernetillä kodin verkkoon. Testissä kaikki yhteydet hoidettiin tällä kertaa langattomilla vaihtoehdoilla. Liitäntöjen ohesta löytyy painikkeet niin WiFi-verkkoon kytkeytymiseen kuin Bluetooth-yhteyden parituksen käynnistämiseen. USB-liitäntään voi kytkeä musiikkia sisältävän massamedian, sillä kaiutin tukee myös esimerkiksi mp3-, wav-, wma- ja flac-tiedostoja.

Koska näyttöä ei ole, kytkeytyminen kodin verkkoon hoidetaan mobiilisovelluksella. Denon käyttää monihuone- ja hallintaratkaisustaan nimeä HEOS, ja sovellus löytyy niin Android- kuin iOS-käyttöjärjestelmile. Mikäli käytössä on useampia HEOS-tuettuja laitteita, voi sillä ohjata musiikkia, tai jopa television ääniä, eri laitteisiin mutta myös eri huoneisiin. Järjestelmä tukee jopa kahdeksaa kaiutinta.

HEOS-sovelluksen kautta tuettuina ovat esimerkiksi Tidal-, TuneIn- ja Deezer-musiikkipalvelut. Spotify Connect -toimintoa tukevana Denonia voi ohjata myös suoraan Spotify-sovelluksesta.

Denonin HEOS-sovellus on sinänsä varsin yksinkertainen ja selkeä, mutta testijakson aikana se vaati usein uudelleenkäynnistyksen näyttääkseen senhetkisen äänitilan, eikä vain aiemmin käytettyä. Kaiuttimen HEOS-ohjelmisto myös päivittyi testijakson aikana, mikä aiheutti laitteen katoamisen sovelluksesta tyystin. Vasta useamman uudelleenkäynnistyksen jälkeen sovellus suvaitsi päivittää kaiuttimen ohjelmiston, joka myös palautti soundbarin sovellusnäkymään. Saman valmistajan vanhemman, mutta HEOS-tuetun kotiteatterivahvistimen kanssa ei ole vastaaviin sovellusongelmiin törmätty, joten kyse voi olla vielä alkuvaiheen ohjelmisto-ongelmista.

Kaukosäädin on kuin eri maailmasta itse kaiuttimen kanssa. Se on kevyt, heppoinen ja painikkeiden tuntuma on heikko. Siitä löytyy kyllä välttämättömimmät toiminnot painikkeina. Koska itselaitteessa ei ole näyttöä, hoituu ohjaaminen paljon luontevammin mobiilisovelluksen kautta ja (e)ARC-liitäntään kytketyn television äänenvoimakkuuskin säätyy onneksi sen omalla kaukosäätimellä.

Paras ominaisuus on kaukosäätimen pikavalinnat, joihin voi valita esimerkiksi hillitymmät asetukset yökäyttöä varten – näitäkin saa tosin luotua sovellukseen enemmän kuin kaukosäätimen mahdollistamat kolme, joten valmistaja lienee ajatellut käyttäjien hylkäävän kaukosäätimen joka tapauksessa.

Kaiutin on kiitettävän kompakti. Tämä on monessa kodissa selkeä etu, ja kaiutin soveltuu jopa noin 40 tuuman kokoluokan televisioiden kaveriksi. Tilaäänet muodostetaan hyödyntämällä pintaheijastuksia, mikä asettaa toki omat haasteensa niin kaiuttimelle kuin kuuntelupaikalle.

Kuten valmistajan havainnekuvasta selviää, koostuu soundbar kuudesta kaiutinelementistä. Näistä neljä on täyden äänialueen elementtejä, kooltaan 55 millimetriä. Lisäksi käytössä on kaksi diskanttielementtiä (19 mm) sekä kolmesta passiivisäteilijästä (50 x 90 mm). Näillä eväillä kokoonsa nähden pötkylästä kuoriutuu yllättävänkin iso ja avara ääni. Äänenpaine riittää hieman isompaankin huoneeseen.

Testikäytössä kaiutinta käytettiin kahdessa eri tilassa, alle kymmenen neliön makuuhuoneessa sekä noin 25-neliöisessä olohuoneessa – kummatkin kivirakenteisen kerrostalon uumenissa. Tiloista makuuhuone on kuuntelupaikan suhteen symmetrinen, olohuoneessa oikea seinä on merkittävästi vasenta, puoliavointa seinää lähempänä. Testissä äänilähteinä käytettiin Blu-ray-soitinta, puhelimen Bluetooth-yhteyttä sekä lukuisia striimauspalveluita television kautta.

Kun soundbarilla toistetaan Dolby Atmos -ääntä sisältävää materiaalia, ovat valittavissa Dolby Atmos- ja Dolby Atmos (Movie) -äänitilat. Muulla materiaalilla vaihtoehdot ovat Dolby audio – Dolby Surround-, Dolby Audio – Dolby Surround (Movie) ja DTS Virtual:X -äänitilat. Denon Home Sound Bar 550 osaa siis luoda virtuaalista tilaääntä myös kaksikanavaisesta materiaalista.

Monikanavaäänille on myös valittavissa Direct-tila, jossa ei virtuaalista tilaääntä luoda ja stereoäänelle on vastaavasti Stereo-tila. Näissä on vielä mahdollista käyttää esimerkiksi puheäänien korostusta, mutta Pure-äänitilassa kaikki muokkaukset ovat pois käytöstä. Ja luonnollisesti DTS:X (Master Audio) -äänille on käytössä oma DTS:X-äänitila.

Testissä kaiutinta käytettiin monipuolisesti eri materiaalilla noin parin viikon ajan kahdessa mainitussa tilassa. Aloitetaan purkaminen siitä missä tämä soundbar on omimmillaan, eli tilaäänien parissa. Tältäkin osin luonne paljastui hieman kahtiajakoiseksi.

Suuremmassa kuuntelutilassa tilaäänet toistuivat avarasti, mutta selkeän etupainotteisina. Virtuaalisesti luotu tilaäänikenttä kyllä levisi uskottavasti ja pääosin aika tarkastikin television ympärille, mutta sen syvyys ei oikein riittänyt noin parin metrin etäisyydellä olevalle katselupaikalle.

Vaikuttavimmillaan kaiutin oli Dolby Atmos -äänien kanssa, jolloin myös korkeussuuntaan tuli selvästi eloa, vaikkei soundbarissa edes ole ylöspäin suunnattuja elementtejä. Ero stereokaiuttimiin on päivänselvä, mutta yhtä selväksi jäi ero verrokkina toimivaan erillisillä kaiuttimilla ja kotiteatterivahvistimella toteutettuun 5.1.2-kanavaiseen tilaääniratkaisuun.

Pienemmässä kuuntelutilassa tilaääni toistuu toimivammin kuin isommassa kuuntelutilassa. Vähemmän kaikupintaa omaava tila auttaa jopa hieman yllättäen tilaäänen hallinnassa, ja Dolby Atmos -äänissä toistuu jopa korkeussuunta ajoittain selvästi, samaan tapaan kuin erillisillä heijastekaiuttimilla toteutetut efektit. Myös pituus- leveyssuuntaiset äänet toistuvat paremmin tilan täyttäen.

Etu-takasuunta jää silti selvästi jälkeen korkeussuunnasta, joten erilliset takakaiuttimet olisivat poikaa. Halutessaan Denonin ratkaisuun nämä voi lisätä, mutta kuten todettua, tämä mahdollisuus on luvassa vasta myöhemmin tulevan ohjelmistopäivityksen myötä. Samalla toki kokonaisuuden hintakin pomppaa jo pitkäksi, ellei kaiuttimille löydy esimerkiksi muuta käyttöä monihuoneratkaisuissa.

Virtuaalisesti tuotetut tilaäänet ovat kokonaisuutena pääosin riittävän tarkkoja, eli kuuluvat siitä suunnasta mistä niiden pitäisikin. Pieniä haksahduksia tuli vastaan siellä täällä, eikä yhden kaiuttimen todellisiin ihmeisiin voi vielä tässäkään hintaluokassa olettaa kykenevän.

Matalat äänet eivät kummassakaan tilassa olleet napakimmat mahdolliset, eivätkä ne ulotu efektien ystävän mielestä riittävän alas, toisto alkaa nimittäin vaimeta nopeasti jo sadan hertsin paikkeilla. Bassoräimeen ystävät joutuvat siis hankkimaan myös subwooferin tai tähyämään muita ratkaisuja.

Basson tasoa voi silti pitää täysin riittävänä kerrostalokäytössä. Se mikä häiritsi, oli eräänlainen bassojen tason vaihtelu. Toisilla materiaaleilla sitä mielellään säätää asteikkoon pykälän tai pari lisää, mutta useimmiten sitä on tarpeen hillitä.

Puheäänessä oli kaikissa oloissa lievää verhoutuneisuutta, ainakin ellei bassoa ole säädetty lähtötasoa alemmas. Tätä voi maltilla korjata Dialogue Enhancer-toiminnolla. Lieväkin muokkaus teki erityisesti kirkkaammille puheäänille terää, matalille ei yhtä selvästi. Uutisten tapaiseen sisältöön voi jopa harkita yökuuntelutilaa, joka korostaa nimenomaan puhetaajuuksia muiden kustannuksella. Yleisesti ottaen äänet toimivat selvästi varmimmin, mikäli istuu enintään noin 30 astetta sivussa keskilinjalta.

Jos monikanavatoisto parhaimmillaan onnistuu vetämään suupielet ylöspäin, musiikin toisto taas saa suupielet palaamaan aavistuksen alaspäin.

Kokonaisuutena Denonin ääni on hieman verhoutunut myös musiikilla, jopa siinä määrin, että asetuksista mielellään korostaa diskanttia pykälän tai parikin, ja laskee jälleen hieman bassoa. Näin ääneen saa lisää kaivattua tasapainoa.

Tämäkään ei perussoundista tee erityisen kirkasta, vaan edelleen toisto on mielipiteitä jakavasti joko tumma- tai lämminsävyistä, ja matalammat äänet jäävät hieman ponnettomiksi. Lisäksi soundi on yllättävänkin pistemäinen stereotoistossa. Yksittäisissä kasarilta peräisin olevissa konemusiikkikappaleissa kaiutin toimii kuitenkin ihan mukavasti, joskin huomattavasti paremmin se suoriutuu modernilla, loppuun saakka hiotun soundimaailman elektronisella musiikilla. Ylipäätään vokaalivetoisen musiikin toistaminen ei ole aivan tämän soundbarin ykkösantia.

Voisikin kiteyttää, että parhaimmillaan Denon Home Sound Bar 550 on monikanavaääntä toistettaessa kerrostalossa, jossa äänenpainetta ei tarvita aivan hirveästi, eikä todelliselle bassoryskeelle löydy arvostusta. Denonin HEOS-monihuonejärjestelmän tuotteita entuudestaan omistavalle ratkaisu kuulostaa myös toimivalta. Itse pidän kovasti myös kaiuttimen eleettömästä olemuksesta, vaikka näyttöä jäinkin kaipaamaan. Jälkimmäisen puute korostuu erityisesti siinä, että kaiuttimen äänimaailmaa ja tasoja säätää mielellään materiaalin ja äänilähteen mukaan. HEOS-sovelluksen Android-version vaatimat uudelleenkäynnistelyt olivat nekin hetkellisesti turhauttavia.

Denon Home Sound Bar 550 on pienine puutteinensakin kokoonsa nähden oikein toimiva ratkaisu, muttei tarjoa mitään mullistava. Tuki Dolby Atmos -tilaäänille on kuitenkin oiva lisä, ja kaiutin kykenee hyvillä monikanavaäänillä tuottamaan riittävän ja toimivan tilaääniefektin. Myöhemmin päivityksen myötä tuleva mahdollisuus lisätä takakaiuttimet, tai jopa subwoofeerin, tekee ratkaisusta vielä täysipainoisemman, mutta samalla jo melkoisen kalliin kokonaisuuden.

Denon Home Sound Bar 550 on siis kivalta kuulostava ja toimiva, joskin hieman hintavan puoleinen, mutta todella kompakti ääniratkaisu erityisesti striimauspalvelujen suurkuluttajille.

Hyvää

  • Kompaktit mitat ja eleetön olemus
  • Riittävät liitännät
  • Tukeva rakenne
  • Pääsääntöisesti miellyttävä tilaääni

Huonoa

  • Tiheä tarve säätöjen muuttamiseen
  • Näytöttömyys
  • Rimpula kaukosäädin
  • Heikosti päivittyvä sovellus

Tärkeimmät tekniset tiedot Denon Home Sound Bar 550

  • Hinta: 649 €
  • Kaiutinelementit: 2 kpl 19 mm (diskantti), 4 kpl 55 mm (täysi äänialue), 3 kpl 50 x 90 mm (passiivisäteilijä)
  • Vahvistin: ei ilm.
  • Liitännät: 2 x HDMI (sisään / ulos eARC), optinen, 3,5 mm stereo, ethernet
  • Yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 3.0, ethernet
  • Mitat, paino: 650 x 75 x 120 mm, 3,5 kg
  • Muuta: HEOS (monihuonejärjestelmä ja striimausratkaisu), Dolby Atmos ja DTS:X -tilaäänituki. AirPlay 2- ja Spotify Connect -tuki.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat