Uusimmat

Testi: Turtle Beach Elite Atlas Aero -pelikuulokkeet – Jämäkkyyttä ja pelikuulokkeiksi hyvää äänentoistoa arvostavan valinta

09.02.2020 10:00 Joonas Koivisto

Turtle Beachin Elite Atlas Aero -pelikuulokkeet eivät liikoja olemuksellaan koreile. Testiin otettu malli edustaa valmistajan tarjonnassa hillitymmän näköistä ja laadukkaampaa tuotesarjaa. Tämä myös näkyy hinnassa ja kuuluu äänessä.

Testiin otetun Turtle Beach Elite Atlas Aero -pelikuulokemallin tärkeimmät tekniset ominaisuudet ovat kookkaat, halkaisijaltaan 50 millimetrin neodyymimagneetit kuuloke-elementteinä sekä 12 hertsistä 20 kilohertsin alueelle asettuva taajuusvaste. Tämä kuuloke-elementtien kokoluokka on yleistymässä pelikuulokkeissa, ja Turtle Beach on nimennyt omat elementtinsä Nanocleareiksi.

Suositushinta Turtle Beach Elite Atlas Aero -kuulokkeille on 150 euroa, mutta kirjoitushetkellä niitä saa edullisimmillaan hieman tätä kalliimmalla eli 159 eurolla. Vaikka kuulokkeet on suunniteltu PC-käyttäjä edellä, sopivat ne myös 3,5 millimetrin liitäntää tukeville mobiililaitteille ja pelikonsoleille. Kuulokkeet toimivat headsettinä Xbox One- ja Playstation 4 -konsoleiden kanssa.

Elite Atlas Aerot toimivat langattomasti USB-vastaanottimen kanssa tai kuulokkeihin kytkettävän erillisen 3,5 millimetrin liitännän sisältävällä johdolla.

Kaapelissa on erityisesti mobiililaitteita varten äänenvoimakkuuden säätö ja esimerkiksi puheluiden vastaamisessa ja katkaisemiseen toimiva painike. Tässä käytössä hyödynnetään kaapelin ohjaimeen integroitua mikrofonia eikä irroitettavaa varrellista mikrofonia. Tämä on tilanne myös kuulokkeita konsoleilla käytettäessä.

Kuulokkeiden mukana toimitetaan kaapeli, joka sisältää yhdistetyn nelinapaisen 3,5 mm -liitännän. Myyntipakkaukseen kuuluu myös irrotettava mikrofoni ja micro-USB -kaapeli kuulokkeiden lataamista ja firmware-päivityksiä varten.

Testikappaleen mukana lähetettiin myös Atlas Edge -adapteri, jolla koko headsetti toimii USB-liitännän kautta langallisesti. Adapteri tarjoaa myös mahdollisuuden käyttää Waves NX -tilaääniasetusta millä tahansa siihen sopivilla kuulokkeilla ja käyttää Turtle Beachin ohjelmistoa muidenkin kuulokkeiden säätämiseen.

Lähetin-vastaanottimen kantama on heikohko, sillä jo osittainen seinä ja muutaman metrin matka kuulokkeiden ja lähettävän laitteen välissä katkaisi aina yhteyden kuulokkeisiin. Testikappaleella oli lisäksi ongelmana, etteivät kuulokkeet yhteyden katkettua aina yhdistäneet automaattisesti uudelleen. Yhteyden palautuminen vaati siis uudelleenkäynnistyksen.

Turtle Beach Elite Atlas Aerot ovat yleisilmeeltään harmaat, ja niiden rakenne on pääosin kovaa muovia. Pään yli kulkeva keskisanka on kuitenkin metallia. Keskisankaa pehmustava tyyny on kangaspintainen, kuten myös korvakuppien tyynyjen korvaa vasten asettuva pinta. Kuppien pehmusteiden ulkoreuna on vuorattu keinonahalla.

Toisen kuulokkeen tyynyn alta löytyy myös laseja tarvitsevalle käyttäjälle säätö, joka auttaa sovittamaan silmälasit paremmin kuulokkeiden kanssa.

Kokonaisuutena kuulokkeet ovat todella jämäkkä paketti, eikä liikkuvia osia ole kovinkaan paljoa. Testikappaleesta ei kuulunut minkäänlaista nitinää, eikä testijakso jättänyt mitään kulumaa. Säätövaraa kuulokkeissa on pituuden puolesta suhteellisen vähän. Pisin säätö riittää juuri ja juuri hieman isommalle päälle.

Pieni säätövara heijastuu kuulokkeiden käyttömukavuuteen, joka ei ole erityisen kehuttava. Kuulokkeet painavat suhteellisen paljon ja kuormittavat sekä päälaella että painavat hieman korvista. Korvakupit ovat lisäksi hieman pienehköt, joten isommat korvat eivät välttämättä asetu niiden sisään mukavasti. Korvatyynyjen pehmuste hiostaa onneksi vähemmän kuin keinonahkapäällysteen voisi odottaa hiostavan, mutta muutoin käyttömukavuudesta ei heru Elite Atlas Aeroille erityisiä pisteitä.

Mikrofoni kytketään vasemman kupin alaosaan. Se on suunniteltu asettumaan liitäntään vain yhdellä tapaa – tällä varmistetaan mikrofonin olevan aina oikein päin. Varsinaista tuulisuojaa pakettiin ei kuulu, mutta mikrofonissa on ikään kuin sisäänrakennettuna ilmavirroilta suojaava tyyny, joka toimii käytössä jotenkuten.

Kunnollinen tuulisuoja olisi kuitenkin paljon parempi ratkaisu. Ulkoisia ääniä mikrofoni eristää keskivertoa huonommin, joten samasta huoneesta kuuluva puhe tai television äänet tulevat herkästi läpi ainakin kahden – kolmen metrin päästä.

Turtle Beach lupaa Elite Atlas Aeroille 30 tunnin akkukeston ja tämän voi katsoa testin perusteella suunnilleen toteutuvan. Akku kesti täyteen lataamisen jälkeen joka kerta selvästi päälle 25 tuntia. Lataaminen täyteen vei käytön aikana suunnilleen tunnin.

Elite Atlas Aero -mallissa on kuitenkin toteutettu hyvin yksi kuulokkeden tärkeimmistä ominaisuuksista. Äänenlaatu on nimittäin tavallisilla asetuksilla yllättävän tasapainoinen eikä kaipaa liikoja taajuuskorjausta.

Oletusasetuksilla ääni sopii hyvin musiikille, suoratoistoon ja yksinpeleihin. CS:GO:n kaltaisissa moninpeleissä, joissa äänet ovat kriittiset, voi olla hyvä poistaa hieman bassopainotteisuutta taajuuskorjaimen avulla tai lisätä ylä-ääniä varovasti hallintaohjelman asetuksesta.

Bass Boost -asetustilaa ei kannata käyttää ellei halua ilakoida erityisen bassopainotteisen musiikin kanssa, sillä asetus saa bassokorostuksen kuulostamaan todella keinotekoiselta ja jättää kaikki muut äänialat alleen.

Tutle Beach on askarrellut kuulokkeille myös erillisen Superhuman Hearing -tilan. Kyse vaikutti testin perusteella olevan samankaltaisesta taajuuskorjauksesta, joita muutkin valmistajat ovat kehittäneet sellasille peleille, joissa pienetkin äänet ovat avuksi.

CS:GO:n kanssa tällaiset asetukset vain sotkevat pelin oman äänimallinnuksen, eikä sellaisten käyttämistä suositella lainkaan. Lyhyemmän kokeilun perusteella PUBG:ssa askeleet ja laukaukset kuuluivat korostetummin ja tämän voi katsoa taktiseksi eduksi, mutta asetustila tekee äänistä kokonaisuutena epämiellyttävät.

Superhuman Hearingista täytyy hyötyä todella paljon, että sitä olisi järkevä käyttää, kun arvioi koko pelikokemuksen laatua. Owerwatchin, PUBG:in ja mahdollisesti esimerkiksi Rainbow Six: Siegen kanssa asetuksesta on kuitenkin pelillisesti hyötyä, jos sen luoma äänimaailma ei muutoin häiritse.

Hallintaohjelma tarjoaa mahdollisuuden säätää äänen asetuksia ja taajuuskorjausta sekä määrittää toiminnot vasemman kuulokkeen takana olevalle näppäimille ja toiselle rullalle.

Kokonaisuutena kuulokkeiden äänentoistoa uskaltaa kehua ja se pärjää hintaluokassaan varsin mainiosti.

Ohjelmistoon on ympätty myös Waves NX -tilaäänitoteutus. Sen voi sanoa haastavan tosissaan allekirjoittaneen aiemmin parhaaksi kokemaa Logitech G935:n DTX-tilaäänitoteutusta. Waves NX ei sovi moninpeleihin, mutta tietyissä yksinpeleissä ja elokuvien sekä TV-sarjojen kanssa sille on paikkansa. Kokonaisuus Waves NX -äänitoistolla on hieman bassopainotteinen, mutta lähinnä hyvällä tavalla joka tuo tiettyihin tilanteisiin oikeanlaista jykevyyttä.

Testin aikana tullut kuulokkeisiin tullut firmware-päivitys tosin sekoitti mikrofonin takaisintoiston äänenvoimakkuuden säädön. Äänenvoimakkuutta pystyi säätämään rullasta, mutta ohjelmisto herjasi tästä eikä säätäminen ohjelmiston kautta onnistunut.

Yksi firmware-päivityksellä korjattavissa oleva ongelma on kuulokkeiden tarjoama mahdollisuus chattiäänien erottamiseksi omalle äänilaitteelleen. Näiden tasapainoa voisi sitten säädellä suoraan kuulokkeiden rullasta. Ominaisuus toimii nykyiselläänkin, mutta se korostaa keskusteluääniä aivan liikaa ja hiljentää muita ääniä todella voimakkaasti. Tämän myötä Discordin tai vastaavien keskusteluääniä saa laskea vastapainoksi aika paljon ja peliäänet jäävät kuulostamaan hieman vaimennetuilta. Muilla kuulokevalmistajilla on samankaltaisia ratkaisuja, jotka eivät sotke äänitasapainoa yhtä pahasti.

Oikean korvakupin takaa löytyy yksi nappi, jolle voi asettaa haluamansa toiminnon hallintaohjelmistosta. Oletuksena nappi aktivoi Superhuman Hearing -tilan, mutta muita vaihtoehtoja on tilaäänen kytkeminen päälle tai pois, jonkin muun äänitilan tai kytkeminen päälle tai pois taikka äänien mykistys.

Turtle Beach on ottanut hyvin huomioon mahdollisen tarpeen kuljettaa kulokkeita. Ne taittuvat kasaan suhteellisen pieneen tilaan. Lisäksi vastaanottimelle on suunniteltu oma pieni lokero oikean kuulokkeen sisään, jotta se kulkee helposti mukana kuulokkeiden kanssa. Jos niiden ulkonäkö ei haittaa, voi niitä myös tämän takia käyttää suht helposti kodin ja pelitapahtumien ulkopuolella.

Kokonaisuutena arvioiden Elite Atlas Aerot ovat ihan hyvät kuulokkeet mutta ovat varsinaisesti hyvä suoritus ainoastaan äänenlaadun ja jämäkkyyden osalta.

Äänenlaatukaan ei nouse erityisen säväyttäväksi, mutta sen tason langattomat kuulokkeet ovatkin harvassa ja hieman kalliimpia. Jämäkkyydenkin hinta on käyttömukavuus hieman isommalle päälle. Tässä täytyy ostajan valita oletetun kestävyyden ja mukavuuden välillä.

Mikrofonin mykistykselle on oma painikkeensa vasemman kuulokkeen sivussa. Pieni ongelma on, ettei mikrofonin tilaa tiedä kuin kokeilemalla, sitä asiaa indikoimaan ei ole valoa tai varsinaista kytkintä.

Kovimmat haastajat Turtle Beach Elite Atlas Aeroille ovat Logitech G935, HyperX Cloud Flight, SteelSeries Arctis 7 ja Plantronics Rigs 800 HD.

Muropaketin testissä käyneisiin Logitecheihin verrattuna Turtle Beachit ovat hieman mukavammat, joskin niin Logitechin G935 kuin Elite Atlas Aero eivät loista tällä saralla. Äänenlaadussa Logitech G935 on hintaluokkansa parhaimmistoa.

HyperX Cloud Flight ja SteelSeries Arctis 7 on tehty mukavuus edellä ja molemmat headsetit ovat todella kevyet. Peliäänissä ne häviävät hieman Turtle Beachin suljetummalle bassotoistolle, mikäli kaipaa erityisesti yksinpeleihin elokuvamaisen pontevaa äänentoistoa. Hintaluokkaan mahtuvat myös hieman edullisemmat Plantronics Rigs 800 HD:t, joissa on myös todella kevyt ja ääniä hieman läpi päästävä rakenne. Vastaavasti keveys on tehnyt kuulokkeista tunnetusti varsin mukavat.

Turtle Beach Elite Atlas Aerojen isoin ongelma on, etteivät ne ota millään saralla oman hintaluokkansa varsinaista kärkipaikkaa, eivätkä tarjoa sellaisia lisätoimintoja, joita ei löytyisi muista saman hintaluokan vaihtoehdoista. Parhaiten ne sopivat sellaiselle, joka on valmis tinkimään hieman painosta ja mukavuudesta, jotta saa langattomiin kuulokkeisiin hieman paremman äänenlaadun.

Hyvää:

 • Äänentoisto
 • Laadukkaantuntuinen rakenne
 • Akkukesto

Huonoa:

 • Käyttömukavuus
 • Keskinkertainen mikrofoni

Tekniset tiedot:

 • Hinta: 150 €-
 • Taajuusvaste: 12 – 20 000 hertsiä
 • Kuuloke-elementtien koko: 50mm, Nanoclear-elementit
 • Alustat: PC (Langaton tai kaapeli), PS4, Xbox One, Ninteno Switch, mobiililaitteet (3,5mm yhdistelmäkaapeli)
 • Mikrofoni: Irroitettava, yksisuuntainen
 • Akkukesto: 30 tuntia

Joonas Koivisto

Muropaketin uusimmat