Uusimmat

Testi Creative SXFI Gamer -pelikuulokkeet – Hyvä mikrofoni, mainiot keskiäänet ja valaistuksessakin on ideaa

04.10.2020 20:00 Markku Leppilampi

Creative SXFI Gamer -pelikuulokkeet ovat saaneet kovasti huomiota maailmalla. Onko Creativen mainoslauseilla pohjaa? Kokeillaanpas.

Postipaten tuomassa Creativen pakkauksessa komeilee kuva valaistustehostein kaunistetuista pelikuulokkeista. Räiskyvässä kannessa luvataan rajojen ylittyvän. Ainakin sellainen rajapyykki on ylitetty, että SXFI Gamerit ovat Creativen ensimmäiset kuulokkeet sisäänrakennetulla Super X-Fi -ominaisuudella.

Creative kertoo SXFI Gamer -kuulokkeiden toiston kuulostavan siltä kuin huoneessa olisi useita high end -tason kaiuttimia sen sijaan, että päässä olisivat kuulokkeet. Tämän lupauksen takeena on SFXI-kuulokkeiden sisäänrakennettu Super X-Fi UltraDSP -prosessori. Super X-Fi:n ideana on tuottaa pelaajan korviin personoitua ”holografista audiota”, josta enemmän asiaa myöhemmin.

Kuulokepakkauksesta löytyy itse kuulokkeet, CommanderMic-mikrofoni, laadukkaan oloinen mutta lyhyehkö, punottu USB-kaapeli, USB-C-A -sovitin, niin ikään lyhkäinen 3,5 millimetrin stereoliittimellä varustettu johto analogista kytkemistä varten sekä pikaohje asentamiseen.

Langattomasti kuulokkeita ei voi yhdistää.

Ensituntumalta kuulokkeiden materiaalit vaikuttavat varsin kelvoilta, lukuunottamatta keinonahkaisia kuulokekuppeja, sillä korvien päälle sovittelu ei täysin vakuuta tuntumaltaan ainakaan tätä isopäistä arvostelijaa. Verrokkina toimivat Sennheiser HD600 -hifi-kuulokkeet tuntuvat huomattavasti mukavammalta kangaspäällysteisine pehmusteineen.

Täysin Creativen kuulokkeiden mukavuutta ei sovi tyrmätä, sillä tuntuma on kuitenkin selkeästi parempi kuin esimerkiksi noin sadan euron arvoisissa Sennheiser GSP100 -kuulokkeissa. Hinnaltaan enintään keskitason kuulokkeisiin tottunut ei todennäköisesti huomaakaan Creativen tuntumassa isommin valitettavaa.

Tuotepakkauksesta löytynyt pikaohje kehottaa ensimmäisenä lataamaan Android- tai iOS -käyttöjärjestelmään SFXI-sovelluksen ja rekisteröitymään siellä. Sovellus löytyy nopeasti Androidille Google Play -kaupasta, ja myös rekisteröityminen sujuu ongelmitta. Sovellus valistaa tämän jälkeen, että käyttäjästä täytyy ottaa kuvia, koska äänialgoritmin toiminta perustuu osittain käyttäjän kasvojen ja korvien muotoihin.

Korvakuvien ottaminen onnistuu peilin avustuksella yksinkin kohtuullisen helposti. Kun poseeraukset mallinukkena on saatu tehtyä, ohjattu asennus päättyy ja käyttäjä jätetään yksin sovelluksen pariin. Mitäs nyt? Aiemmin mainittu pikaohje hätiin, joka neuvoo lataamaan SXFI Control -sovelluksen tietokoneelle.

Käyttäjää kehotetaan ottamaan kuvia kasvoistaan ja korvistaan.

Sovelluksen asentamisen ja kuulokkeiden USB-kaapelin tietokoneeseen kytkemisen jälkeen kuulokkeissa herää valorenkaat molempiin kuulokekuppeihin, ja tietokoneen toistolaitteeksi vaihtuu automaattisesti SXFI Gamer. Kannattaa huomioida, että valotehosteet toimivat vain USB-johtoa käytettäessä.

SXFI Control -sovelluksessa on kytkin, jolla Super X-Fi -tehostuksen saa pois, sivu valaistusasetuksille sekä valinta Stereo, 5.1 Surround tai 7.1 Surround -konfiguraatioille. Asetuksista löytyy myös äänenvoimakkuuden säätö, mikrofonin herkkyyden säätö sekä taajuuskorjain. Käyttäjä pääsee halutessaan muokkaamaan taajuuskorjainta melko vapaasti, mutta valmiitakin asetuksia on tarjolla.

Näiden ohjelmistopohjaisten vaiheiden jälkeen päästään tutkimaan itse kuulokkeita.

Kuulokkeiden käyttöönoton loppuvaiheessa täytyy käynnistää SXFI Control -sovellus ja kirjautua omalle tilille, jonka jälkeen käyttäjälle ehdotetaan ääniprofiilin lataamista.

Vasemmanpuoleisesta kuulokekupista löytyy Super X-Fi -nappi, äänenvoimakkuuden säätö, nappi mikin hiljentämiseen, audiosisääntulo, nappi kuulokkeiden valorenkaille ja microUSB-liitäntä.

Sekä Super X-Fi -napin että valokytkimen painamisen jälkeen heleä naisääni antaa palautetta käyttäjälle siitä, mikä tila milloinkin on päällä. Tilojen vaihtamisen välillä on pieni viive, joka saattaa ärsyttää osaa käyttäjistä. Äänenvoimakkuuden säädölle myös pieni miinus, sillä se voisi olla herkempi.

Valotehosteeksi voi valita joko staattisen SXFI Control-sovelluksella asetetun värin, tai värejä kierrättävän Rainbow-asetuksen. Valorenkaat saa myös pois päältä. Super X-Fi -napin takaa puolestaan löytyy enemmän elokuville ja musiikille tarkoitettu Super-X-Fi -asetus, pelaamiseen tarkoitettu Battle Mode -asetus sekä tehosteeton asetus.

Valorenkaiden väriä voi säätää SXFI Control -sovelluksesta.

Aloitetaan kuulokkeiden hyvistä puolista.

Melua vaimentava, irrotettava CommanderMic -mikrofoni on äänenlaadultaan erittäin hyvä ja on vähintään samalla tasolla erillisenä headset-mikrofonina myytävän Modmic Unin kanssa. Creativen mikrofoni on hiukan kirkkaampi, joka sopii hyvin peleissä käytävään kommunikaation.

Juuri sopivan jäykkä mikrofonivarsi on helposti säädettävissä, ja tunnelmaa pelihetkiin puolestaan luo mikrofonissa hehkuva punainen valo. Jos mikrofonin napsaisee pois päältä, valo alkaa vilkkua muistuttaen näin käyttäjää sen kytkemisestä takaisin päälle. Jos vilkkuvalo häiritsee, mikrofonin voi irrottaa kokonaankin.

Kuulokkeet myös toistavat hiukan omaa ääntä kuulokkeisiin, joka kuulostaa hyvinkin luonnolliselta verrattuna joidenkin muiden kuulokevalmistajien vastaaviin yritelmiin.

Counter-Strike: Global Offensivessa huomaa jo valikoissa, että Super X-Fi-tehostus on mennyt automaattisesti päälle. Super X-Fi luo käyttäjää ympäröivän äänimaiseman, joka onnistuu ainakin ensi alkuun hätkähdyttämään. ”Kuuluikos tuo ääni jostain muualta kuin kuulokkeista…?” Jotain muutakin ikävä kyllä kuuluu, sillä kuulokejohto aiheuttaa yllättävän paljon rahinaa, ellei pää ole täysin paikallaan. Pelaamisen tuoksinassa se ei kuitenkaan häiritse.

Tehosteettomassa tilassa huomiota herättää ensimmäisenä keskiäänten vahva läsnäolo – niitä onkin todennäköisesti korostettu. Tämä saattaa olla tietoinen valinta, sillä onhan kyseessä pelikuulokkeet. Keskiäänikorostuma helpottaa äänten, esimerkiksi räiskintäpeleissä askelten kuulemista.

Äänimaailman koko kasvaa selvästi Super X-Fi-tilan ollessa päällä, vaikka 5.1 tai 7.1 Surround olisi jo kytkettynä. Molemmissa tehostetiloissa myös bassot korostuvat huomattavasti ja äänimaisema saa täysin erilaisen värityksen – mutta jokin äänessä ärsyttää.

Tehostemainen Super X-Fi -algoritmi perustunee psykoakustisten tehostelaitteiden tapaan viiveen ja vaiheen manipuloimiseen, joka vaikuttaa negatiivisesti äänentoistoon, jos tehosteen käytössä mennään liian pitkälle. Super X-Fi -tilat ovat ikään kuin 5.1 tai 7.1 Surround överiksi vedettynä.

Battle Mode -asetuksella äänen epäluonnollisuus on vielä selkeämmin kuultavissa. Tämän huomaa erityisesti lyhyissä ja napakoissa äänissä kuten pelien aseiden äänissä. Battle Moden etu Super X-Fi-tilaan jää niin ikään epäselväksi. Creative antaa ymmärtää, että äänimaailma olisi tarkempi Battle Mode -tilassa. Kuitenkin testattaessa esimerkiksi askelten erottuvuutta CS:GO-räiskinnässä, ainakin tämän arvostelijan korviin askeleet erottuivat selkeimmin Super X-Fi-tilassa. Tila oli muutenkin miellyttävämpi kuunnella ja käyttää peleissä, koska ääni ei ollut niin viivekikkailusta värittynyt. Jopa tehosteeton tila oli askelten erottamisessa parempi kuin Battle Mode.

Erikoisena yksityiskohtana mainittakoon, että Overwatch-räiskinnässä askeläänet vaikuttivat kuuluvan selkeämmin molemmissa tehostetiloissa kuin tehosteettomassa tilassa. Tämä johtunee mahdollisesti Overwatchin äänisaasteen suuremmasta määrästä verrattuna Counter-Strike: Global Offensiveen. Äänitehosteiden levittyminen laajemmalle alueelle ilmeisesti selkiytti askeläänien erottumista.

Super X-Fi- ja Battle Mode -tilojen etuna oli niin ikään, että takaa kuuluvat äänet ja askeleet paikallistuivat hyvin. Ei ehkä voi sanoa, että äänet kuuluivat ihan oikeasti ja aidosti takaa, kenties aivot vain alkoivat hiljalleen yhdistää takaa kuuluville äänille ominaisen äänensävyn muutoksen lähestyvään viholliseen. Tästä siis plussaa tehostetiloille.

Pelisessioissa silti huomasi, ettei tehostetiloja kuitenkaan tullut pidettyä päällä pitkiä aikoja ”äkkimakean” ensivaikutelman jälkeen. Pelaamisen aikana oli melkeinpä helpotus siirtyä takaisin normaalitilaan Super X-Fi- tai Battle Mode -tilasta. Sellainenkin haittapuoli on, että tehosteet vaikuttavat myös pelikaverien puheeseen. Kumpaakaan tehostetilaa ei myöskään voi suositella musiikin kuunteluun tai elokuvien katseluun.

Kuulokkeita testattaessa ainakin CS:GO:ssa parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui tehosteeton tila, 5.1 Surround Sound -tilan kytkeminen päälle sekä SXFI Control-sovelluksesta että pelin asetuksista, ja myös Advanced 3D Audio Processing -asetuksen kytkeminen päälle peliasetuksista. Valven tehoste on hyvällä maulla tehty, eikä se väritä ääntä kuin juuri sopivasti äänimaailman elävöittämiseksi.

Mitä Creative sitten oikein edes tarkoittaa holografisella audiolla?

Yksinkertaistetusti holografinen audio on kuulokkeiden tarjoamat kaksi tehostetilaa yhdistettynä personointiin. Creative ei mene teknisiin yksityiskohtiin, mutta mitä luultavimmin yritys on ammentanut holografinen audio -terminsä Hugo Zuccarellin kehittämästä holofoniaksi kutsutusta äänitystekniikasta, jolla on mahdollista tallentaa elävän ja kolmiulotteisen kuuloisia äänitteitä. On vaikea sanoa, onko Creative tukeutunut Zuccarellin teorioihin vai onko häneltä lainattu vain nimi. Yksinkertaisempi versio holofoniasta on binauraalinen stereoäänitys.

Binauraaliseen mikitykseen äänittäjä voisi käyttää esimerkiksi Neumannin aikoinaan lanseeraamaa ihmispään muotoista KU 100 -stereomikrofonia – tai yksinkertaisemmin sijoittaa omien korviensa viereen kaksi mikrofonia muuttuen tavallaan itse mikrofoniksi. Stereomikityksessä nimittäin on merkitystä äänen todentuntuisen paikallistumisen kannalta, jos mikrofonit on sijoitettu päänmuotoisen esineen vasemmalle ja oikealle puolelle. Tämä taas johtuu akustiikasta – ääniaaltojen kimpoilusta.

Studiotilanteessa kitaristi voisi istuskella mikrofoneihin nähden vaikkapa kahden metrin päässä ja hiukan oikealla. Binauraalisessa äänitteessä akustisen näppäily paikallistuisi oikealle, muutaman metrin päähän erittäin aidon ja luonnollisen kuuloisesti, eikä panorointia tarvitsisi käyttää miksauksessa välttämättä lainkaan. Vaihtoehtoisesti koko bändin jäsenet voisivat olla soittamassa samaan aikaan eri paikoissa huonetta – binauraalisessa äänityksessä jokainen instrumentti paikallistuisi aidon kuuloisesti omaan soppeensa.

Asennuksen aikana vaaditut kuvat kasvoista todennäköisesti syötetään Super X-Fi -algoritmille, joka laskee äänen paikallistumisen tähän binauraaliseen äänitystekniikkaan pohjautuen ja käyttäjän pään geometria huomioiden. Kaikki vain tapahtuukin virtuaalisesti. Vaikuttaisi myös, että ääneen on lisätty tilatehoste eli kaikua ja taajuusvastetta on muokattu bassovoittoiseen suuntaan.

Äänenvoimakkuudesta on mainittava sen verran, että kuulokkeet toistavat todella voimakkaalla äänenpaineella. Mikä harmillisinta, kuulokkeissa oleva äänenvoimakkuuden säätö on sidottu tietokoneen ulostulon digitaaliseen äänenvoimakkuuden säätimeen. Luottamalla digitaaliseen äänenvoimakkuuden säätimeen on olemassa riski, että digitaalinen säädin onkin jossain vaiheessa – syystä tai toisesta – lipsahtanut maksimiasetukselle.

Kritiikistä huolimatta Creative SXFI Gamer -kuulokkeet toimivat mukavasti pelikäytössä. Tehostetilat ovat yliampuvia, mutta niitähän ei ole pakko käyttää. Keskiäänten korostuman ansiosta SXFI Gamerit ovat tarkat ja esimerkiksi askeleet kuuluvat paremmin kuin Sennheiser HD600 -HiFi-kuulokkeilla.

Musiikkia ja elokuvia katsellessa on parasta luottaa edelleen stereo- tai surroundtoistoon, joten Super X-Fi kannattaa tässä käytössä kytkeä pois päältä. Miksipä luovaa työtä ammatikseen tekevien ihmisten tarkkaan harkittuja päätöksiä alkaisi muokkaamaan omilla tehosteillaan. Tehostetilat ovat yksinkertaisesti musiikki- ja elokuvakäyttöön käyttöön liian yliampuvia. Ilman tehosteita kuulokkeet toimivat kyllä tässäkin käytössä, ja keskiäänikorostusta voi kesytellä taajuuskorjaimen avulla.

Ja mikrofonin erinomaisuutta ei voi hehkuttaa liikaa, sillä se on hyvä mikrofoni pelikuulokkeeseen. Mikrofoni kilpailee tasaveroisesti Sennheiser GSP 602:n kanssa ja on jopa luonnollisemman ja miellyttävämmän kuuloinen, koska se ei ole ihan niin nasaalimainen ja keskiääniä korostava.

Hyvää

  • Korostetut keskiäänet helpottavat askelten paikantamista
  • Erittäin hyvä mikrofoni
  • Kuulokkeisiin toistettava oma mikrofoniääni on luonnollisen kuuloinen
  • Valorenkaat ovat tyylikkäät
  • Äänenvoimakkuuden säädin on rakennettuna kuulokkeisiin
  • Surround ilman Super X-Fi ja Battle Mode -tiloja kuulostaa hyvältä

Huonoa

  • Äänenvoimakkuus on sidottu tietokoneen digitaaliseen äänenvoimakkuuden säätimeen
  • Äänenvoimakkuuden säädin voisi olla herkempi
  • Super X-Fi ja Battle Mode -tilat eivät välttämättä miellytä
  • Mukavuus ei ole huippuluokkaa, mutta eipä hintakaan

Tärkeimmät tekniset tiedot Creative SXFI Gamer -pelikuulokkeista:

  • Hinta: 129,90 euroa
  • Valmistaja: Creative
  • Kuulokkeet: 50 mm neodyymimagneetti
  • Taajuusvaste: 20–20,000 Hz
  • Impedanssi: 32Ω
  • Herkkyys: 114 dB / mW @ 1 kHz
  • Alustat: Windows / Mac / PlayStation 4 (Laiteohjelman versio 5.0 tai uudempi) / Nintendo Switch (Switch OS 5.0 tai uudempi)

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat