Uusimmat

Pikatesti: Xiaomi Mi Box S EU on edullinen mediatoistin toimivalla kaukosäätimellä ja monipuolisilla ominaisuuksilla

22.04.2020 20:00 Kai Taipale

Googlen Chromecast on osoittautunut erinomaisen helpoksi tavaksi muuttaa esimerkiksi vanhemmat televisiot ”älylaitteiksi”. Vastaavan tempun, mutta monipuolisemmin ja kaukosäätimen myötä kätevämmin, tekee myös ominaisuuksiinsa nähden edullisen oloinen Xiaomi Mi Box S -mediatoistin.

Xiaomi Mi Box S ei ole mitenkään uusi laite, mutta Suomen markkinoilla se on nähty yleisemmin käytännössä vasta viimeisten kuukausien aikana. Laite on myös taannoin päivittynyt uuteen käyttöjärjestelmäversioon, joten nyt oli hyvä hetki ottaa se myös Muropaketin pikakokeiluun.

Itse laitteessa ei ulkoisesti ole mitään ihmeellistä. Se on neliskanttinen, täysmuovinen ja littana laatikko pyöristetyin kulmin. Televisioon boksi liitetään HDMI-liitännällä, mutta äänet saa ulos myös optisesta tai stereoliitännästä. Laite osaa toistaa HDR-laajasävyvideot 4K-tarkkuudella ja Dolby Digital+ -monikanavaäänillä.

Ulkoisen massamuistin voi liittää USB-liitäntää. Nettiä varten ei ole ethernet-liitäntää, mutta 802.11ac-standardia tukeva WiFi toimii luotettavasti.

Hintaa koko ”komeudella” on maltilliset 79 euroa.

Lähimmät kilpailijat meidän markkinoilla ovat Googlen kumpikin Chromecast -versio. Näistä Full HD -tarkkuuteen kykenevä laite on paljon halvempi, mutta 4K-toistoon kykenevä Ultra-versio on lähes saman hintainen. Ne kuitenkin tarvitsevat aina tuekseen ohjauslaitteen. Niitäkin selkeämpi vaihtoehto on Apple TV, mutta se on vastaavasti halvimmillaankin merkittävästi kalliimpi.

Boksin tehtävä on siis toimia mediatoistimena. Toiston voi hoitaa joko laitteeseen asennetuilla sovelluksilla, mutta sisältää myös Chromecast-toiminnon, eli se toimii myös puhelimesta tai muusta ulkopuolisesta lähteestä hallitun median toistajana. Jälkimmäisen kanssa ohjaus hoidetaan luonnollisesti puhelimella tai muulla vastaava laitteella. Mi Box S:n sisäisiä sovelluksia ohjataan kaukosäätimellä, joka tosin osaa kyllä pysäyttää ja jatkaa myös Chromecast-toiston.

Myyntipakkaukseen kuuluu mediatoistin, kaukosäädin, HDMI-kaapeli, virtalähde sekä käyttöohje.

Asennusvaiheessa laite tarjoaa mahdollisuutta hoitaa yhdistäminen kodin langattomana verkkoon puhelimen Google-sovelluksella. Omalla kohdalla tämä vaihtoehto ei toiminut, sillä laitetta ei yksinkertaisesti löytynyt.

Manuaalinen WiFi-verkkoon yhdistäminen toki onnistui muitta mutkitta. Ethernet-liitäntää ei toistimessa ole.

Asennusvaiheessa tarjoaa joitain sovelluksia asennettavaksi, mutta suurin osa tarpeellisista on syytä asentaa itse. Android-puhelimia käyttäneelle ei Androidin TV-versio tuota tuskaa, sillä Play-sovelluskaupasta löytyvät lähes kaikille käyttäjille tärkeimmät sovellukset.

Käyttöönoton jälkeen on syytä käydä läpi asetusvalikko, jotta äänet ja kuvat toistuvat toivotulla tavalla. Myös järjestelmäpäivitys kannattaa tarkistaa, sillä testilaitteeseenkin löytyi päivitys Android-versioon 9.0 (624 megatavun päivityspaketti).

Tosin uuden Android-version myötä käyttöpaikkavaihtoehdoista katosi Suomi, ja HDMI CEC -ohjaus sekoitti kotiteatterijärjestelmän toiminnan, niin että laiteesta oli lopulta irrotettava HDMI-kaapeli. Vaikka CEC-ohjaus oli valikoista kytkettynä pois käytöstä, riivasi ongelma laitetta lähes koko testijakson ajan, ensimmäisestä ongelmasta taas ei koitunut mitään todellista haittaa.

Asennettavissa ovat esimerkiksi videopalvelut Amazon Prime, C More, Dplay, Elisa Viihde, HBO Nordic, MTV3, Netflix, Ruutu, Viaplay, Yle Areena ja YouTube. Kattavan kuuloinen lista ei silti ole aivan koko totuus, sillä osa sovelluksista on selvästi tyytyväisempiä, mikäli toistava laite on virallisesti tuettujen listalla. Sellaisena Xiaomia ei pidä esimerkiksi Viaplay.

Testilaitteessa ei myöskään Amazon Prime suostunut millään avaamaan laitteen rekisteröimistä, joten sen käyttäminen ei testin aikana onnistunut.

Musiikkia kuuntelevat löytävät esimerkiksi Google Musicin, Spotifyn sekä Tidalin. Android TV -sovellusvalikoimasta löytyy paljon muitakin sovelluksia. Niihin voi tutustua tästä. Play-kaupasta löytyy myös Android TV -pelejä, mutta nykymittapuulla kohtuullisen heikkotehoisella laitteella ne sivuutettiin tyystin.

Laitteen kaukosäädin on sopivan pelkistetty. Toimintojen ytimessä on neliohjain, jonka keskellä on painike. Sen alapuolelta löytyvät sovellus-, paluu ja kotipainikkeet. Niiden alta löytyvät vielä pikapainikkeet Netflixille ja suoratoistolle. Alimpana on äänenvoimakkuussäädin. Kapulan yläosassa on lisäksi virta- ja virtuaaliassistenttipainike.

Kaukosäädin on kovamuovinen ja hieman liukas, mutta painiketuntuma on ihan kelvollinen. Neliohjaimen käyttö onnistuu pimeässäkin, mutta muiden matalien painikkeiden löytäminen on hankalampaa.

Xiaomi Mi Box S:n käytössä löytyi paljon hyvää. Moneen vain parinkin vuoden takaiseen Android TV -käyttöjärjestelmään perustuvaan televisioon verrattuna käyttö on nopeaa ja mukavaa, mutta toisaalta vikkelämpiäkin käyttöjärjestelmiä löytyy jo nykytelevisioista. Esimerkiksi sisältölistassa nimikkeestä toiseen vaihtaminen saattaa kestää sekunnin murto-osia, kun parhaassa tapauksessa mitään viiveitä ei olisi havaittavissa.

Myös eri sovellusten grafiikan piirtäminen hoituu pienellä, mutta havaittavissa olevalla viiveellä. Samaisissa grafiikoissa on havaittavissa myös lievää karkeutta. Mikäli on tottunut aiempien sukupolvien mediatoistimiin, on käyttäminen näistä puutteista huolimatta oikeinkin mukavaa.

Varsinaisen toistettavan materiaalin kuvanlaatu osoittautui Xiaomi Mi Box S:n kohdalle täysin käyttökelpoiseksi, vaikka testialustana toimi alle vuoden vanha 75-tuumainen 4K-televisio. Virheettömänä sitä ei voi pitää, sillä käytännössä kaikissa käytetyissä sovelluksissa ilmeni jonkinasteista nykimistä. Osa ongelmasta piilee laitteen halussa toistaa kaikki materiaali 60 kuvan sekuntivauhdilla materiaalista ja lähteestä riippumatta. Ongelmat 4K-materiaalilla olivat yleisempiä ja selvempiä kuin alemmilla tarkkuuksilla.

Äänistä toistuivat pakatut Dolby Digital+ -muodot, mutta Dolby Atmos jäi toistumatta. Mikään testikäytetty sovellus ei nimittäin Mi Boxia Atmos-hyväksytyksi laitteeksi tunnistanut.

Kaukosäätimen kautta käytettävä Google Assistant tunnistaa puheen melkoisen luotettavasti, mutta suomenkielisenä se ei läheskään aina tee sitä mitä käyttäjä haluaa. Näppärintä sillä onkin etsiä sisältöä vaikka YouTubesta tai käynnistää sovelluksia.

Xiaomi Mi Box S -mediatoistimen tekee kiinnostavaksi sen hinta. Sen mukana saa samat toiminnot kuin vastaavan hintaisessa Google Chromecast Ultra -laitteessa, mutta myös kaukosäätimen ja mahdollisuuden itsenäiseen käyttöön.

Mikäli käytössä on televisio, josta ei löydy kaivattuja älyominaisuuksia tai sovelluksia, on Xiaomi Mi Box S harkinnan arvoinen vaihtoehto – erityisesti jos toistettava materiaali jää Full HD -tarkkuuteen ja laitetta ei käytetä kotiteatterijärjestelmässä.

Mi Box S sisältää järkihintaan Chromecast-toiminnot, mutta lisäksi mahdollisuuden käyttää useimpia Suomessa suosittuja striimaussovelluksia itse laitteessa. Hyvä ja toimiva kaukosäädin ja mahdollisuus Google Assistantin käyttämiseen ovat selkeä etu, varsinkin tässä hintaluokassa.

Jos kuitenkin tavoitteena on joko 4K-, HDR- tai Dolby Atmos -materiaalin toistaminen parhaalla mahdollisella laadulla, ei laite ole enää läheskään yhtä houkuttava tai järkevä vaihtoehto. Parhaimmillaan laite on siis muutaman vuoden vanhan television sovellusten käyttömahdollisuuksien tuomisessa nykyaikaan.

Hyvää

  • Toimiva ja käytännöllinen kaukosäädin
  • Hinta ominaisuuksiin nähden
  • Striimausominaisuudet Full HD -tarkkuudella varauksin

Huonoa

  • Kuvassa ilmenevät satunnaiset nykimiset
  • Käytön omituisuudet siellä täällä
  • 4K-toiston ongelmat

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi Mi Box S EU

  • Hintaluokka: 80 €
  • Prosessori, GPU: Neliydinsuoritin (Cortex-A53, enintään 2,0 GHz), Mali 450
  • Muisti: 2 Gt RAM, 8 Gt eMMC
  • Enimmäistarkkuus: 4K (60 FPS)
  • Liitännät: HDMI 2.0a (HDCP 2.2), USB 2.0, yhdistetty SPDIF + 3,5 mm ulostulo
  • Käyttöjärjestelmä: Android TV 9.0
  • Langattomat yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.2
  • Mitat, paino: 93,7 x 93,7 x 16,5 mm, 147 g
  • Muuta: Chromecast-yhteensopiva, kaukosäädin äänenvoimakkuussäädöllä ja mikrofonilla

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat