Uusimmat

Olemus ja ominaisuudet

06.10.2024 18:00 Antti Voutilainen

Olemus ja ominaisuudet

HP:n Omen-pelibrändin alta löytyvä Transcend 14-fb0013no -pelikannettava asettuu kompaktien kannettavien joukkoon. Siitä löytyy 14 tuumainen OLED-näyttö, jonka tarkkuus on 2880 x 1800 pikseliä (kuvasuhde 16:10). Näytön virkistystaajuus yltää korkeimmillaan 120 hertsiin. Näytön kerrotaan kattavan 100 prosenttia DCI-P3 -väriavaruudesta.

OLED-näytön vahvuudet nousevat esille näytössä. Värit ovat miellyttävän täyteläisiä ja samaan aikaan musta ja sen sävyt toistuvat oikealla tavalla. Testijakson aikana näytössä ei ilmennyt minkäänlaista sijaa moitteille.

Koneen ulkomitat ovat 313 x 233,5 x 179 millimetriä. Painoa koneelle on kertynyt 1,63 kiloa. Kone on siis vain aavistuksen paksumpi ja painavampi kuin aiemmin tänä vuonna testissä ollut Acerin Swift Edge 16. Mukana tulevan laturin ulkomitat ovat 28 x 65 x 138 millimetriä.

Konepellin alta löytyy Meteor Lake –koodinimellinen Core Ultra 9 185H -prosessori, jossa on yhteensä 16 ydintä. Prosessoriytimistä 6 on P-ytimiä, kahdeksan E-ytimiä ja kaksi LP-ytimiä (Low Power Efficient-core). P-ytimien turbo-kellotaajuus nousee korkeimmillaan 5,1 gigahertsiin ja E-ytimien korkeimmillaan 3,8 gigahertsiin. LP-ytimien boost-kellotaajuus nousee 2,5 gigahertsiin.

Suorittimen rinnalla on 16 gigatavua LPDDR5X-muistia. Massamuistina toimii kahden teratavun M.2 SSD-asema. Grafiikasta vastaa GeForce RTX 4070 8GB -mobiilinäytönohjain, jolle on määritetty 65 watin TDP-arvo. Grafiikkapiirin boost-kellotaajuudeksi ilmoitetaan 1230 megahertsiä. GDDR6-muistin tehollinen kellotaajuus on 16 Gbps. Muistiväylä on 128-bittinen.

Koneen liitännöistä löytyy kaksi USB 3.2 Type-A -liitäntää, yksi Thunderbolt 4 (USB Type-C) -liitäntä, HDMI 2.1 -liitäntä ja yksi USB 3.2 Type-C -liitäntä. Mukana on myös 3,5 millimetrin yhdistelmäliitäntä kuulokkeita ja mikrofonia varten.

USB-A-liittimet on sijoitettu koneen oikealle kyljelle. Thunderbolt 4 -liitäntä ja audioliitäntä löytyvät koneen vasemmalta kyljeltä. Koneen takana on toinen USB Type-C -liitäntä, jota suositellaan käyttämään ensisijaisesti laturin liittimenä. Oikealle kyljelle sijoitetut USB Type-A -liittimet eivät häirinneet langallisen hiiren käyttöä, vaikka ennakkoon sijoittelu hieman epäilyttikin. Kaiken kaikkiaan liittimien asettelusta ei löytynyt moitittavaa.

Kannettavasta löytyy 71 wattitunnin litiumionipolymeeriakku. Akkutestissä kone jaksoi toistaa suoratoistona 1440p-videota langattoman verkon yli 4 tuntia ja 42 minuuttia, kun virtatila oli tasapainotettu.

Toisella kerralla akkutesti ajettiin optimaalinen virrankäyttö -virtatilassa. Vastoin odotuksia, optimaalinen virrankäyttö ei heijastunut akkukestoon, sillä 4 tunnin ja 39 minuutin jälkeen kytkimme koneen takaisin verkkovirtaan, kun akkua oli jäljellä 7 prosenttia. Oletettavasti virtaa olisi riittänyt muutamiksi minuuteiksi pidempään, mutta merkittävästi tulos ei olisi parantunut.

Kokonaisuutena tulos on tyydyttävä. Verratessa tulosta aiemmin testissä olleeseen Acer Swift Edge 16 -kannettavaan, tulos on kuitenkin hienoinen pettymys.

Näytön ylälaitaan on sijoitettu web-kamera, joka kykenee korkeimmillaan 1080p-tarkkuuteen. Kamera ei itsessään herättänyt suuria tunteita suuntaan tai toiseen. Se ajaa asiansa esimerkiksi videopuhelukäytössä, kunhan valaistus on vain riittävä.

Koneesta löytyy Intelin WiFI 7 BE200 -verkkokortti, joka tukee langattomia WiFi 7- ja Bluetooth 5.4 -verkkoja. Käyttöjakson aikana ongelmia langattomien verkkojen kanssa ei ilmennyt.

Koneesta löytyy esiasennettu Windows 11 -käyttöjärjestelmä. Lämpöjen tarkkailua ja koneen hallinnointia varten koneelle on asennettu Omen Gaming Hub -ohjelma. Se on tavallista hieman laajempi hallinnointiohjelma, sillä siitä löytyy oma kauppapaikka, jonka kautta pystyy ostamaan Steam-pelejä. Lisäksi siinä on sosiaalinen toiminto, jona kautta pelikuvakaappauksia voi jakaa muille. Näiden kahden hyödyllisyyden jokainen päättäköön itse.

Ohjelmasta löytyy myös oikeasti hyödyllisiä toimintoja. Optimoija-valikon alta löytyy Tehostus- ja puhdistajatoiminnot.

Tehostus-toiminnossa vapautetaan järjestelmäresursseja pelikäyttöön. Käyttäjä voi itse valita mitkä tehostustoimet astuvat voimaan tehostuksen aktivoituessa. Käytännössä toiminnolla voi keskeyttää esimerkiksi automaattiset Windows-päivitykset, sulkemaan valitut taustaprosessit ja tyhjentää käyttämättömänä olevan työ- ja valmiusmuistin.

Puhdistaja taasen siivoaa väliaikaiset tiedostot ja muun koneelle kertyneen tarpeettoman tauhkan. Käytännössä toiminto vastaa CCleanerin päätoimintoa.

Omen Transcend 14 -valikon alle on sijoitettuna järjestelmätiedot, valaistus, suorituskyvyn hallinta ja grafiikkavalitsin. Järjestelmätiedoissa näytetään prosessorin ja keskusmuistin käyttö sekä suurimmat resurssit haukkaavat prosessit.

Valaistusosiossa säädetään näppäimistön RGB led-valaistusta. Liikaa muokattavaa ei ole, sillä käyttäjä pystyy valitsemaan neljälle ennalta määritetylle alueelle mieleisensä värin.

Suorituskyvyn hallinta -osiossa valitaan kolmen ennalta määritetyn suorituskykytilan välillä. Vaihtoehtoina ovat ECO, Tasapainotettu ja Suorituskyky. Kahta jälkimmäistä käytettiin suorituskykymittauksissa. Näkymässä määritetään myöskin jäähdytyksen, eli tuulettimien aktiivisuus. Siinä vaihtoehtoina on maksimi, automaattinen ja manuaalinen. Jälkimmäisen kohdalla käyttäjä voi joko valita staattisen kierrosnopeuden tai määrittää dynaamisen tuuletinkäyrän.

Alavalikoista löytyy oma kohtansa myös näppäinmäärityksille, jos oletusnäppäimiä on tarvetta muokata.

Ohjelman oikeasti hyödyllisin ominaisuus on kuitenkin Overlays-näkymä, josta käyttäjä pystyy tarkastamaan prosessorin ja näytönohjaimen lämpötilat ja vaihtamaan suorituskykytilaa ja tuulettimien aktiivisuutta lennosta.

Koneen näppäimistön käyttötuntuma oli varsin miellyttävä. Kirjoitustuntuma tuntui hyvältä eikä lyhyen pelitestinkään aikana tuntumassa ilmennyt moitittavaa. Kosketuslevyn tuntuma on niin ikään hyvä. Kursori seurasi liikettä sopivan tarkasti ilman häiriöitä.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat