Uusimmat

Suorituskyky

06.10.2024 18:00 Antti Voutilainen

Suorituskyky

Lähtökohtaisesti odotukset Omen Transcend 14:n suhteen eivät olleet erityisen korkealla. Kompaktit pelikannettavat ovat tavanneet kärsiä korkeista lämpötiloista ja se on usein heijastunut myös suorituskykyyn. Lämpöä riitti tälläkin kertaa, mutta saatiin sille hieman vastinettakin.

Suorituskykyä verrataan aiemmin testissä olleisiin MSI:n Z16 Creator-, Katana 17 -pelikannettaviin. Lisäksi tuloksissa on mukana myös pari vuotta sitten testissä ollut MSI:n Vector GP66 -pelikannettava. Creator Z16 -kannettava on varustettu 24-ytimisellä Core i9-13950HX -prosessorilla, 64 gigatavulla DDR5-5600 -keskusmuistia ja GeForce RTX 4070 -mobiilinäytönohjaimella, jonka TDP-arvo on 90 wattia. Katana 17 -mallista löytyy 10-ytiminen Core i7-12650H -prosessori, 16 gigatavua DDR5-4800 -muistia ja GeForce RTX 4060 -mobiilinäytönohjain, jonka TDP-arvoksi on konfiguroitu 105 wattia. Vector GP66 -malli on varustettu 14-ytimisellä Core i7-12700H -prosessorilla, 16 gigatavulla DDR4-3200 -muistia ja GeForce RTX 3070 Ti -mobiilinäytönohjaimella, jonka TDP-arvoksi on määritetty 150 wattia.

Testien tulokset ovat suuntaa antavia, sillä testit ovat ajettu testihetkellä saatavilla olleilla peli-, ajuri- ja Windows-versioilla. Omen Transcend 14 –kannettavassa käytettiin Nvidian 16. Heinäkuuta julkaisemia ajureita (GeForce Game Ready 560.70).

Graafeissa on mukana Tasapainotettu- ja Suorituskyky-suorituskykytilojen tulokset, jotta mahdolliset erot tilojen välillä kävisivät ilmi.

Synteettisessä 3DMark Firestrike Extreme -testissä mitataan kokonpanon suorituskykyä DirectX 11 -rajapintaa hyödyntäen.

Synteettisissä testeissä Omen Transcend 14:n suorituskykyerot jäivät varsin häilyviksi. Firestrike Extreme -testissä erot suorituskykytilojen välillä olivat prosentin luokkaa ja kokonaispisteissä noin kaksi prosenttia. Parin vuoden takaisen Vector GP66 -mallin Omen onnistuu haastamaan lähinnä prosessoripisteissä, ero on Vectorin eduksi vain noin 4 prosenttia. Balanced-suorituskykytilassa Creator Z16 pysyy Omenin edellä vain prosessoripisteissä noin 4 prosentin erolla.

3DMark Time Spy -suorituskykytestissä mitataan kokonpanon suorituskykyä DirextX 12 -rajapintaa käyttäen.

Time Spy -testissä Omen Transcend 14 jää näytönohjainpisteissä joukon viimeiseksi. Lähimpänä on Creator Z16 Balanced noin 5 prosentin erolla. Prosessoripisteissä Omen kiilaa kuitenkin joukon toiseksi. Edellä pysyy ainoastaan Creator Z16 Extreme performance -suorituskykytilan turvin. Omenille suorituskyky-tila toi noin 3 prosentin parannuksen näytönohjainpisteisiin, mutta se pudotti hitusen prosessoripisteitä. Merkittävää hyötyä suorituskykytilalla ei siis saavutettu.

3DMark Port Royal -testissä mitataan kokoonpanon suorituskykyä käyttäen säteenseurantaa.

Port Royal -testissä Omen säilytti kasvonsa siinä mielessä, ettei jäänyt tuloksissa viimeiseksi. Sen tittelin sai pitää Creator Z16 balanced-suorituskykytilassa tuotetulla tuloksella, joskin erotus on alle prosentin luokkaa. Suorituskykytila ei tuonut Omenille merkittävää etua myöskään Port Royal -testissä, sillä tulos parani alle prosentin.

PCMark 10 -testissä mitataan koko kokoonpanon suorituskykyä. Se mittaa tietokoneen suorituskykyä tyypillisissä käytännön tehtävissä, se simuloi muun muassa kuvankäsittelyä, verkkoselaamista ja videoneuvotteluja.

PCMark 10 näytti viimein merkkejä siitä, että eri suorituskykytilojen välillä on eroa. Suorituskykytila saavutti kokonaispisteissä noin 5 prosentin eron ja Productivity-osiossa noin 11 prosentin eron. Essentials- ja Digital Content Creation -osioissa ero kutistui alle kahteen prosenttiin. Vähänkin prosessoripainotteisemmissa testeissä Omen ohitti Katana 17 ja Vector GP66 -mallit. Omen haastaa myöskin Balanced-tilaisen Creator Z16 -mallin, sillä kokonaispisteissä sekä Essentials- ja Digital Content Creation -osioissa Omen vie pidemmän korren. Extreme Performance-tilan turvin Creator Z16 kuitenkin loikkaa aivan omaan luokkaansa.

Cyberpunk 2077 -pelissä suorituskykymittaus toteutettiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä. Testit ajettiin DirectX 12 -rajapintaa käyttäen ja High-esiasetuksilla.

Pelitesteissä Omenin suorituskykytilojen väliset erot alkoivat viimein näkyä. Suorituskykytila paransi keskimääräistä ruudunpäivitystä n. 19 prosentilla ja minimiä se onnistui nostamaan noin 31 prosenttia. Maksimiruudunpäivitykseen suorituskykytila toi noin 17 prosentin piristyksen. Omen onnistui ohittamaan tasapainotetussa tilassa Balanced-tilaisen Creator Z16:n minimiruudunpäivityksessä ja pääsi tasoihin keskimääräisessä ruudunpäivityksessä.

Nostaessa resoluution 2880 x 1800 pikselin tasolle ja lisäten yhtälöön DLSS Performance –asetuksen, keskimääräinen ruudunpäivitys asettui 66 FPS:n tasolle, joka on jo varsin pelattava.

R6 Siege edustaa pelitestien kevyempää kastia. Omen saavuttaa tasapainotetussakin tilassa 193 ruudun keskimääräisen päivitysnopeuden, joka ylittää selvästi koneen näytön virkistystaajuuden. Suorituskykytila nosti keskimääräistä ruuudunpäivitystä noin 41 prosenttia ja minimissä nähtiin peräti 250 prosentin kasvu. Balanced-tilassa Creator Z16 jää tasapainotetun Omenin taakse niin keskimääräisessä kuin maksimiruudunpäivityksessä. Minimiruudunpäivityksessä Balanced Creator Z16 ohittaa Omenin noin 31 prosentilla. Suorituskykytilassa Omen haastaa vahvasti myös yli tuplasti suuremmalla TDP-arvolla operoivan Vector GP66:n. Se pysyy edellä ainoastaan keskimääräisessä ruudunpäivityksessä kolmen ruudun erotuksella, eli n. prosentin erotuksella. Minimi- ja maksimiruudunpäivityksessä Omen ohittaa Vectorin.

Shadow of the Tomb Raider -pelissä suorituskykyä mitattiin DirectX 12 -rajapintaa käyttäen korkeimmilla esiasetuksilla, mutta säteenseurannalle asetettiin High-asetus. DLSS-toimintoa ei käytetty.

Shadow of the Tomb Raider -pelin suorituskykytestissä Omen onnistui haastamaan lähinnä Balanced-tilaisen Creator Z16:n. Keskimääräisessä ruudunpäivityksessä tasapainotettu Omen ohittaa sen n. 23 prosentin erolla. Extreme Performance -suorituskykytila jättää Omenin kauas taakseen n. 30 prosentin erotuksella. Vector GP66 sen sijaan on vain reilun 10 prosenttia suorituskykytilaista Omenia edellä.

Red Dead Redemption 2 on pelitestien toinen huomattavan rakas peli. Siinä suorituskykyä mitattiin pelin sisäisellä suorituskykytestillä High-esiasetukset määritettynä.

Kovasta yrityksestä huolimatta pelin suorituskykytestiä ei onnistuttu ajamaan DirectX 12 -rajapinnalla 1080p-resoluutiolla. Peli lakkasi yksinkertaisesti toimimasta resoluution vaihdossa, joten tulokset pystyttiin saamaan ainoastaan Vulkan-rajapintaa käyttämällä. Tulokset ovat siis suuntaa antavia, koska testiolosuhteet eivät ole kaikkien koneiden kohdalla samat.

Omen Transcend 14 ei jäi vertailun jälkimmäiseksi. Edes suorituskykytila ei onnistunut kampeamaan sitä paremmille sijoille. Lähinpänä on Creator Z16 Balanced-tilassa, jolloin ero kaksikon välille kaventui alle prosenttiin. Omenille suorituskykytila toi keskimääräiseen ruudunpäivitykseen n. 9 prosentin piristyksen päästen lähelle 60 FPS:n rajaa. Vanhempaa kalustoa sisältävä Vector GP66 on kaukana Omenin edellä noin 72 prosentin erolla.

Natiivilla resoluutiolla ruudunpäivitystä ei saada merkittävästi ylös edes DLSS:n turvin. Performance-asetuksella keskimääräinen ruudunpäivitys asettui 50 ruutuun sekunnissa.

Suorituskykytestien lisäksi tutustuttiin myöskin lämpötiloihin ja niiden mahdollista vaikutusta koneen toimintaan. Lämpötilojen testaus toteutettiin Furmark-testiohjelmalla ja sen ohessa kellotaajuuksia ja lämpötiloja seurattiin HWMonitor-ohjelmalla.

Furry Donut -kuormitustestissä näytönohjaimen lämpötila vakiintui tasapainotetussa tilassa 63,5 celsiusasteeseen, hotspot-lämpötila kohosi 68,5 asteeseen. Suorituskykytilassa lämpötila nousi 65,5 celsiusasteeseen ja hotspot-lämpötila nousi 71 asteeseen. Lämpötilat pysyivät kaiken kaikkiaan varsin maltillisina. Tuulettimien kierrosten nosto huippuunsa suorituskykytilassa ei vaikuttanut merkittävästi lämpötiloihin, sillä näytönohjaimen lämpötila asettui 64,7 asteeseen ja hotspot-lämpötila 69,8 asteeseen.

Prosessorin osalta odotukset eivät olleet järin korkealla, sillä Furry Donut -testissä prosessorin yksittäisten ydinten lämpötila kipusi yli 100 asteeseen. CPU-burner -testiä ajaessa useampi ydin kohosi yli 100 asteeseen, korkeimmillaan 105 asteeseen, ja automatiikka pudotti kellotaajuuksia varsin reilusti. Automatiikka pudotti P-ydinten kellotaajuuden noin 3 gigahertsiin ja E-ytimien kellotaajuuden 2,5 gigahertsiin. LP-ytimissä ei tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Vaikka prosessori lämpeni varsin voimakkaasti, se ei lämmittänyt koneen runkoa merkittävästi. Ainoastaan näppäimistön yläpuolella oleva kaistale kuumui siinä määrin, että sitä ei tohtinut koskea. Pitäessä käsiä näppäimistöllä lämpöä kyllä huokui koneesta, mutta ei häiritsevästi.

Koneen jäähdytysratkaisulle on kuitenkin annettava kiitosta siitä, että tuuletinmelu pysyy varsin siedettävänä. Korkeimmilla kierroksilla, 5900 RPM, kohina käy kuitenkin melkoisen painostavaksi, mutta positiivista on se, ettei ääni ole korkeataajuuksista. Lyhyen pelisession aikana tuuletinmelu pysyi sillä tasolla, että pelaamisessa saattoi käyttää koneen omia kaiuttimia. Mutta kuten aina, pelikokemus on huomattavasti miellyttävämpi kuulokkeiden kanssa.

Sisältö

  1. Johdanto
  2. Olemus ja ominaisuudet
  3. Suorituskyky
  4. Yhteenveto

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat