Uusimmat

Testi Samsung Galaxy Book Pro 13,3 4G (2021) – Ihastuttavan kevyt kannettava miellyttävällä näytöllä ja kätevillä mobiiliyhteyksillä

05.08.2021 20:00 Kai Taipale

Samsungin uuden kevytkannettavan tekee erityisen kiinnostavaksi Super AMOLED-näyttö ja käytössä olevat LTE-yhteydet. Kevyt ja hiottu olemus sekä monipuoliset ominaisuudet ilahduttivat käytössä.

Samsung teki viime vuonna paluun euromarkkinoille kannettavilla tietokoneillaan. Jo ensimmäiset mallit osoittautuivat mielenkiintoisiksi, kuten viime kesänä Muropaketissa testattu Samsung Galaxy Book Ion. Samsung ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan esitteli uusia kannettavamalleja Unpacked-tilaisuudessa aivan huhtikuun lopussa. Tuolloin päivänvalon näkivät Samsungin Galaxy Book-, Book Pro- ja Book Pro 360 -mallit, jotka kaikki ovat kevyitä ja käyttävät Intelin 11. sukupolven prosessoreita ja perustuvat Intelin Evo -alustaan.

Liikkuvaan elämään sopivat hyvin kevyet kannettavat. Ei siis ihme, että uusista laitteista pyritään tekemään aina vain kevyempiä ja kompaktimpia. Valtteja ovatkin ohuus, kevyt rakenne, kuitenkin ilman että akkukesto romahtaa tai laite olisi käytössä tehoton.

Nyt testiin otettu Samsung Galaxy Book Pro painaakin 13-tuumaisena versiona vain noin 900 grammaa. Tämä on äärimmäisen ilahduttava piirre, sillä käytössä laitetta on todella kevyt käsitellä. Mallin ulkomitat ovat 30,5 x 20 x 1,12 senttimetriä. Käytännössä tätä konetta voikin käyttää vaikka lentokoneessa tai bussissa, joissa lyhyt istuinväli on useimmiten läppärikäytössä melkoinen riesa.

Keveys ja AMOLED-näytön ja 4G-yhteydet näkyvät myös hinnassa, joka on kaikkea muuta kuin kevyt: suositushinta on kohtuullisen kova 1550 euroa. Mallistosta löytyy kuitenkin malliversioita kevyemmillä ominaisuuksilla ja ilman LTE-yhteyksiä, jolloin hinnat alkavat noin 1100 eurosta.

Hinnasta huolimatta täytyy todeta, ettei kovin moni kannettava tietokone herätä yhtä suurta ensi-ihastusta kuin Samsungin Galaxy Book Pro 13,3 4G. Koneen kun ottaa pakkauksesta, se tuntuu heti kevyeltä. Tummansininen kannen väri on klassisen tyylikäs.

Erityisesti laitteen vain reilun senttimetrin paksuus jaksaa ilahduttaa päivästä toiseen. Kannettava sujahtaa reppuun täysin vaivatta, ja sen kuljettaminen onnistuu muitta mutkitta kangaskassissakin, joskin tuolloin kannattaa varoa sen liiallista kolauttelua – kannettavan olemassaolo pääsee nimittäin helposti jopa unohtumaan. Aikanaan lähes omassa luokassaan ollut Applen Macbook Air on tämän laitteen rinnalla suorastaan painava ja kömpelö, mutta toki nykyisellään halvimmillaan merkittävästi testiyksilöä edullisempi.

Testimallin läheiset PC-kilpailijat löytyvätkin esimerkiksi Asuksen Zenbook 13 OLED -mallista, joskaan siitäkään ei löydy 4G-yhteyttä, ja painoakin on hieman enemmän. 4G-yhteyksillä varustettu kevytlaite olisi vaikkapa Microsoftin Surface Pro X.

Myyntipakkauksesta löytyy vain niukasti varusteita. Itse kannettavan lisäksi pakkauksessa on vain latauslaite, USB-C-kaapeli, pikaohjeet ja SIM-kortin työkalu.

Pakkauksen purkamisen jälkeen laitteen Windows-asennus vei noin vartin käyttöjärjestelmän tarjoamine tavanomaisine vaihtoehtoineen. Esiasennettuna koneessa on jonkin verran ohjelmia kuten Office-paketti, mutta myös useita Samsungin omia apuohjelmia: esimerkiksi Studio Plus, PC Cleaner, Flow, Dex, Gallery, Recovery ja GalaxyBook Smart Switch. Listalta löytyy myös vaikkapa Google Duo ja Groove Musiikki sekä McAfeen Virus scan. Yksi esiasennetuista oheissovelluksista on Dolby Access, johon kannattaa tutustua, sillä sitä kautta pääsee ottamaan käyttöön Dolby Atmos -tehosteet. Nämä toimivat parhaimmillaan jopa yllättävän hyvin, sillä kaiuttimet onnistuvat tuottamaan jopa äänikentän, joka laajenee noin kannettavan mitan eri puolille itse laitetta.

Oheisohjelmilla pyritään tuomaan erityisesti parempaa yhteispeliä puhelimen kanssa. Osa ominaisuuksista toimii lähinnä Samsungin omien puhelimien kanssa. Joitain käyttäjiä liuta mahdollisesti tarpeettomia sovelluksia voi jurppia, mutta onneksi näistä pääsee halutessaan eroon.

Kannettavan päivitysprosessi osoittautui käyttöönottovaiheessa tällä kertaa suorastaan piinallisen pitkäksi. Windowsin päivitykset jumittivat paikallaan paljon tavanomaista pidempään. Noin kello 16 iltapäivällä aloitettu päivitysrumba ei tullut valmiiksi vielä saman illan aikana, vaan sitä piti jatkaa vielä seuraavana aamupäivänä.

Lisäksi Samsung Update -sovelluksen kautta tulevat ajuripäivitykset veivät nekin oman aikansa, sillä päivittäjäsovellus vaati päivitystä, ja tämä prosessi taas kaatoi itsensä useaan kertaan. Osasyynä tähän voi olla koneessa käytössä oleva Windows 10 Pro -käyttöjärjestelmäversio. Pitkäksi venyneen prosessin lopputuloksessa ei ole kuitenkaan moittimista.

Koon ja olemuksen jälkeen seuraava ihastuksen herättäjä on näyttö. Testin Galaxy Book Pro -mallissa käytetään Super AMOLED -näyttöä. Näytön nimi on tuttu valmistajan monista huippupuhelimista, mutta se silti tunnista kosketusta. Tarkkuudeltaan näyttö on kokoluokkaan sopiva 1920 x 1080 pikseliä.

Galaxy Book Pro’n näyttö on pääosin erinomaisen miellyttävä käyttää. Väritoistossa on Super AMOLED-näytön myötä todellista runsautta, ja kontrastin on syvän mustan ansiosta hyvällä tasolla.

Katselukulmissa on pientä moitittavaa, sillä sävytoistossa on katselukulmien vaihtuessa lievää heittoa ilmeisesti näytön pinnoitteesta johtuen. Sävy vaihtuu kylmemmäksi, jos näyttöä katsoo liian ylhäältä tai alhaalta.

Kirkkaus ei kuitenkaan ole tämän näytön valtteja. Galaxy Book Ion -mallissa valmistaja käytti vielä televisioistaan tuttua Qled-teknologiaa. Tämä mahdollisti jopa 600 nitiin yltävän huippukirkkauden, joka riitti kirkkaassa auringonpaisteessa. Samaa ei voi sanoa Galaxy Book Pro -version näytöstä. Sen kirkkaus ei riitä millään kirkkaimpaan auringonpaisteeseen, ja puhti alkaa loppumaan jo hyvin valaistuissa sisätiloissa. Ongelma ei kuitenkaan ollut niin ilmeinen HDR-videotoistossa, jossa kirkkaus riitti työpöytäkäyttöä paremmin.

Kirjautumisessa hyvin ja nopeasti toimiva sormenjälkilukija on nyt sijoitettu järkevämpään paikkaan, ainakin Galaxy Book Ioniin verrattuna, jossa se oli aina käytössä tiellä. Oikeaan yläkulmaan sijoittamisen myötä näppäinten sijoittelu on tavanomaisempi, ja myös toimivampi.

Näppäimistön tuntuma on napakka, mikä on selvästi kompaktin laitekoon sanelemaa. Samalla liikerata jää lyhyeksi, mikä saa näppäimet töksähtämään pohjaan. Lyhyessä kirjoituskäytössä tämä ei ole mikään ongelma, mutta pitkissä sessioissa lievä pintapehmeys tulisi tarpeeseen. Lisäksi välilyönti- ja rivinvaihto -painikkeissa on hieman huojuva tuntuma. Näppäimistö ajaa siis asiansa, mutta samalla kokoluokan asettamat rajat alkavat näkyä. Pienin harmi on taustavalaistun näppäimistön taustavalo, joka paistaa läpi osan painikkeista reunoista. Näppäimistön funktiopainikkeet ovat oletuksena käytössä ja koneen asetuksiin pääsee käsiksi Fn-painikkeen avustuksella.

Kosketusalusta hoitaa sekin hommansa, mutta välillä se tuntuu hieman liiankin vastaanottavaiselta – alustan kanssa tulikin ylimääräisiä osumia esimerkiksi peukalosta yllättävänkin herkästi. Painalluksesta kuuluu terävä ääni, joka edustaa muista käyttöäänistä poikkeavaa maailmaa. Painalluksessa vaaditaan ainakin uudessa laitteessa myös reippaasti voimaa. Kosketusalusta ei ole pinta-alaltaan kasvanut edeltäjästään, vaan pikemminkin hieman kaventunut, mutta myös kasvanut korkeutta. Muoto onkin aiempaa käytännöllisempi.

Testimallin edeltäjä voisi pitää Samsung Galaxy Book -mallia, jonka olemusta leimasi kulmikkuus. Nyt terävähköt kulmat on pyöristetty, mikä miellyttää käytössä ja helpottaa vaikkapa laukkuun laittamista. Pinta on mattamainen, mikä tarjoaa hyvän otteen. Näppäimistön ja sen ympäristön tumma väritys tuo yhtenevää tyyliä, mutta on myös samalla alusta keräämään näkyviä rasvatahroja.

Liitäntävarustus on painoluokka nähden täysin riittävä. Vasemmassa kyljessä on HDMI-liitäntä ja kaksi USB-C (toisessa tuettuna Thunderbolt 4) -liitäntää. Oikealle kyljelle on sijoitettu 3,5 millimetrin stereoliitäntä, USB-A-liitäntä, muistikorttipaikka ja SIM-kortin telakka.

Stereokaiuttimet on sijoitettu pohjaan, mikä on aina hieman riskialtis ratkaisu. Tällä kertaa tämä ei ollut merkittävä ongelma. Jäähdytykseen tarvittavat ilmanvaihtoaukot on sijoitettu pohjaa ja laitteen takaosaan, osaksi saranointia. Kannettavan nettikameran 720p-tarkkuuden kuva on käyttökelpoinen, ja käytössä on myös eräänlainen kauneussuodatin – sen saa kuitenkin Samsungin asetuksista pois käytöstä.

Testijakson aikana Galaxy Book Pro vieraili useammassa suomalaisessa kaupungissa ja kunnassa. Yhdysrakenteinen modeemi pääsi siis tositoimiin, eikä konetta kytketty WiFiin oikeastaan missään muualla kuin kotitoimistossa.

Yhteys pätkii herkemmin kuin puhelimessa, jossa on samoissa oloissa käytössä saman operaattorin liittymä. Siinä missä puhelin pysyi 4G-verkossa, sahasi kannettava välillä 3G:ssä ja tippui kokonaan verkosta. Puhelinverkkoyhteyden katkaiseminen ja uudelleen käynnistäminen korjasi yleensä tilanteen ainakin muutamaksi tunniksi.

Galaxy Book Pro -mallit on varustettu Intelin 11. sukupolven suorittimilla (Tiger Lake-U), testimallissa on käytössä Intel neliytiminen Core i7-1165G7 -prosessori. Muistia on 16 gigatavua ja tallennustilaa 512 gigatavua. Jälkimmäinen on laajennettavissa puhelimista tuttuun tapaan eli muistikortilla.

Verrokeiksi valittiin tällä kertaa eräänlainen edeltäjämalli Galaxy Book Ion 13 sekä Huawei Matebook 14 (2020). Näistä ensimmäinen on varustettu Intelin Core i5 10210U -prosessorilla. Koneessa on DDR4-muistia (2666 MHz) kahdeksan gigatavua. Grafiikan kiihdyttämisestä vastaa yhdysrakenteinen Intel UHD. Huawei Matebook 14” (2020) on taasen AMD-pohjainen kannettava, ja siinä käytetään AMD Ryzen 7 4800H -mobiiliprosessoria, jossa grafiikasta vastaa AMD Radeon RX Vega 7. Muistia koneessa on 16 gigatavua.

Mitään näistä kannettavista ei kannata hankkia pelkäksi pelikoneeksi tai todelliseksi tehotyöasemaksi – sellaiseen näitä ole suunnattu, joten tyydyimme synteettisiin testeihin. Tulokset ovat kolmen testiajon keskiarvoja.

Ensisijaisesti hyötykäyttöä simuloiva PCMark 10:

  • Samsung Galaxy Book Pro: 4512
  • Huawei Matebook 14: 3260 pistettä
  • Samsung Galaxy Book Ion: 4038 pistettä

DirectX 12 -rajapintaa hyödyntävä 3DMark Nightraid -testi:

  • Samsung Galaxy Book Pro: CPU 5018 / GPU 15009
  • Huawei Matebook 14: CPU 4776 / GPU 10446 pistettä
  • Samsung Galaxy Book Ion: CPU 4684 / GPU 3740 pistettä

DirectX 12 -rajapintaa hyödyntävä 3DMark Time Spy -testi (Graphics / CPU):

  • Samsung Galaxy Book Pro: 2493 / 1072
  • Huawei Matebook 14: 6293 / 916
  • Samsung Galaxy Book Ion: 2310 / 362

PCMarkissa Galaxy Book Pro pitää hyvin pintansa, ja nappaa kärkipaikan aiemman Samsung-mallin nokan edestä. Huawei on tässä selvästi Samsung-kaksikkoa jäljessä. Tilanne kuitenkin muuttuu, kun siirrytään DirectX 12 -rajapintaa käyttäviin pelitesteihin.

3DMarkin Nightraid -testissä Galaxy Book Pro on vielä kärjessä erityisesti GPU-pisteissä, ja Galaxy Book Ion jää jo pahasti jälkeen. Huawei sen sijaan pärjää Time Spy -testissä hyvin ja nappaa selvän piikkipaikan grafiikkaosiossa. Samsungin keskinäisissä kahinoissa uudempi ja tehokkaampi suoritin modernimmalla yhdysrakenteisella näytönohjaimella näkyy selvästi näissä tuloksissa.

Lisääntyneestä tehosta huolimatta Galaxy Book Pro’n tuulettimet kävivät kuumillakin kesähelteilläkin hyvin harvakseltaan. Silloin kun ne käyvät, on luvassa lähinnä matalataajuuksista puhinaa – ääntä, joka ei ole häiritsevin mahdollinen, muttei myöskään pitkään kuunneltuna erityisen miellyttävä. Käyttöprofiileista tuulettimet saa myös pois käytöstä, mutta tämä tokin mahdollisen suorituskykyrajoituksen uhalla. Ainoa todellinen ongelma lämpöjen kanssa ilmeni kun kone ei ollut käytössä. Vastaan tuli nimittäin useampikin kerta, kun reppuun laitettu kone oli sieltä otettaessa vähinään reippaasti lämmennyt, ellei suorastaan kuuma.

Samsung Galaxy Book Pro -kannettavan vahvoja puolia on ehdottomasti myös sen akkukesto. Valmistaja kertoon akun kestävän jopa 21 tuntia. Tämä tuntuu hieman yliampuvalta, mutta oikeaan suuruusluokkaan osuvalta.

Toistamalla striimattua 4K-videota näytön ominaistarkkuudella 80 prosentin kirkkaudella WiFi-verkossa kestää Samsung Galaxy Book Pro -kannettavan akku huimat 11 tuntia ja 35 minuuttia. Tämä lähes puolet pidempään kuin mihin Galaxy Book Ion kykeni. Käytännössä OLED-näyttö vie siis kiitettävän vähän virtaa. Akun elinikää voi pidentää rajoittamalla lataus enintään 85 prosenttiin, mikä kuulostaakin järkevältä sillä tuokin määrä riittää useimmille päivän käyttötarpeeseen.

Ilahduttavaa oli, ettei edes LTE-yhteyden käyttäminen tuntunut merkittävästi vaikuttavan akkukestoon. Käytännössä koneella pärjäsi työpäivän normaalissa käytössä – tämä ei toki sisällä videoeditointia tai mitään muutakaan todella raskasta toimintaa, mutta esimerkiksi useampia etäyhteyksin hoidettuja palavereja. Yli 20 tunnin käyttöjaksoon pääseminen vaatisi kuitenkin jo äärimmilleen vietyjä akunsäästötoimenpiteitä.

Kannettava on varustettu järkevästi 65-wattisella USB-C-latauslaitteella. Tehokkaasta USB-C-laturista on iloa myös monen muun laitteen kanssa. Latausnopeus sillä on mainio. Tyhjä 63 wattitunnin akku latautui täydeksi hieman yli 1,5 tunnissa. Puolessa tunnissa akku oli jo lähes puolillaan. Lyhyelläkin latauksella saa siis mukavasti lisää käyttöaikaa.

Samsungin paluu kannettaviensa kanssa myös suomalaisiin kauppoihin on ollut järkevä veto. Jos viime vuonna julkaistu ja testattu Galaxy Book Ion oli jo oikeinkin miellyttävä laite, niin uusi Galaxy Book Pro -malli on monilta osin vielä kertaluokkaa parempi. Siinä on korjattu lähes kaikki mallin suurimmat kiusat, kuten sormenjälkilukijan sijainti järkeväksi, turhankin neliskanttiset kulmat ovat pyöristyneet, tarpeeton latausliitäntä on korvattu USB-C-liitännällä ja myös kosketusalustan kokoa on onnistuttu hieman kasvattamaan. Vain näytön kirkkaus ei yllä entiselleen, eikä langatonta latausalustaakaan ole enää käytössä.

Kokonaisuus on siis nykyisellään oikein mainio. Galaxy Book Pro -kannettavassa on enimmäiskirkkautta lukuun ottamatta hyvin miellyttävä ja virtapihi näyttö, joten akku kestää todella pitkään käytössä. Keveys ja maltilliset mitat tekevät koneen käytöstä oikein miellyttävää. Testilaitteen varustukseen kuuluu myös 4G- eli LTE-modeemi, jonka myötä kone ei ole riippuvainen WiFi-verkoista – liikkuvaa käyttäjää erityisesti ilahduttava piirre.

Pilvipalvelujen käyttäjälle 512 gigatavun SSD-aseman koko riittää helposti, varsinkin kun pilvipalvelut toimivat laitteen kanssa vikkelästi WiFi 6 -verkkojen tuen myötä. Myös tarpeeton määrä oheisohjelmia voi ärsyttää.

Samsung Galaxy Book Pro asettuu 1550 euron hinnallaan kilpailemaan kovaan luokkaan, varsinkin mikäli painoa saa olla pari sataa grammaa enemmän. Jos taas arvostaa alle kilogrammaan jäävää painoa ja mobiiliyhteyksiä, hinnalle vankat perusteensa, eikä kilpailijoita enää löydykään helposti.

Vielä kun akkukesto on käytössäkin huippuluokkaa, saa koneesta helposti liikkuvan, käytössä ilahduttavan työ- ja mediakumppanin. Kovalle hinnalle on tarjolla ihan hyvin katetta.

Hyvää

  • Keveys ihastuttaa
  • Kompaktit ulkomitat
  • 4G-mahdollisuus lisää käytön joustavuutta
  • Käytännön akkukesto
  • Hienosti reagoiva kosketusalusta ja sormenjälkilukija
  • Näytön väritoisto

Huonoa

  • Näppäimistön lyhyt liikerata ja pienet laatupoikkeamat
  • Näytön pinnoite ja enimmäiskirkkaus
  • Hieman kovan puoleinen hinta

Tekniset tiedot Samsung Galaxy Book Pro 13,3 4G (2021)

  • Hinta: 1550 €
  • Näyttö: 13,3” (Super AMOLED, 1920 x 1080 pikseliä, 16:9, 60 Hz)
  • Suoritin, näytönohjain: Intel Core i7-1165G7 (neliydin, turbo 4,8 GHz, 12 Mt, max. 28 W TDP)), Intel Iris  Xe
  • Muisti, tallennustila: 16 Gt (LPDDR4x), 512 Gt (NVMe SSD)
  • Yhteydet: WiFi 6 (802.11ax), Bluetooth 5.1, LTE
  • Liitännät: USB-A (3.2), USB-C (toinen Thunderbolt 4 -tuella), HDMI, 3,5 mm stereoliitäntä, MicroSD(XC)-muistikorttipaikka
  • Käyttöjärjestelmä: Windows 10 Pro (64 bit)
  • Mitat ja paino: 30,5 x 20 x 11,2 cm, 0,87 kg
  • Väri: Mystic Blue

Muokattu 8.8.2021 kello 22:31: Muokattu otsikkoa ja lisätty artikkeliin uusi kuva

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat