Uusimmat

Ensituntumat Sonos Era 300- ja Era 100 -kaiuttimet – Järkevän kokoisista kaiuttimista irtoaa rutkasti ääntä ja käyttömahdollisuudet ovat moninaiset

07.03.2023 16:00 Kai Taipale

Sonos julkaisi kaksi kaiutinta uuteen Era-mallistoon. Uutuuksista sekä Era 100 että Era 300 toimii kumpikin yksinään, mutta niitä voi toki hyödyntää myös osana laajempaa Sonos-järjestelmää. Pienempi Era 100 -malli sopii kokonsa puolesta myösesimerkiksi takakaiutinkäyttöön, kun taas Era 300 voi sellaisenaan riittää hieman isommankin huoneen äänilähteeksi.

Muropaketti pääsi ensimmäisten joukossa tutustumaan uusiin Sonos-kaiuttimiin. Nämä uuden malliston edustajat täydentävät valmistajan yhden kaiuttimen ratkaisujen tarjontaa, mutta toimivat samalla luontevasti osana monipuolisempaa kokonaisuutta. Jo pelkästään yhdellä Era 100- ja Era 300 -kaiuttimella voi luoda yllättävän isoäänisen ratkaisun pienempään asuntoon. Yhdistelemällä valmistajan muuta mallistoa, näistä voi kasvattaa täysiverisen kotiteatteriratkaisun.

Uusista kaiuttimista Sonos Era 100 on selvästi pienikokoisempi. Se tulee jatkamaan Sonos One -mallin perinteitä muodollaan – muotoilultaan tämä malli onkin hyvin tutun oloinen. Käytännössä laite on edeltäjäänsä vain hieman korkeampi. Era 100 -mallin sijoittaminen on kohtuullisen helppoa, sillä se ei vie merkittävästi pöytäpinta-alaa. Sen ulkomitat ovat 182,5 x 120 x 130,5 millimetriä.

Siitä löytyy kaksi eri puolille kaiutinta suunnattua korkeiden äänien elementtiä ja yksi edellismallia kookkaampi, matalat äänet toistava elementti. Äänien hienosäätö onnistuu nyt myös Android-laitteilla, joskin kevennetysti.

WiFi-yhteyden lisäksi käytettävissä on myös Bluetooth. Kumpikin uutuusmalleista toimii Sonos-sovelluksella, mutta myös AirPlay 2 on niissä tuettuna. Kaksi kaiutinta voi kytkeä stereopariksi, ja niitä voi käyttää Sonos-järjestelmässä myös takakaiuttimina Arc, Beam tai Ray -soundbarin kanssa.

Miltä tämä pienempi malli sitten kuulostaa? Demotilana oli noin 20 neliömetrin huone, joskin huonekorkeutta oli reippaasi yli kolme metriä. Ensi alkuun oli voinut ajatella tilan olevan jo huomattavasti liian iso pienelle kaiuttimelle.

Näin ei suinkaan ollut, vaan äänenpaine riitti hyvin tilan täyttämiseen. Varsinainen yllätys oli matalien äänien riittävyys – olisi voinut jopa kuvitella että tämän pikkukaiuttimen tukena olisi ollut järeämpikin bassokaiutin, mutta näin ei ollut.

Era 100 -kaiutinta voi siis soittaa kovaa, mutta äänessä oli silti jonkin verran purkkimaisuutta, joten mitenkään täydellisen tasapainoisena ei sitä voinut pitää. Lähtökohta taustamusiikin toistamiseen on silti mitä mainioin. Sen verran positiivinen ensivaikutelma silti syntyi, että kaiuttimeen on mukava päästä tutustumaan myös paremmalla ajalla ja varsinkin stereoparina sekä valmistajan soundbarin kanssa takakaiuttimina.

Sonos Era 100 -kaiuttimen myynti alkaa maaliskuun 28. päivä. Hintaa tällä mallilla on 279 euroa.

Uutuuskaksikosta Era 300 -kaiutin (kuvassa telineessä takakaiuttimena) ei olekaan sitten enää aivan pieni malli, sillä mittaa laitteella on 160 x 260 x 185 millimetriä ja painoakin liki 4,5 kiloa. Pöytäpinta-alaa tämä malli syö jo ihan eri tavalla kuin pikkuveljensä. Isomman kaiuttimet kyvyt ovatkin sitten oikeastaan melkoisen vaikuttavat.

Era 300:sta lähtee helposti äänenpainetta keskikokoisen huoneen täyttämiseen, ja ääni myös kuulostaa riittävän täyteläiseltä ja selkeältä. Tämän mallin ytimessä on kuitenkin sen kyky toistaa tilaääntä (Spatial Audio), jonka tehtävänä on täyttää koko käytössä oleva tila. Aidoimman tilaäänikokemuksen musiikilla saa Dolby Atmos -ääniä tukevista palveluista, joita on myyntiintulohetkellä Sonosissa käytettävissä Amazon Music Unlimited ja Apple Music.

Kaiutin muokkaa toki kaiken muunkin toistettavan materiaalin tilan täyttäväksi. Äänikenttä muodostetaan kaiuttimessa kuudella elementillä, joista ääni on suunnattu eteen, sivuille ja ylös. Äänet hienosäädetään Apple-laitteita hyödyntävällä Trueplay-toiminnolla, mutta nyt tuettuina ovat myös Android-laitteet, joskin kevennetyllä optimointiratkaisulla.

Valmistajan mukaan käyttämällä Era 300 -kaiutinparia ja Arc- tai Beam (Gen 2) -soundbaria saavutetaan yhdistelmällä jopa 7.1.4 -kaiuttimen ratkaisua vastaava äänimaisema.

Subbarilla ryyditettynä tämä yhdistelmä oli myös koekuultavissa. Tilavaikutelma oli kieltämättä erittäin toimiva, joskaan yläpuolelle sijoittuvat äänet eivät pärjänneet ympäröivälle äänikentälle. Tyyliltään hillittyyn kotiteatteriin tämä olisikin erittäin toimivan kuuloinen ratkaisu, joskin myös jo hintava sellainen (kokonaisuuden hinta ylittää kahden tuhannen euron rajan).

Yhden kaiuttimen ratkaisuna Sonos Era 300 oli sekin miellyttävä tuttavuus, joskin valmistajan demotilanteessa toistama materiaali valitaan tyypillisesti laitteen hyviä ominaisuuksia korostaen. Ääni oli suorastaan tukeva, muttei tunkkaisella tavalla. Samalla ääni täytti tilan myös yläsuunnassa. Kokonaisuus oli ylipäätään kohtuullisen rauhallinen.

Yhden ympärilleen ääntä toistavan kaiuttimen voisi odottaa kuulostavan samalta joka kuuntelupisteestä. Aivan näin helppo ei tilanne ollut, vaan myös tämän kaiuttimen ääni toimi tietyissä pisteissä selvästi paremmin.

Vaikka kaiutinta ohjataan todennäköisesti paljon sovelluksen kautta, on laitteen päällä sen tärkeimmät hallintapainikkeet. Näillä voi esimerkiksi ohjata toistoa, säätää äänenvoimakkuutta, vaimentaa ääniohjauksen.

Äänenvoimakkuus on varmasti se käytetyimmästä päästä oleva toiminto, joten sen käyttö on tehty helpoksi: aluetta voi pyyhkäistä, jolloin voimakkuus säätyy nopeasti, tai sitä voi näpäyttää jommastakummasta päästä hitaampaan säätämiseen. Tämä toimi järkevästi ja luotettavasti kun näitä pääsi nopeasti kokeilemaan.

Mikrofonille on vielä oma liukusäätimensä, jolla sen saa kokonaan pois käytöstä. Led-valo puolestaan kertoo laitteen esimerkiksi yhteyden ja mikrofonin toiminnasta. Lisäksi kaiuttimessa on Bluetoothille vielä oma painikkeensa, joten kaiuttimeen on helppo kytkeä myös muu kuin Sonos-järjestelmää hyödyntävä äänilähde.

Sonos Era 300 -kaiuttimen myynti alkaa maaliskuun 28. päivä. Hintaa tällä uutuusmallilla on 499 euroa. Kumpikin malleista on saatavana mustana ja valkoisena väriversiona.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat