Uusimmat

Testi Logitech G733 Lightspeed -langattomat pelikuulokkeet – tarjolla kevyt ja kustomoitava kokemus

29.12.2020 19:00 Markku Leppilampi

Logitech on tuonut markkinoille langattomat Logitech G733 Lightspeed -pelikuulokkeet. Niitä markkinoidaan etenkin keveydellä ja kustomointimahdollisuuksilla. Niitä riittääkin aimo määrä – niin visuaalisesti kuin äänellisestikin.

Ensimmäinen mielikuva kuulokkeita hypisteltäessä on vähemmän imartelevaa laatua, sillä mieleen hiipii ajatus – ”onpas nämä muovisen oloiset.” Positiivisempana havaintona voi tosin todeta, että kuulokkeet todellakin ovat aika kevyet, mikä on tietysti vain hyvä asia.

Seuraavaksi silmä hakeutuu värikkääseen pantaosaan, jonka Logitech kertoo olevan vaihdettavissa mieleisekseen. Pantojen pitäisi myös  lisätä käyttömukavuutta. Kuulokekuppien sisus on merkitty selkeästi L ja R -kirjaimilla, jottei kuulokkeita tule soviteltua väärinpäin. Mikrofonin ollessa paikallaan tämä virhe on tietysti helppo välttää.

Kuulokkeita kokeillessa täytyy todeta, että ne ovat aika mukavat päässä. Esimerkiksi Sennheiser GSP 602 ja Creative SXFI Gamer -kuulokkeet jäävät mukavuudessa Logitech G733 Lightspeedin jalkoihin, mutta ihan Sennheiser HD600 -HiFi-kuulokkeiden mukavuuteen ei kuitenkaan päästä.

G733:n tuntumassa miellyttävät erityisesti kankaiset kupit, jotka ovat sisältä vaahtomuovia. Kangas on iholle miellyttävämpää materiaalia kuin valmistajien usein valitsema keinonahka, sillä sellainen saattaa tuntua nahkealta tai hiostaa.

Mainittakoon, että netistä käyttäjien arvioita lukiessa silmiin osui kommentti, jossa pienipäinen pelaaja kehui tuntumaa erityisen hyväksi, sillä hänellä on ollut usein vaikeuksia muiden kuulokkeiden liian suuren koon vuoksi. Käyttäjän havainnosta huolimatta, liian pienet nämä eivät silti vaikuta olevan edes vaikuttavan kokoisen pään omistavalle testaajalle.

Kädessä pyöriteltäessä peukalo hakeutuu vasemmassa kuulokekupissa sijaitseville painikkeille. Kuulokekupin alaosassa sijaitsevaa nappia painaessa toistoväline herää eloon paljastaen värikkään valotehosteen, jollainen löytyy molemmista kuulokekupeista. Lisäksi kuulokkeissa on nappi mikrofonin hiljennystä varten, äänenvoimakkuuden säädin sekä USB Type C -latausliitäntä.

Mikrofoni löytyy omasta pussukastaan. Sitä käsiteltäessä tulee ensimmäisenä mieleen, ettei sen säätövara ole sieltä parhaimmasta päästä. Creative SXFI Gamer -kuulokkeiden mikrofonivarren muovautuvuutta muisteleekin tässä kohtaa kaiholla. Minijakilla varustettu mikrofoni asettuu kuitenkin näppärästi paikalleen, ja mukana tullut pikaohje muistuttaa sen lukittamisesta tarpeeksi syvälle.

Kuulokkeiden ulkonäön voi halutessaan kustomoida mieleisekseen. Tämä onnistuu hankkimalla erikseen myytäviä pantahihnoja ja puhkusuojia. Hihnat näyttäisivät maksavan Logitechin sivuilla 9,99 euroa kappale ja puhkusuojat 11,99 euroa kappale. Valotehosteita voi puolestaan säätää G Hub -peliohjelmistolla.

Akun käyttöiäksi luvataan 29 tuntia ja kuulokkeiden kantamaksi 20 metriä. Luvattuun käyttöikään on helppo uskoa, sillä testatessa kuulokkeita, viikon aikana kuulokkeita täytyi ladata kerran. Tuolloinkin virtaa olisi vielä riittänyt pitkään.

Kuulokkeiden ominaisuuksista täytyy mainita lisäksi vielä DTS Headphone:X 2.0 -tilaääni (surround), jota päästään arvioimaan kuulokkeiden asennuksen jälkeen.

Minkäänlaista asennusopasta ei toimiteta mukana, mutta pakkausta silmäilemällä löytyy kuvallinen ohjeistus hankkia Ghub-ohjelmisto Logitechin sivuilta sen jälkeen, kun langattomuuden tarjoava USB-palikka on liitetty paikalleen.

Ghubista mainittakoon, että ohjelmisto mahdollistaa peliprofiilien luomisen, joita voi myös ladata sekä jakaa yhteisössä. Ohjelmisto tarjoaa myös sisäänrakennetun OBS-suoratoistosovelluksen sekä kolmansien osapuolten sovellusten integroinnin.

Ghubin kautta voi niin ikään hallita laitteiden valaistustehosteita sekä myös muita ominaisuuksia omistamistaan Logitech G -laitteista. Sovellus osaa vielä lisäksi tunnistaa tuetut Logitech G -laitteet sekä pitää laiteohjelmistot ajan tasalla.

Logitechin Ghub-sivustolta löytyy valinnat ”Lataa Windowsille” sekä ”Lataa Macille”. Noin 40 megatavun asennusohjelmisto imuroituu vikkelästi, mutta sen käynnistäminen Windowsissa kestää kummallisen kauan. Asennuksen lopulta käynnistyttyä, se on valmis muutaman minuutin ruksuttelun jälkeen.

Ghubin käynnistämisen jälkeen sovellus näyttää tietokoneeseen asennetut tuetut Logitechin laitteet G733 Lightspeed -kuulokkeiden lisäksi. G733:n päälle kytkemisen jälkeen sovellus aloittaa lyhyen nelisivuisen esittelyn kuulokkeista, jonka jälkeen voi palata etusivulle. G733 on tunnistunut ja kuulokkeiden kuvan alapuolelta voi tarkistaa akun varauksen. Akun varauksen määrän kertoo myös naisääni, jos virtapainiketta napauttaa kerran. Minkäänlaista mikrofonin merkkivaloa ei kuitenkaan ole.

Jostain syystä kuulokkeiden digitaalinen äänenvoimakkuuden säädin ei toimi. Äänenvoimakkuuden säätäminen kyllä tuo Windowsin liukusäätimen esille, mutta se ei suostu säätymään voimakkaammalle tai hiljaisemmalle. Pikaisen nettihaun jälkeen selviää, että siirtämällä USB-mokkula toiseen porttiin äänenvoimakkuuden säätimen pitäisi toimia – ja näin tapahtuukin.

Ghubin toimintoja tutkiessa valikoista löytyy varsin monipuoliset säätömahdollisuudet. Tarjolla on muun muassa mikrofonin herkkyyssäätö, kohtuullisen siedettävän mutta hiukan epäluonnollisen kuuloisen mikrofonin sivuäänen (sidetone) äänenvoimakkuuden säätöasetus, kattavat mikrofonisäädöt, 10-alueinen valmiitakin asetuksia tarjoava taajuuskorjain, surround-asetukset sekä valaistusasetukset.

Mikrofonin säätömahdollisuudet ovat suorastaan loistavat, sillä Blue Vo!ce -teknologian avulla käyttäjä pääsee käsiksi monenlaisiin hyödyllisiin ominaisuuksiin. Mikrofonin äänenvärin muuttamiseen on tarjolla taajuuskorjain, ylipäästösuodatin, kohinanvaimennus, kompressori, ekspanderi sekä limitteri.

Mielenkiintoisena havaintona mikrofonin äänenlaatu on hyvin nasaalimainen ja jopa halvankin kuuloinen ilman taajuuskorjainta. Taajuuskorjaimen vakioasetus tuo kuitenkin mukavasti muhkeutta mikrofonin äänimaailmaan.

Omissa kokeiluissa osoittautui hyödylliseksi käyttää taajuuskorjainta basson ja diskantin korostamiseen, jonka jälkeen ylipäästösuotimella kannatti leikata alimpia taajuuksia pois, jotta ääni kantaisi tiimikavereille saakka pelien luoman äänivallin yli. Lopputuloksena oli kompromissi miellyttävän äänensävyn ja käytännöllisyyden välillä.

Jos tavoittelee luonnollista ääntä, sitä ei kannata prosessoida liikaa. Kohinanvaimennuksen, ekspanderin ja kompressorin saattoikin jättää pois, sillä niistä ei ollut ainakaan testitilanteessa merkittävää hyötyä tai ne vaikuttivat negatiivisesti mikrofonin äänenlaatuun. S-limitteri on kuitenkin kätevä ässien sihahtelun minimoimiseen ja limitteri puolestaan avittaa hienosti puheen äänenvoimakkuuden vaihtelun tasoittamisessa.

Logitechille täytyy antaa plussaa kattavista mikrofoniasetuksista. Mikrofonin äänenväristä sai säädettyä mieleisensä eikä muiden pelikuulokkeiden mikrofoneja tullut lainkaan ikävä – vaikkei ehkä ihan parhaiden tasolle yllettykään. Mikrofoni yhdistettynä monipuoliseen ohjelmistoon tuokin siis varsin kelvon lopputuloksen.

Se huono puoli on mainittava, että mikrofonipainiketta on turhan helppo painaa ottaessa kuulokkeet pois päästä, jolloin mikrofoni kytkeytyy pois päältä. Tästä voisi syyttää sitä, ettei painikkeen mekaniikka ole tarpeeksi jäykkä – ja nappi voisi olla myös sijoitettuna muualle.

Ja kuten aiemmin tuli jo mainittua, mikrofonissa ei ole myöskään minkäänlaista merkkivaloa. Helpostikin voisi käydä niin, että saattaa turista itsekseen pitkät pätkät, ennen kuin tajuaa mikrofonin olevan sammutettuna.

Kuulokkeiden miinuspuolena voi mainita myös äänenvoimakkuuden säätimen, johon tulee koskettua liian helposti otettaessa kuulokkeita pois päästä.

Valaistusasetukset ovat varsin kattavat, ja niistä voi säätää muun muassa kuulokkeiden valaistustehosteen värien kiertonopeutta, asettaa valaistuksen väri pysyväksi tai kopioida värimaailma näytöstä valaistustehosteeseen reaaliajassa. Valaistustehosteessa on säädettävissä ylä- ja alaosa erikseen, joka lisää mahdollisuuksia hienojen värimaailmojen löytämiseen. Asetuksia klikkaillessa saakin vierähtämään aimo tovin aikaa, sillä säätäminen on aika hauskaa ja monipuolisuutta löytyy melko paljon.

Counter-Strikea testatessa ihmetytti se, että DTS Headphone:X 2.0 -tilaääni kytkeytyi pelissä pois päältä. Tämä johtui G Hubin hingusta kytkeä tilaääni automaattisesti pois päältä esiasennetun Counter-Strike-profiilin vuoksi. Asetuksia kaivamalla automaattisen profiilin vaihtelun sai loppumaan.

G Hubin asentaminen toi harmaita hiuksia muutenkin, sillä ohjelmisto sotki hiiren toimintaa asettamalla G402-hiiren Fusion Engine -ominaisuuden päälle. CS:GO-matseissa tuli ihmeteltyä useamman pelin ajan, miksi hiiri käyttäytyy oudosti. Ongelmat eivät kyllä selvinneet vielä silloinkaan, sillä hiiri myös jumitteli oudosti.

Kuulokkeiden tärkein ominaisuus on tietenkin niiden äänenlaatu, joka ei ikävä kyllä ole kovinkaan miellyttävä. Äänimaailmaa aistiessa esiin nousee vahvasti värittynyt, kumiseva yleissoundi, joka tulee esiin etenkin Tilaääntä-käytettäessä, sillä se korostaa reippaasti alempia taajuuksia. Jotta Tilaääntä viitsii edes käyttää, täytyy ottaa avuksi G Hubista löytyvä taajuuskorjain, jota aikansa säätelemällä yläbassojen ja alempien keskiäänien alueella esiintyvän kuminan sai osittain leikattua pois. Kyseistä vaihetta ei kuitenkaan tulisi jättää käyttäjän tehtäväksi, vaan kuulokkeiden toiston olettaisi olevan melko hyvä jo ilman taajuuskorjaimeen koskemista.

G Hub näytti taajuuskorjainta säädettäessä jälleen ärsyttävää puoltaan, sillä korjain kadotti asetukset uuden esiasetuksen luomisen jälkeen. G Hub ei ei siis ymmärrä tallentaa uuden esiasetuksen luomisen yhteydessä taajuuskorjaimen sen hetkistä tilaa, joten asetukset täytyy säätää uudelleen ja tallentaa vasta sen jälkeen.

Tilaääntä ei voi myöskään kutsua muutenkaan mitenkään immersiiviseksi kokemukseksi kuulokkeiden yleisen äänimaailman vuoksi, joka vaikuttaa kuminan lisäksi enemmän suppealta kuin avoimelta. Tilaääni ei vaikuta levittäytyvän pään ympärille erityisen laajalle alueelle. Ero esimerkiksi Epos Sennheiser GSX 1200 PRO -kuulokevahvistimen Sennheiser Binaural Rendering Engine -surroundiin on aika suuri – eikä positiivisella tavalla. Tämä voi tietysti johtua kuulokkeiden suppeasta äänimaailmasta eikä pelkästään DTS Headphone:X 2.0 -algoritmista.

G Hubissa on tarjolla vielä erilaisia Tilaäänen asetuksia – Viihde, Pelaaminen ja Urheilu. Pelikäyttöön Pelaaminen-asetus on paras, mutta varauksin pelaamiseen sopii myös yliampuvampi Viihde-asetus – ainakin vähemmän äänikriittisiin peleihin kuin Counter-Strike. Viihdeasetus tuntui toimivan myös elokuvien kanssa. Urheilu-asetuksen äänimaailma on niin värittynyt, ettei sitä kannata käyttää ehkä lainkaan.

Musiikin kuuntelussa ja elokuvien katselussa kävi ilmi samat ongelmat kuulokkeiden äänimaailmassa kuin peleissäkin. Useinkaan suljetut kuulokkeet eivät kuulosta kovinkaan avoimelta äänimaailmaltaan, mutta G733:n turhan bassovoittoinen ja kumiseva soundi on tavallistakin häiritsevämmän kuuloinen.

Yhteenvetona voisi todeta, että G733 kuulokkeet eivät lunasta hintaluokkansa vaatimuksia äänenlaadultaan – parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Lisäksi G Hubin käyttöönotto oli alkuvaiheessa aikamoinen murheenkryyni – kuten myös laitteen helposti vahingossa painettavat kytkimet ja turhan helposti vahingossa säätyvä äänenvoimakkuus.

Laitteen mikrofoni oli ehkä kuulokkeiden paras puoli, sillä siitä sai säätämällä hyvinkin kelvon pelikäyttöön. Positiivisena seikkana voisi mainita myös kuulokkeiden keveyden sekä sen, että akku vaikutti kestävän pitkään.

Hyvää

  • Keveys ja istuvuus miellyttää
  • Saattavat olla erityisen istuvat pienipäiselle pelaajalle
  • Mikrofoni on hyvä pienen säätämisen jälkeen
  • Aika tyylikäs ulkonäkö etenkin valotehosteiden kanssa
  • G Hub -ohjelmiston monipuoliset ominaisuudet
  • Akku vaikutti kestävän pitkään

Huonoa

  • Äänentoiston laatu ei vastaa hintaa
  • Painikkeisiin ja äänenvoimakkuuden säätimeen on liian helppo koskea vahingossa
  • Mikrofonin säätövarsi ei tarjoa juurikaan joustavuutta eikä mikrofonia voi kääntää ylös sen sammuttamiseksi
  • Mikrofonissa ei ole merkkivaloa
  • Ainakin alkuun liiallista taistelua G Hubin kanssa

Tärkeimmät tekniset tiedot Logitech G733 Lightspeed

  • Hinta: 149 euroa
  • Valmistaja: Logitech
  • Latausjohto: USB-C -> USB-A
  • Akun käyttöikä: 29 tuntia
  • Langaton kantama: 20 metriä / Yhteystyyppi: Lightspeed USB
  • Kaiutinelementti: PRO-G 40 mm
  • Taajuusvaste: 20 Hz – 20 kHz
  • Impedanssi: 39 ohmia (passiivinen), 5 kilo-ohmia (aktiivinen)
  • Herkkyys: 87,5 dB SPL/mW
  • Paino 278 grammaa
  • Alustat: PC-tietokone, jonka käyttöjärjestelmä on Windows 7 tai uudempi, macOS X 10.12 tai uudempi tai PlayStation® 4 -pelikonsoli (lisäominaisuudet, kuten DTS Headphone:X 2.0, Blue VO!CE ja LIGHTSYNC-RGB eivät ole saatavilla PlayStation 4 -konsolissa)

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat