Uusimmat

Testi: Logitech G Pro X -pelinäppäimistö – Nosta kytkintä ja vaihda uusi tilalle

15.01.2020 20:00 Antti Voutilainen

Perinteisesti mekaanisen pelinäppäimistön ostaja on joutunut tyytymään ostohetkellä siinä olleisiin kytkimiin. Logitech G Pro X -näppäimistö tekee poikkeuksen – siinä kytkimet ovat vaihdettavissa. Testasimme miten helppoa vaihtaminen käytännössä on, ja onko ominaisuuden myötä esimerkiksi tuntumasta tingitty.

Oheislaitemarkkinoilla loppuvuosi on usein hiljaisempi kausi. Viimeisimmät uudet julkaisut tapahtuvat ennen joulumarkkinoiden alkamista. Panoksia säästellään tuossa vaiheessa CES-kuluttajaelektroniikkamessuille, missä on usein nähty tulevan vuoden mallistoa ja mahdollisia prototyyppejä. Tänä vuonna ei mitään mullistavia uutuuksia kuitenkaan nähty, joten Logitechin vaihtokytkimet edustavat edelleen uusinta kehitysaskelta.

Näppäimistön valinnassa käyttömukavuus on tärkeimpiä valintakriteereitä. Tuli näppäimistö sitten pelaamiseen tai kirjoittamiseen, sitä on hyvä pystyä käyttämään pidempiäkin jaksoja ilman, että kädet väsyvät tai käytöstä aiheutuu kipuja.

Käyttömukavuuteen vaikuttaa myös se, käytetäänkö näppäimistössä mekaanisia kytkimiä vai onko se toteutettu kalvokytkintekniikalla. Vaikka kytkinten väliset erot eivät vaikuta järin suurilta, niillä on merkitystä, kun peli- tai kirjoitussessiot venyvät pidemmiksi.

Pelikäytössä Clicky-kytkimien ääni saattaa alkaa ärsyttää, ja kirjottaessa Linear-kytkinten puuttuva tunto- ja äänipalaute voi harmittaa pidemmän päälle. Jokaisella on oma mieltymyksensä. Oli maku mikä tahansa, näppäimistöhankinnassa ostopäätös tarkoittaa hyvin usein sitoutumista yhteen kytkintyyppiin.

Logitech G Pro X -pelinäppäimistö lähtee murtamaan tätä käsitystä. Toki kytkinten vaihtaminen on mahdollista kaikkiin mekaanisilla kytkimillä varustettuihin näppäimistöihin, muttei välttämättä helppoa. Jos kytkimen vaihtaminen edellyttää näppäimistön purkamista osiin ja kytkimen irrottaminen piirilevystä vaatii kolvin käyttöä, kynnys käy monelle melkoisen korkeaksi.

Muropaketin testiin otettu Logitech G Pro X -pelinäppäimistö asettuu hintansa puolesta melkoisen suosittuun 150 euron luokkaan. Samasta hintaluokasta löytyvät muun muassa SteelSeriesin Apex M750 TKL, Corsairin Gaming K95 RGB Platinum ja Logitechin G910 Orion Spectrum RGB. Aiemmin julkaistun Logitech Pro -sisarmallin hinta on myös lähellä uutuusmallin hintaa.

Testissä tutustutaan näppäimistön ominaisuuksiin, ergonomiaan, eri kytkinvaihtoehtoihin ja kytkinten vaihtamiseen sekä siihen, miten hyvin näppäimistö tarjoaa vastinetta rahoille.

Logitech G Pro X -pelinäppäimistö on Pro-sarjan tuorein lisäys. Edeltäjänsä tapaan näppäimistössä ei ole numeronäppäimistöä, eli se on tenkeyless-näppäimistö. Logitechin mukaan näppäimistö on suunnattu e-urheilun ammattilaisille. Kompaktimpi koko sallii enemmän käyttötilaa hiirelle, olettaen, että hiirtä käytetään oikealla kädellä.

Näppäimistön ulkomitat ovat 361 x 153 x 34 millimetriä. Irrotettavan micro-USB -kaapelin pituus on pituudeltaan 1,8 metriä. Painoa ei ole ilmoitettu, mutta näppäimistö ei tunnu erityisen painavalta tai erityisen kevyeltäkään.

Näppäimistön kytkinvaihtoehtoina ovat GX Blue Clicky, GX Brown Tactile ja GX Red Linear. Testinäppäimistössä käytössä oletuksena oli GX Blue Clicky -kytkimet. Siniset ja ruskeat kytkimet ovat kytkentäpisteen, painallusvoiman ja näppäinpainalluksen liikeradan suhteen identtiset. Erona kaksikon välillä on sinisten kytkinten selkeä tunto- ja äänipalaute. Punaisissa kytkimissä liikerata on pidempi, mutta kytkentäpiste lyhyempi. Painallusvoima on sama, mikä edellisessäkin, eli 50 grammaa.

Erillisiä multimedianäppäimiä näppäimistössä ei kompaktin koon vuoksi käytännössä ole. Oikeasta yläkulmasta löytyy kaksi näppäintä, joista toisella aktivoidaan ns. pelitila, joka deaktivoi pelikäyttöä mahdollisesti häiritsevät näppäimet, kuten esimerkiksi Windows-näppäimen. Käyttäjä pystyy halutessaan määrittämään G Hub -ohjelmalla, mitkä kaikki näppäimet pelitila poistaa käytöstä. Toinen näppäin sammuttaa tai käynnistää RGB-led-valaistuksen. Näppäimistöstä löytyykin Logitechin oheislaitteissa vakiintunut Lightsync-RGB -valaistus, jonka hallinta tapahtuu Logitech G Hub -ohjelman kautta.

Myyntipakkaukseen kuuluu itse näppäimistö, USB-kaapeli, työkalu näppäinhattujen ja kytkinten irrottamiseen sekä käyttöohjeet.

Pro X -pelinäppämistön tärkein ominaisuus on sen vaihdettavat kytkimet. Kaikki kytkimet ovat vaihdettavissa. Käyttäjä voi halutessaan vaihtaa pelikäytössä olevat kytkimet mieleisikseen tai vaihtoehtoisesti vaihtaa kirjoittamiseen käytettävät kytkimet käyttöön sopivammaksi. Näppäimistön mukana ei kuitenkaan toimiteta vaihtokytkimiä, vaan ne hankitaan erikseen.

Vaihtokytkimimistä löytyy samat kolme vaihtoehtoa, mitkä näppäimistön oletuskytkimistä, eli siniset, ruskeat ja punaiset. Logitech Pro X -kytkinsarja sisältää 92 mekaanista kytkintä sekä saman irrotustyökalun, mikä toimitetaan itse näppäimistön mukana.

Pro X -kytkinsarjan hinta on 49,99 euroa.

Ensinäkemällä huomio kiinnittyy näppäimistön kompaktiin kokoon. Numeronäppäimistön puuttuminen kaventaa näppäimistöä varsin huomattavasti.

Puuttuva numeronäppäimistö osoittautuikin melkoiseksi shokiksi, kun näppäimistön otti käyttöön. Sormibaletti numeronäppäimistöllä on pureutunut lihasmuistiin ja numeroiden syöttö tenkeyless-näppäimistöllä ei ollutkaan enää niin helppoa.

Testijakson aikana asiaan toki tottui, mutta samalla vahvistui käsitys siitä, että tenkeyles-näppäimistö ei ole oma juttuni. Puutteeksi asiaa ei voi laskea, koska näppäimistön idea on olla kompakti. Pelikäyttöön tarkoitetussa näppäimistössä asia on varsin perusteltu.

Monien aiempien Logitechin näppäimistöjen tapaan myös Pro X -mallissa näppäimistön saa säädettyä kolmeen eri asentoon. Omaksi suosikiksi muodostui korkein asento, joka tuntui käytön kannalta luonnollisimmalta.

Aivan ongelmattomaan suoritukseen näppäimistö ei kyennyt. Vika ei ollut niinkään tekninen vaan enemmänkin fyysinen.

Vasemmalla Ctrl-näppäimellä oli taipumusta jäädä pohjaan. Ongelmaa esiintyi myös Capslock-näppäimellä, mutta selvästi vähemmän. Tarkempi tarkastelu paljasti, että kummassakin tapauksessa näppäinhattu jumittui näppäimistön reunaan. Näppäin jumittui pohjaan, kun painallus tapahtui väärästä kohdasta. Jos näppäintä painaa vasemmasta laidasta, se jää todennäköisemmin jumiin. Jos painallus oli enemmän näppäimen oikeassa laidassa tai keskellä, jumittumista ei tapahtunut. Capslock- ja Ctrl-näppäinten välissä olevalla Shift-näppäimellä tätä ei tapahtunut, eikä myöskään Tab-näppäimellä.

Näppäimen jumittuminen pohjaan on suuremman kaliiberin ongelma, mutta ilmeisesti kyseessä oli vain arvostelukappaletta piinaava vaiva. Kotikonstein ongelman pystyisi ratkaisemaan hiomalla näppäinhattujen reunoja sen verran, etteivät ne jumittuisi runkoon. Käyttötavan muokkaaminen olisi hankalempaa, sillä kirjoittaessa tai pelatessa erityisesti tähdätyt painallukset eivät tule kyseeseen.

Näppäimistön oletuskytkimet, GX Clicky Blue, olivat varsin miellyttävät kirjoittamisessa. Pelikäytössä kytkimet palvelivat myöskin moitteettomasti.

Testiin saadut GX Tactile Brown -vaihtokytkimet osoittautuivat kuitenkin vielä mukavammiksi. Vaikka kytkimet ovat spekseiltään hyvin lähellä toisiaan, ruskeilla kytkimillä näppäinäänet jäävät huomattavasti hiljaisemmiksi. Samalla myös tuntupalaute heikentyy, mutta se ei muodostunut ongelmaksi. Kytkentäpisteen tuntee, mutta ei läheskään niin selvästi kuin sinisillä kytkimillä.

Kytkinten vaihtaminen paljastui varsin helpoksi toimenpiteeksi. Näppäimistön mukana toimitettava työkalu toimi hyvin niin näppäinhattujen kuin kytkinten irrottamisessa. Näppäimistön kaikki kytkimet ovat vaihdettavissa reilussa puolessa tunnissa. Ensin poistetaan näppäinhattu ja sen jälkeen itse kytkin.

Lukuunottamatta kahden näppäimen ongelmaa, Pro X oli koko testijakson ajan erittäin miellyttävä käyttää niin sinisillä kuin ruskeilla kytkimillä. Positiivista oli tietenkin se, että toiset kytkimet sai vaivattomasti käyttöön ilman koko näppäimistön vaihtoa. Kokonaisuutena ruskeat kytkimet miellyttivät enemmän. Näppäimistö antoi erittäin hyvän ensivaikutelman vaihdettavista kytkimistä. Ominaisuuden soisi yleistyvän laajemminkin.

Näppäimistön hallintaohjelma, Logitech G Hub, on entuudestaan tuttu. Päänäkymässä esitetään kaikki kytketyt Logitechin laitteet. Laitekohtaisiin säätöihin pääsee klikkaamalla haluamaansa laitetta.

Säädöissä on kolme eri osioita. Lightsync-osiossa säädetään RGB-led-valaistusta. Tuttuun tyyliin tarjolla on reilusti vaihtoehtoja, joilla elävöittää näppäimistön valovoimaa.

Määritykset-osiossa pureudutaan näppäinmäärityksiin. Näkymässä voidaan määrittää ylärivin F-näppäimille komentoja. Myös makrojen määrittäminen onnistuu tämän näkymän kautta.

Pelitila-osiossa määritetään ne näppäimet, jotka haluaa deaktivoitavan, kun pelitila-näppäin painetaan aktiiviseksi.

Testijakson aikana näppäimistöllä kirjoitettiin useiden tuntien ajan. Näppäimistöllä kertyi myös runsaasti pelitunteja. Testipeleinä toimivat Titanfall 2, Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, Destiny 2, Hunt: Showdown, Red Dead Redemption 2 ja GTFO (early access).

Kokonaisuutena G Pro X on erittäin miellyttävä näppäimistö. Kytkinten vaihdettavuus on todellakin vahvuus, jonka toivoisi yleistyvän. Vaikka kytkimiä ei olisi jatkuvasti vaihtamassa keskenään, vaihdettavuus todennäköisesti pidentäisi yksittäisen näppäimistön elinikää huomattavasti.

Tässä tapauksessa vaihdettavuus ei ole kuitenkaan aivan itsestäänselvyys. Pro X -kytkinsarjan hinta on 50 euroa, eli jos näppäimistön kaveriksi haluaa vaihtokytkimet, kokonaishinta paketille on noin 200 euroa. Tällöin kivutaan todennäköisesti yli kipurajan näppäimistön kohdalla. Vaihtokytkimiä on toki ylenpalttisesti, kenties liiankin ylenpalttisesti? Vaihtokytkinpaketti houkuttaisi huomattavasti enemmän, jos paketissa olisi vaikka 30 kytkintä ja hinta olisi 15 euroa. Tuo 30 kytkintä kattaisi hyvin esimerkiksi kaikki pelikäyttöön tarvittavat näppäimet, mutta kokonaisuuden hinta pysyisi joten kuten kurissa.

Voidaankin sanoa, että Logitech G Pro X on ensiluokkainen näppäimistö pelikäyttöön. Harmillisesti vaihtokytkinten hinnoittelu ja määrä sekoittavat muutoin hyvin vahvan paketin. Toivottavasti tulevaisuudessa nähdään lisää vaihdettavilla kytkimillä olevia näppäimistöjä, mutta myös eri kokoisia vaihtokytkinpaketteja.

Hyvää

  • Kytkinten vaihdettavuus
  • Kompakti koko
  • Led-valaistus
  • GX Brown Tactile -kytkimet

Huonoa

  • Testiyksilön jumittuvat näppäinhatut
  • Vaihtokytkinten hinnoittelu ja määrä

Tekniset tiedot Logitech G Pro X

  • Hinta: 149 €
  • Mitat: 34 x 361 x 153
  • Kaapelin pituus: 1,8 m
  • Kytkin, painallusten mitta ja painallusvoima: 2,0 mm, 50 g
  • Näppäinpainallusten mitta yhteensä 3,7 mm
  • Muuta: Vaihdettavat kytkimet

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat