Uusimmat

Kokeilu Bowers & Wilkins Panorama 3 -soundbar – Iso, näyttävä ja tehokas

22.05.2022 19:00 Kai Taipale

Bowers & Wilkins on tunnettu merkki hifimaailmassa. Valmistajan uusin soundbar-kaiutin pyrkii tuomaan pitkät perinteet myös tähän luokkaan. Dolby Atmos -yhteensopiva Panorama 3 -kaiutin on varustettu myös ylöspäin suunnatuilla elementeillä. Yhdistelmä ei kuitenkaan yllä aivan kovien odotusten tasolle.

Useimpien televisioiden äänentoisto kaipaa kohennusta, mikä tekee soundbar-kaiuttimista televisioiden hyviä ystäviä. Yhden laitteen ratkaisu on yleensä helppoudeltaan ja tyyliltään toimiva ratkaisu. Tähän tähtää myös maaliskuussa esitelty ja myyntiin tullut Panorama 3 -malli. Se ei suinkaan ole Bowers & Wilkinsin ensimmäinen soundbar, vaan nimensä mukaisesti jo kolmas malliversio. Uusin ja merkittävin lisäys on tuki Dolby Atmos -tilaäänelle.

Uusi malli on tosin muotoilultaan aivan erilainen kuin edeltäjänsä, eikä liitäntöjäkään ole entiseen malliin. Samalla hinta on painettu euroa vaille tonniin, mikä on merkittävästi vähemmän kuin aiemmalla Panorama 2 -mallilla. Hintansa puolesta Bowers & Wilkins Panorama 3 osuu luokkaan, jossa voi vaatia laatua ja josta löytyy esimerkiksi luokassaan hyvänä tunnettu Sonos ARC. Vielä selvästi hintavampiin yhden laitteen ratkaisuihin lukeutuu myös Sony HT-A7000. Monilla valmistajilla on tarjolla soundbarin ja subwooferin yhdistelmiä, mutta niiden kanssa menetetään yhden laitteen ratkaisun tuoma yksinkertaisuus ja selkeys niin sijoituksessa kuin asennuksessa.

Myyntipakkauksessa on itse kaiuttimen ja virtajohdon (EU/UK) lisäksi varusteina seinäkiinnitysteline sekä HDMI-kaapeli.

Jo myyntipakkaus kertoo, ettei nyt olla tekemisissä minkään pienikokoisen laitteen kanssa. Soundbar on kuitenkin korkeudeltaan hyvinkin maltillinen, vain 65 millimetriä. Korkeutensa puolesta se mahtuu useimpien televisioiden alle. Syvyyttä laitteella on kuitenkin jo 14 senttimetriä, joten se vaatii televisiotasolta jonkin verran syvyyttä, sillä ylöspäin suunnattuja tehostekaiuttimia ei kannata sijoittaa syvälle television alle.

Kaiuttimesta tekee isokokoisen sen leveys. Sitä on nimittäin peräti 121 senttimetriä. Valmistaja toteaa soundbarin sopivan hyvin noin 55-tuumaisten ja sitä isompien televisioiden kaveriksi. Testiympäristössä laite mahtui juuri ja juuri 75-tuumaisen televisiomallin jalkojen väliin, pienempinen malliversioiden kanssa se olisi pitänyt sijoittaa niiden eteen.

Turvallisinta onkin todeta, että kaiutin voi olla helpointa kiinnittää seinään television alapuolelle mukana tulevalla telineellä. Pöytäasennuksessa television jalkaratkaisu sanelee liikaa sijoitusmahdollisuuksia. Laite on kaikin puolin tukeva, mistä kielii myös 6,5 kilogramman paino – joko on syytä pitää mielessä myös seinään kiinnitettäessä.

Bowers & Wilkins Panorama 3 -soundbar on ulkoisesti ihan tyylikäs, joskin kohtuullisen tavanomainen. Yleisilme on tummanpuhuva, eikä muotoilussa ole lähdetty suuremmin kikkailemaan. Muotoilussa selkein erottuva piirre on keskilinjan ylä- ja alapuolelle muodostuvat viisteet – sen myötä kaiutin ei ole niin laatikkomainen, mutta samalla leveys korostuu visuaalisesti.

Yläpinta on kova ja rei’itetty, edestä takanurkkiin kiertää tiukka kangaspinta. Pohjassa on tukevat kumitassut.

Soundbar-kaiuttimessa tilaäänet muodostetaan hyödyntämällä pintaheijastuksia, mikä asettaa omat haasteensa niin kaiuttimelle kuin kuuntelupaikalle.

Liitäntöjä ei ole tämän hintaluokan laitteeksi yhtään liikaa. Virtaliittimen ja ethernet-liitännän lisäksi niitä on vain kaksi: HDMI-liitäntä, joka toki nykytapaan on eARC-yhteensopiva, sekä optinen sisäänmeno. USB-liitäntä on tarkoitettu vain huoltokäyttöön.

Käyännössä Soundbar siis kytketään televisioon ja muut mahdolliset laitteet kannattaa vastaavasti liittää television liitäntöihin. Mikäli televisiossa ei ole äänen paluukanavan (ARC) mahdollistavaa HDMI-liitäntää, voi hyödyntää myös optiseksi tuloliitäntää.

Laitteen päällä on vain neljä hipaisupainiketta, joista kahdella säädetään äänenvoimakkuutta ja yhdestä voi aloittaa tai lopettaa toiston. Lisäksi on painike Amazon Alexa -virtuaaliapurin käyttämiseen. Painikkeet on valaistu, ja valo syttyy käden lähestyessä painikkeita. Musta ja kiiltävä pinta on omiaan keräämään sormenjälkiä, mutta käytännössä äänenvoimakkuus säädetään television kautta sen omalla kaukosäätimellä, ja soundbarin muut toiminnot hoituvat mobiilisovelluksella. Kosketuspainikkeet toimivat kuten pitääkin, eli hyvin kevyellä kosketuksella.

Bowers & Wilkins -logo on sijoitettu laitteen yläpintaan, näytön yhteyteen. Sekin noudattaa hillittyä tyyliä. Mitään näyttöä ei laitteessa kuitenkaan ole. Esimerkiksi käytössä oleva äänenvoimakkuus näkyy sovelluksesta, mutta pikavilkaisulla se ei näy mistään. Karkean tason ilmaisu vaikkapa led-valoilla olisi järkevä lisä.

Käyttöönotto ja kytkeytyminen kodin langattomaan verkkoon hoidetaan mobiilisovelluksella. Tähän tarkoitukseen käytetään Bowers & Wilkins Music -sovellusta, joka löytyy niin Android- kuin iOS-laitteille.

Sovelluksen avulla käyttöönotto on suoraviivaista. Kaiutin liittyy sen kautta langattomaan WiFi-verkkoon, mutta langattomista ratkaisuista tuettuna on myös AirPlay 2 -toisto sekä Bluetooth. Panorama 3 -kaiutinta voi myöhemmin tulevan päivityksen myötä käyttää halutessaan myös osana monihuonekaiutinjärjestelmää.

Käyttöönoton jälkeen säädettävää on erittäin niukasti. Sovelluksessa on käytettävissä säätö sekä bassolle että diskantille. Mitään erityisiä yötiloja tai dynamiikan rajoituksia ei ole tarjolla, eikä myöskään tarkempaa taajuuskorjainta. Myöskään mitään sijoitukseen tai huonetilaan liittyviä hienosäätöjä ei ole, ei niin sovelluksessa kuin itse laitteessakaan.

Testissä kaikki verkkoyhteydet hoidettiin langattomilla vaihtoehdoilla, vaikka WiFi-verkon lisäksi kaiuttimen voi kytkeä myös ethernet-liitännällä kodin verkkoon. Televisioon liitäntä hoidettiin luonnollisesti HDMI-liitännän kautta.

Muropaketin kokeiluissa soundbarien toimintaa on pyritty kokeilemaan kahdessa erikokoisessa tilassa. Tällä kertaa pienempi tila jätettiin väliin käytännön syistä. Kaiuttimen leveys kun teki sen toimivasta sijoittamisesta mahdotonta.

Kaiutinta kuunneltiin tällä kertaa siis vain noin 25-neliöisessä olohuoneessa, joka sijaitsee kivirakenteisen kerrostalon uumenissa. Kuuntelutilassa oikea seinä on merkittävästi vasenta, puoliavointa seinää lähempänä kuuntelupaikkaan nähden.

Testissä äänilähteinä käytettiin langattomia Bluetooth- ja AirPlay 2 -yhteyksiä sekä lukuisia striimauspalveluita älytelevision kautta. Testissä kaiutinta käytettiin monipuolisesti eri materiaalilla noin kahden viikon ajan aiemmin mainitussa tilassa. Mitään häiritseviä viiveitäkään ei käytössä havaittu.

Bowers & Wilkins Panorama 3 -soundbar perustuu 13:een kaiutinelementtiin. Näistä kaksi on sijoitettu yläpintaan tuottamaan Dolby Atmos -tilaäänien korkeustehosteita. Kaksi elementeistä edustaa subwoofweria, tai käytännössä pikemminkin matalia ääniä. Lopusta yhdeksästä elementistä jakautuva ylä-äänille ja keski- ja matalille äänille. Jälkimmäisiä on käytössä kuusi kappaletta ja diskantteja kolme. Tämän myötä soundbar noudattaa 3.1.2-järjestelyä kanavien puolesta.

Vahvistintehoksi ilmoitetaan yhteensä 400 wattia. Äänenpainetta irtoaakin rutkasti. Kerrostalossa ei ole mitään toivoa hyödyntää tehosta enempää kuin murto-osa, joten kaiutin toimii tältä osin hyvin isommassakin tilassa.

Tämä soundbar-kaiutin on siis täysin itsenäinen laite, eikä siihen ole lisättävissä takakaiuttimia. Yhden kaiuttimen ratkaisussa ei myöskään ole käytettävissä tai lisättävissä erillistä subwooferia – bassojen pitäisi siis toistua riittävällä tasolla pitkulaisesta kaiuttimesta.

Matalien äänien toisto alkaa noin 50 hertsistä. Vaikka subwoofer ei erityisen mataliin taajuuksiin yllä, tuo se tehosteisiin selkeää lisäulottuvuutta, jota harvemmin yhden laitteen ratkaisuista löytyy. Aivan parasta potkua leffakäyttöön se ei kuitenkaan tuo.

Bowers & Wilkins Panorama 3 ei juurikaan vierasta mitään käyttöä, oli se sitten leffojen tai puheohjelmien katselu tai musiikin kuuntelu. Ehdottomasti omimillaan tämä(kin) soundbar on, kun sille syötetään hyvin elokuvan äänimaisemaa vähintään Dolby Digital 5.1 -muodossa, tai vielä mieluummin Dolby Atmos -muodossa – tällöin tilantuntu riittää viemään mukaan äänimaisemaan.

Parhaimmillaan kaiutin kykenee luomaan television ympäröivän äänimaiseman, ja syvyyssuunnassakin tehoste yltää parhaimmillaan katselupaikalle. Korkeustehosteita ei voi pitää mitenkään voimakkaina erillisistä elementeistä huolimatta. Heikoimmillaan äänet ovat silloin, kun laite pyrkii luomaan tilaääntä stereosisällöstä, tällöin efekti jää vaillinaiseksi jopa halvempiin kilpailijoihin nähden.

Äänessä miellyttää se, että äänet tulevat aina oikeasta suunnasta ja paikantuvat järkeviin kohtiin. Ihmeisiin tämäkään laite ei pysty, sillä kun ruudulla tapahtuu paljon ja äänimaisemasta tulee vilkas, ei äänet oikein pysy perässä. Tällöin äänikenttä tavallaan latistuu ja puuroutuu – hieman kuin kaiutin ei enää tietäisi mihin ääniin pitää keskittyä.

Äänen yleissävyssä tuntuu olevan luonnostaan puheäänitaajuuksien korostusta. Tämä tuo ääneen pahimmillaan lievää honotusta, äänen tasapaino kärsii sen kääntyessä liian keskiäänivetoiseksi. Puheääni on kuitenkin aina vähintään riittävän selkeä. Ainoat säädöt ovat siis sovelluksesta löytyvät ylä- ja alaäänisäädöt, joten mitään todellista hienosäätöä on hankala tehdä.

Kaiuttimen dynamiikkakin on hyvä, ja siirtymät hiljaisesta kovempaan ovat vaivattomia. Selkeästi parhaimmillaan ääni on kuunneltaessa sitä suoraan kaiuttimen edestä, sivusta äänen ongelmat korostuvat.

Kaiutin toimii myös musiikin toistossa, tavallaan jopa paremmin kuin leffakäytössä. Stereokuva on edelleen tarkka, ja äänet toistuvat hieman napakammin ja taajuusalueet tuntuvat pysyvän kohtuullisessa tasapainossa. Myös bassotoisto on riittävästi kontrollissa. Ääni ei voi pitää äärimmäisen musikaalisena, vaan pikemminkin yleispätevän rasittamattomana.

Bowers & Wilkins Panorama 3 jättää lopulta itsestään hieman kahtiajakoisen kuvan. Se on todella helppokäyttöinen, mutta ääneltä odottaisi vielä hieman enemmän. Parhaimmillaan tilaäänet vievät maltilliseen äänikuplaan, mutta ulottuvuutta voisi olla enemmänkin. Television puheohjelmissa ääni on pahimmillaan jopa honottavaan suuntaan, joskin se on silti aina selkeä. Musiikkia toistettaessa ongelmat pienenevät, joten kaiutinta voi pitää mukavan yleiskäyttöisenä.

Heikkouksiin voisi lukea valmistajan ratkaisun jättää pois kaikki laajennettavuus, takakaiuttimia tai aitoa subwooferia ei voi kytkeä, eikä liitännöissäkään ole läpivientimahdollisuutta. Äänenvoimakkuuden tasolle olisi kiva olla jokin nopeasti näkyvä ilmaisin, mutta sellaistakaan ei ole tarjolla.

Mikäli haussa on näyttävä ja mahdollisimman säädöistä vapaa soundbar-kaiutin isokokoisen television kaveriksi enintään tuhannen euron hintaluokassa, niin Panorama 3 on kelvollinen vaihtoehto. B&W on ihan tyylikäs kaiutin, joka istuu erityisesti isokokoisen television kaveriksi, kunhan jalustaratkaisu antaa myöten. Rakenne on erittäin tukeva ja viimeistely hyvällä tasolla. Äänen tasapainon soisi olevan tuhannen euron hintaluokassa kuitenkin parempi.  Lähes vastaavaan suorituskykyyn yltää esimerkiksi edullisempi Denon Home Sound Bar 550, mutta vain jos asetuksia jaksaa säätää alituisesti.

Hyvää

  • Helppokäyttöisyys
  • Riittävästä äänenpainetta isompaankin tilaan
  • Tukeva rakenne
  • Elokuvaäänet varauksin

Huonoa

  • Kokoonsa nähden vaisu tilaefekti
  • Leveys hankaloittaa sijoittamista
  • Niukat liitännät
  • Ei näyttöä

Tärkeimmät tekniset tiedot Bowers & Wilkins Panorama 3

  • Hinta: 999 €
  • Kaiutinelementit: 3 x 19 mm (diskantti), 6 x 50 mm (basso/keskiääni), 2 x 50 mm (Atmos), 2 x 100 mm (subwoofer)
  • Vahvistinteho: 400 W
  • Taajuusvaste (ilmoitettu): 43 – 48000 Hz
  • Liitännät: 1 x HDMI (eARC), optinen sisäänmeno, ethernet
  • Yhteydet: WiFi 802.11a/b/g/n/ac, ethernet, Bluetooth 5 (aptX Adaptive/AAC/SBC)
  • Mitat, paino: 65 x 1210 x 140 mm, 6,5 kg
  • Liitännät: HDMI eARC, digitaalinen optinen, Ethernet (RJ45)
  • Tilaäänituki: Dolby Atmos, Dolby Digital True HD, Dolby Digital+, LPCM
  • Muuta: Bowers & Wilkins Music -sovellus (iOS, Android), Alexa-, Spotify Connect- ja AirPlay 2-yhteensopiva.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat