Uusimmat

Testi Valco VMK25 -vastamelukuulokkeet – Tasapainoista ääntä rouhealla otteella

26.06.2023 20:00 Kai Taipale

Kotimainen Valco myy kuulokkeitaan hieman reippaammalla otteella. Tyyli on melkoisen miehekäs, mutta kuulokkeiden ääni on suorastaan yllättävänkin neutraali. Ne tarjoavatkin hyvän ja tasapainoisen äänen mustanpuhuvissa kuorissa. Yhdessä merkittävässä piirteessä Valco jää kuitenkin jälkeen kovimmista kilpailijoistaan.

Valco toi myyntiin VMK20 kuulokkeet vuonna 2021. Mallista tuli vähintään pienimuotoinen myyntihitti, ja se keräsi paljon kiitosta eri suunnista kohtuullisen hinnan ja hyvän äänen yhdistelmällään. Alkuvuodesta Valco toi myyntiin uuden VMK25-mallin, jossa kerrotaan huomioidun palaute, jota edellismallista on saatu. Hintaa tällä mallilla on 199 euroa.

Hintaluokka on varsin järkevä, sillä parhaat vastamelukuulokkeet esimerkiksi Sonyn ja Bosen mallistoista ovat saatavilla noin 250 eurosta ylöspäin. Myös esimerkiksi JBL:n huippumallit ovat samassa hintaluokassa. Juuri tässä hintapisteessä on kuitenkin esimerkiksi Sony WH-XB910N.

VMK25-kuulokkeiden suunnittelusta vastaa suomalainen Ratamo Design. Suunnittelussa on onnistuttu melkoisen hyvin. Tummanpuhuvasta kokonaisuudesta erottuu vain valmistajan valkoinen logo – onko jälkimmäinen piirre liian silmiinpistävä, riippuu varmasti mausta. Mitään turhia koristuksia ei ole. Tältä osin tyyliä voi pitää suorastaan skandinaavisen yksinkertaisena.

Tämä ei kuitenkaan ole aivan koko totuus. Valco VMK25 erottuu joukosta ulkopinnan materiaalilla, ja sillä että persoonallisuutta tuovat kangassuikaleilla päällystetyt päällyskappaleet saa irti. Tämä mahdollistaisi vaikkapa värikkäämmät vaihtokappaleet. Sellaisia valmistaja vähän mainostaakin, mutta ainakaan kirjoitushetkellä niitä ei ole saatavilla.

Omaan silmään kokonaisuus onnistui miellyttämään, vaikka rakenne on kuitenkin kohtuullisen tavanomainen. Valmistaja myös lupaa myydä varaosia omakustannehintaan ja että kuulokkeet voi korjauttaa myös takuuajan jälkeen. Omien kuorien 3D-tulostamiseen voi ladata mallit valmistajan sivuilta.

Kuulokkeiden kotelo on tukeva, mutta samalla myös todella iso. Kuulokkeet tuntuvat kuitenkin kestävän tavanomaista käyttöä, joten kotelo jää melkoisella varmuudella kotiin, kun Valco VMK25:n kanssa lähtee reissuun.

Sekä pannan pehmuste että korvakuppien muistivaahto ovat miellyttävän pehmeät, mutta riittävän tukevat. Silmälasien käyttökin onnistuu näiden kanssa kohtuullisen hyvin. Panta on kuitenkin sen verran jäykkä – ja sitä myötä puristava – että silmälasit ottaa mielellään pidempien käyttösessioiden aikana pois, mikäli käyttötilanne sen suo. Kuulokkeet pysyvät peruskäytössä jämäkästi päässä, mutta itse en näitä urheilukäyttöön ottaisi jo noin 300 gramman painonkaan johdosta.

Mattapinta ei ehkä ole käytön kannalta se helpoin ratkaisu, sillä se kiillottuu käytössä melkoisen nopeasti. Tämä toki tuo vain pientä patinaa, eikä vaikuta varsinaisesti käyttöön. Yksi hölmö piirre suunnittelussa on: korvakupit kääntyvät omaan makuuni juuri väärään suuntaan. Kun kuulokkeet tiputtaa päästä kaulalle, niin korvakupit kääntyvät poispäin vartalosta, eivät sitä kohti suojaan.

Käyttöönotossa silmiin pistää ronskilla huumorilla varustettu käyttöohjekirjanen. Tämä toisaalta sopii tyyliin, sillä kerrottavaa ja opastettavaa ei loppujen lopuksi ole erityisen paljoa. Kuulokkeet on suunniteltu hyvinkin suoraviivaisiksi käyttää.

Moniin muihin vastaavan luokan kuulokkeisiin verrattuna merkittävä ero siinä, ettei mitään erillistä oheissovellusta edes ole olemassa. Kuulokkeita ei tarvitse siis ottaa käyttöön minkään ohjatun prosessin kautta, vaan ne yksinkertaisesti kytketään paritustilaan.

Tämä on käytön suoraviivaisuuden kannalta hieno piirre – kuulokkeet korville ja menoksi. Samalla tosin menetetään myös joitain kilpailijoilta tuttuja ominaisuuksia, kuten esimerkiksi äänen hienosäätömahdollisuudet taajuuskorjaimen avulla. Sellainen toki voi löytyä äänilähteestä, joten puute ei ole pahimmasta päästä. Kuulokkeet voi kuitenkin kytkeä kahteen laitteeseen yhtä aikaa.

Kuuntelutilaakaan ei voi siis vaihtaa toistavasta laitteesta, vaan sitä varten on painikkeensa vasemmassa kupissa. Varsin möreä miesääni kertoo tilan vaihtumisesta, esimerkiksi vastamelun käyttöönoton myötä korviin kajahtaa varsin vakuuttava ”silence”-komento.

Oikeaan korvakuppiin on keskitetty äänenvoimakkuuden säätimet sekä virtapainike. Jälkimmäisellä käynnistyy myös Bluetooth-parittelu, kuten Valcon käyttöohjeissa kerrotaan.

Kuulokkeissa on myös merkkivalot. Ne on oikeastaan aika ovelasti piilotettu kuulokekuppien sisäpuolelle. Kuulokkeita käytettäessä tämä ei käyttäjälle näy, joten isohkot ledivalot on voitu hyvin piilottaa korvakupin sisäpuolelle, sieltä se näkyy vähintään riittävän hyvin kuulokkeiden ollessa latauksessa tai kun niitä vasta ollaan laittamassa korville.

Koodekeista tuettuina ovat AAC, SBC ja AptX HD. Tämä kattaus riittänee useimmille, vaikka LDAC olisi mukava lisä.

Valmistaja kuvailee ääntä neutraaliksi, ja miellyttävää kyllä, valmistajan mainostekstille tuntuu myös löytyvän katetta. Ihan ensimmäinen havainto on, ettei tarjolla ole mitään bassotykitystä tai superkirkkaaksi viritettyä äänimaailmaa. Hiljaisissa sisätiloissa kuulokkeet ovat todellakin sitä mitä lupaavat, eli soinniltaan neutraalit ja tasapainoiset. Se mikä kuulokkeista toistuu, toistuu vieläpä mukavan tarkasti ja napakasti.

Pidempään kuunneltuna tasapaina on kuitenkin aavistuksen kallellaan miellyttävän lämpimän äänimaailman puoleen. Tämä kaikki vieläpä vastamelutoimintoa käytettäessä. Hiljaisemmassa tilassa ei vastamelutoiminto olisi välttämätön, mutta se muodostaa tehokkaamman kuuntelukuplan, ja Valcon tapauksessa ääni myös toimii hyvin vastamelun kanssa. Ilman vastamelua ääni muuttuu pykälän tunkkaisempaan suuntaan, mikä kielii vääränlaisesta keskialueen painotuksista.

Se mikä ei kuitenkaan ole ykkösparasta, on kuuntelu meluisemmissa tiloissa. Vastamelusta huolimatta neutraali bassopää alkaa hieman katoamaan maisemaan, ja ääniprofiili kallistuu ylä-äänien suuntaan. Tämä on harmi, sillä vastamelutoiminnon käyttäminen on meluisissa olosuhteissa lähes välttämättömyys, sillä passiivinen ääneneristys ei edusta sekään ehdotonta huippua.

Jälkimmäinen on pieni yllätys, sillä kuulokekuppien pehmusteet ovat riittävän pehmeän oloiset ja sankakin jaksaa puristaa kuulokkeet päähän tukevasti. Ehkä korvakuppien muotoilu on sellainen, että se päästää ainakin omassa päässäni jostain reunasta ääntä paremmin läpi.

Vastamelua päästiin testaamaan myös lentokoneessa, mikä on omassa käytössä muodostunut ehkä tärkeimmäksi vastamelun käyttökohteeksi. Valco edustaa varsinaisen melun poistossa lähinnä keskitasoa. Tasainen taustamelu katoaa kohtuullisesti, muttei täydellisesti. Mukana on myös selvästi kuuluvissa olevaa kohinaa. Tässä esimerkiksi Sonyn ja Bosen uudemmat mallit ovat edelleen selvästi Valcoa edellä. Erityisesti ympäristön äänet läpipäästävä tila on tavallista heikompi esitys. Siinä taustamelua ei juurikaan poisteta, mutta toisaalta läpikuuluva puheääni kuulostaa teennäiseltä – jopa siinä määrin että ajoittain siitä oli vaikea saada selvää.

Yksi yllättävä piirre tuli testin aikana vastaan. Kuulokkeet jäivät pariinkin otteeseen jonkinlaiseen virhetilaan, jossa sekä merkkivalojen ja toistavan laitteen asetusten mukaan kaikki oli kunnossa, mutta mitään ääntä kuulokkeista ei vain kuulunut mistään äänilähteestä, ei vaikka kytkettynä olisi ollut kaksikin laitetta. Kuulokkeet kuitenkin tokenivat nollaamalla ne, eli käyttämällä vähän aikaa perinteistä stereokuulokeliitäntää. Mikäli käytettävissä ei olisi ollut  juuri sillä hetkellä kuulokekaapelia, olisi kuunteleminen loppunut tilapäisesti siihen.

Akusta kuunteleminen ei kuitenkaan useimmiten jää kiinni, sillä akkukestoksi luvataan vastamelun kanssa peräti 50 tuntia. Kuuntelu jouduttiin tästä syystä ajoittamaan useaan erimittaiseen pätkään, eikä äänenvoimakkuus ollut koko testijakson aikana täysin sama. Taustamelu oli myös suurimman osan kuunteluajasta vaimeaa tai kohtuullista. Käytännössä kuunteluaikaa kellotettiin noin 45 tuntia. Tuossa vaiheessa toistava laite väitti akun tilanteeksi vielä 20 prosenttia, mutta kuulokkeet eivät pysyneet päällä kuin muutaman sekunnin ja sammuivat tämän jälkeen itsestään. Lataaminen korjasi tilanteen, joten ilmeisesti kuulokkeet vai raportoivat akun tilan epätarkasti. Tämä on pieni kiusa, sillä akku kestää käyttöä erittäin pitkään.

Valco VM25 –kuulokkeet edustavat keskivertoa selvästi parempaa äänentoistoa, vaikka käytössä olisi vastamelutoiminta – samalla itse melun torppaaminen hoituu vain keskitasoisesti. Noin kahdella sadalla eurolla saa siis hyvin suoriutuvat kuulokkeet, joissa joutuu vielä tekemään pieniä kompromissejä. Kuulokkeet sopivat oikein hyvin monipuoliseen musiikinkuunteluun, kunhan kuuntelu aivan meluisimmissa ympäristöissä ei ole ykköskriteeri.

Hyvää

  • Perusäänentoisto miellyttävän tasapainoinen
  • Käyttö ei vaadi mitään kikkailua
  • Akkukesto

Huonoa

  • Isokokoinen matkakotelo
  • Niukat säätömahdollisuudet

Tärkeimmät tekniset tiedot langattomat Valco VM25 -vastamelukuulokkeet

  • Hinta: 199 €
  • Elementti: 45 mm
  • Taajuustoisto: 20-20000 Hz
  • Bluetooth, paras käytettävissä oleva koodekki: Bluetooth 5.1, AptX HD
  • BT-piirisarja: Qualcomm QCC3034
  • Paino: 300 grammaa
  • Akku: 1050 mAh
  • Ilmoitettu akkukesto: 50 h (kuuntelu, vastamelu), 45 h (puheaika handsfree)
  • Liitännät: USB-C (lataus), 3,5 mm stereoliitäntä

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat