Uusimmat

Ensitunnelmat Sennheiser Ambeo Soundbar Plus – Poikkeuksellisen uskottava äänimaailma aavistuksen siedettävämmällä hinnalla

02.09.2022 18:30 Kai Taipale

Sennheiser julkaisi IFA-tapahtuman yhteydessä uuden Ambeo Soundbar Plus- ja Ambeo Sub – kaiuttimen. Kävimme kuuntelemassa niitä demotilaisuudessa – äänimaailma ei jättänyt kylmäksi.

Ehkä vakuuttavimpana yhden laitteen soundbar-ratkaisuna on pidetty Sennheiserin alkuperäistä Ambeo-mallia, joka on sittemmin saanut nimen Ambeo Soundbar Max. Sen hinta on hulppeat 2500 euroa. Nyt Sennheiser julkaisi hieman edullisemman ja pienikokoisemman malliversion. Hintaa tällä Ambeo Soundbar Plus -mallilla on 1500 euroa.

Samalla järjestelmää varten esiteltiin myös oma langaton subwoofer. Sen hinta on 700 euroa. Tehoa kahdeksan tuuman elementtiin perustuvassa kaiuttimessa on 350 wattia. Toiston kerrotaan ulottuvan aina 27 hertsiin asti. Subbareita voi järjestelmässä olla käytössä yhtä aikaa neljä kappaletta. Molemmat uutuusmallilt tuleva kauppoihin 22. päivä syyskuuta.

Ambeo Soundbar Plussaa markkinoidaan maailman ensimmäisenä 7.1.4-tilaäänellä varustettu erillisenä soundbar-kaiuttimena. Aivan näin montaa fyysistä elementtiä ei kuitenkaan ole käytössä, sillä laite perustuu seitsemään koko alueen elementtiin ja kahteen ”subwoofer”-elementtiin. Loput kaiuttimet luodaan virtuaalisesti. Soudbar pyrkii siis luomaan katsojan ympärille seitsemän kaiutinta ja yläpuolelle neljä lisää. Toimivan lopputuloksen saavuttamiseksi soundbarissa on käytössä neljä mikrofonia, joilla se kalibroi itsensä käytettyyn tilaan.

Demotilassa ajettiin soundbaria Dolby Atmos -äänillä. Vaikka olen jo kuullut alkuperäistä Ambeo-mallia useampaan otteeseen, jaksaa silti edelleen hämmästyttää miten toimivaksi tilaäänet voi vain yhdelläkin kaiuttimella saada. Erityisesti ylä-alasuuntainen äänimaailma on Ambeo Soundbar Plussan vahvuuksia. Äänet todella sijoittuvat sinne minne pitää. Toki demotila oli kohtuullisen symmetrinen, ja periaatteessa helppo, mutta eri paikkoihin istutut kuuntelijat saivat yhtä vaikuttavan kokemuksen. Äänien voi uskoa toimivan myös haastavammissa ympäristöissä. Fraunhofer-instituutin kanssa kehitetty äänipiiri hoitaa hommansa uskottavasti.

Ääntä leimaa muutenkin selkeys ja jopa kirkkaus. Matalia ääniä oli ryydittämässä peräti kolme kappalatta uusia erillissubbareita, joten tältä osin itse soundbarin bassotoistosta on paha sanoa vielä mitään. Subwooferien kanssa toisto oli jytisevää, muttei aivan alahertseihin yltävää.

Äänituki kattaa Dolby Atmos, DTS:X, 360 Reality Audio ja MPEG-H -formaatit. Kaiutin taikoo tilaääntä myös stereoäänistä, ja osaa haluttaessa valita käyttöön eri kuuntelutiloja, kuten elokuva, musiikki tai peli.

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus tukee nyt AMBEO|OS-alustaa, jonka myötä laitteella on kattava tuki striimaustavoille, kuten Apple AirPlay 2, Spotify Connect ja TIDAL Connect. Soundbar on myös HomeKit, Google Assistant ja Alexa -yhteensopiva ja siinä on Chromecast sisäänrakennettuna.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat