Uusimmat

Testi Langaton Logitech G502 X PLUS -pelihiiri – Muodokas, hienovaraisesti valaistu loistohiiri

16.10.2022 19:00 Antti Voutilainen

Logitechin G502-pelihiiri on aikojen saatossa paaluttanut vankan paikkansa pelaajien näpeissä. Nyt se on uusiutunut Logitech G502 X -versioiksi. Tunnistettavat piirteet on säilytetty, mutta konepellin alle on saatu päivityksiä. Testasimme Logitech G502 X PLUS -mallin myötä, onko hiiri pitänyt päivityksessä pintansa.

Logitechin G502-pelihiiri on noussut pelaajien keskuudessa varsin merkittävään asemaan. Siitä on nähty historiansa aikana runsaasti eri versioita, jotka ovat tavoittaneet aina uusia kohderyhmiä. Suosion syynä voi olla omalta osaltaan esimerkiksi hiiren ergonominen muotoilu ja tavallista suurempi näppäinten määrä.

Viimein elokuussa G502 sai uudelleenkäsittelyn, joka säilyttää hiiren tunnistettavat piirteet ja samalla päivittää teknologiaa konepellin alla. Uusituista versioista koostuva mallisto käsittää kolme eri versiota, jotka ovat G502 X, G502X Lightspeed ja G502 X PLUS. G502 X on joukon ainoa langallinen pelihiiri. Kuten nimestä saattaa arvata, G502X Lightspeed on langaton versio. Testiin otettu G502 X PLUS poikkeaa Lightspeed-versiosta sillä, että siitä löytyy RGB led-valaistus.

Otimme uutuuksista testiin Logitech G502 X PLUS -mallin, joka toimii malliston kärkenä. Kirjoitushetkellä Hintaoppaan mukaan Logitech G502 X PLUS -testimallin hinta on edullisimmillaan 156,90 euroa suositushinnan ollessa 169 euroa. Hinnaltaan hiiri asettuu hiirien kalleimpaan kastiin. Samassa hintaluokassa kilpailevina hiirinä toimivat Razerin DeathAdder V3 Pro, Asuksen ROG Chakram X ja HP:n Omen Photon.

Vaikka hiirten uudistukset keskittyvät pitkälti pinnan alle, on hiiren muotoiluunkin tullut pientä päivitystä. Uusitut versiot ovat virtaviivaisempia edeltäjäänsä nähden ja esimerkiksi terävät kulmat loistavat poissaolollaan.

Hiiren ulkomitat ovat 131,4 x 41,1 x 79,2 millimetriä. Painoa hiirellä on 106 grammaa. Sisarmallit ovat painoltaan kevyempiä ja tämä versio on joukon painavin. Alkuperäisistä G502-pelihiiristä tuttuja lisäpainoja ei ole enää mukana.

Langattomaan tiedonsiirtoon hiiri käyttää Lightspeed-tekniikkaa. Hiiren päivitysnopeuden saa määritettyä korkeimmillaan 1000 hertsiin, joka tarkoittaa yhden millisekunnin vasteaikaa.

G502 X PLUS -mallissa RGB led-valaistus löytyy hiiren ns. saumakohdista, joka on varsin virkistävä ratkaisu tyypillisten toteutusten rinnalla.

Ulkoisesti G502 X PLUS miellyttää silmää ja samaan aikaan se muistuttaa hyvin paljon alkuperäisiä G502-hiiriä. Led-valaistus erottuu edukseen juurikin poikkeavan sijoittelunsa ansiosta. Ulkonäön puolesta hiirestä ei löydy moitittavaa.

Hiirestä löytyy yhteensä 13 ohjelmoitavaa näppäintä. Kolme niistä on sijoitettu hiiren vasemmalle kyljelle tehden hiirestä soveltuvan ainoastaan oikeakätisille. Hiiren vasemman päänäppäimen vasemmalle puolelle on sijoitettuna kaksi näppäintä, jotka oletuksena nostaa ja laskee sensorin tarkkuutta.

Hiiren rullasta löytyy normaalia enemmän toimintoja. Rullasta löytyy tuttu painallus, mutta sitä voi keinuttaa vasemmalle ja oikealle, joihin molempiin pystyy ohjelmoimaan toimintonsa. Ensimmäisenä rullan alapuolella on mekaaninen vapautin, joka määrittää, pyöriikö rulla vapaasti vai porrastetusti. Sama vapautintoiminto löytyi myös alkuperäisistä G502-pelihiiristä.

Mekaanisen näppäimen alapuolelta löytyy vielä yksi ohjelmoitava näppäin, joka oletuksena on pyhitetty muistiin tallennettujen profiilien vaihtamiseen.

Ergonomian ja muotoilun osalta hiiri ansaitsee kehut. Kylkinäppäinten sijoittelu on omaan käteen juuri sopiva. Peukalo ylettää helposti kaukaisimmalle näppäimelle vaivattomasti ilman, että muiden näppäinten käyttö siitä kärsii. Lisäksi peukalo lepää mukavasti alareunan siivekkeen päällä.

Vasemman päänäppäimen vieressä olevien lisänäppäinten käyttö on niin ikään vaivatonta ja helppoa. Kokonaisuuden kruunaa hiiren molemmille kyljille sijoitetut kumikaistaleet, joiden ansiosta hiiriotteesta saa varsin jämäkän. Kolmannessa kylkinäppäimessä on myös hieman säätövaraa, sillä näppäin on magneettikiinnitteinen. Oletusasennossa näppäin oli ihanteellinen omaan käyttöön. Toisinpäin käännettynä peukalo ei näppäimelle enää ylettänyt. Pakkauksen mukana tulee ylimääräinen vaihtonäppäin, joka on huomattavasti matalampi kuin oletusnäppäin. Korkeutensa vuoksi ”kuorinäppäin” lähinnä esti kolmannen näppäimen käytön.

Merkittävimpiin kuuluva päivitys G502 X -pelihiirissä on se, että niiden päänäppäimistä löytyy nyt optiset mekaaniset Lightforce-kytkimet. Niiden lupaillaan parantavan kytkinten luotettavuutta, rekisteröintiviivettä, mutta myös painallustuntumaa. Harmillisesti materiaaleissa ei mainita kytkinten oletettua käyttöikää.

Hiiren päänäppäinten tuntopalaute ansaitsee sekin kiitoksen. Painalluksissa ei jää epäselväksi, onko painallus viety loppuun asti vai ei. Painalluksista lähtevästä äänestä ei myöskään ole pahaa sanottavaa. Oikeanpuoleisesta päänäppäimestä lähtevä ääni on aavistuksen kovempi kuin vasemmasta, mutta häiritseväksi ääni ei nouse.

Rullastakaan ei löydy pahaa pahaa sanottavaa. Sen tuntovaste on hyvä ja pyörityksestä lähtevä ääni pysyy hillittynä. Vapaasti pyörivässä tilassa ääntä ei luonnollisestikaan synny.

Vapaasti pyörivälle tilalle ei kuitenkaan omassa käytössä ole hirveästi kysyntää. Ainoat tilanteet, joissa tilasta on ehkä hyötyä, on joidenkin pitkien dokumenttien jouhevampi selaaminen. Pelikäytössä vapaasti pyörivästä rullasta ei ollut iloa. Rullan vieritystoiminto oikealle ja vasemmalle on mukava lisä, mutta omassa käytössä vaakasuunnan vieritys jäi tarpeettomaksi.

Anturina hiiressä toimii Logitechin Hero 25K, joka kykenee suurimmillaan 25 600 DPI:n tarkkuuteen. Hiiren toiminta olikin koko testijakson ajan moitteetonta. Mitään ongelmia tai häiröitä ei hiiren toiminnassa esiintynyt. Hiiri palveli niin tavallisessa työpöytäkäytössä kuin pelikäytössäkin. Pelitesteinä toimivat Destiny 2-, Valheim-, Call of Duty Modern Warfare 2 (beta)-, Metal: Hellsinger- ja Grand Theft Auto V -pelit.

Hiiren käyttö langallisena, ladatessa akkua, ei heijastunut käyttökokemukseen. Käyttö oli luontevaa ja miellyttävää myös latauksen aikana.

MouseTesterissä syntyneet tulokset ovat linjassa käyttökokemuksien kanssa. Hiiri luki liikettä herkästi ja tasaisesti, myös nopeissa liikkeissä.

Akkukeston suhteen hiiren suoritus oli kaksijakoisempi. RGB-led-valaistuksen ollessa kirkkaimmillaan, hiiri jaksoi palvella kahdeksan päivää ja 23 tuntia. Vähintään erikoista oli se, että akkukesto oli heikompi, kun kirkkauden pudotti 50 prosenttiin. Tuolloin akku hyytyi jo seitsemään päivän ja kahden tunnin jälkeen. Ilman RGB-led-valaistusta akun varaus laski viikossa 25 prosenttia. Päivittäinen käyttöaika akkutestien aikana oli arkisin 3-5 tuntia. Viikonloppuisin 4-7 tuntia.

Kun akkukestoa vertaa esimerkiksi aiemmin tänä vuonna testattiin MSI:n Clutch GM41 -pelihiireen, niin G502 X PLUS jää selväksi altavastaajaksi. MSI:n hiiri sinnitteli hieman yli 17 päivää. Reilu vuosi sitten testissä ollut Logitech G PRO X Superlight sinnitteli sekin yli 15 päivää, mutta päivittäinen käyttöaika siinä oli huomattavasti suurempi. Valaistuksen kanssa G502 X PLUS -hiiren vajaan yhdeksän päivän akkukestoa voi luonnehtia välttäväksi.

Hiiri tukee Logitechin langatonta Powerplay-latausteknologiaa. Langaton lataus edellyttää kuitenkin erillistä Powerplay-latausjärjestelmää toimiakseen.

Hiiren asetusten säädöt ja valaistuksen hallinta tapahtuu Logitech G Hub -hallintaohjelman kautta. Logitechin hallintaohjelmassa ei ole tapahtunut suuria muutoksia sen jälkeen, kun se muuttui Logitech G Hub -muotoon.

Päänäkymä listaa tietokoneeseen liitetyt ohjelman kanssa yhteensopivat laitteet, joita klikkaamalla pääsee syventymään itse laitteen asetuksiin. Kuvakkeen oikeasta alalaidasta löytyy näppäin, jonka aktivoimalla asetukset tallennetaan hiiren sisäiseen muistiin. Ratasnäppäimestä loikataan suoraan laiteasetuksiin.

Vasemman laidan valikosta pääsee kiinni itse ohjelman asetuksiin. Pelit ja sovellukset -osiossa pääsee määrittämään pelikohtaisia asetuksia. Yhteisö-osiossa tarjolla on käyttäjien luomia valaisu- ja määritysprofiileja, jotka ovat ladattavissa itselle. Lataaminen vaatii kuitenkin Logi ID -tunnuksen luomista ja kirjautumista palveluun.

Klikkaamalla päänäkymässä itse hiirtä, päästään tarkempiin asetuksiin. Herkkyys-valikossa määritetään hiiren sensorin tarkkuus ja päivitysnopeus. Määritykset-valikossa hoidetaan hiirten näppäinten toimintojen ohjelmointi. Toimintojen määritys tapahtuu klikkaamalla ja raahaamalla haluttu toiminto mieleiselle näppäimelle. Tässä näkymässä hoidetaan myös makrojen tallentaminen, mikäli niitä haluaa hiirelle määrittää.

Lightsync-valikon takaa löytyy RGB-led-valaistuksen hallinta. Esiasetukset ala-valikosta löytyy esiohjelmoituja, valmiita, valaisuefektejä. Vapaa-alavalikossa käyttäjä voi määrittää itse mieleisensä värit led-valoille. Animaatiot-alavalikossa tarjolla on lisää valaistusefektejä, joita pääsee luomaan myös itse. Valaistuksessa on kiitettävästi säätömahdollisuuksia varsin persoonallisen valaistuksen luomiseen.

Hieman harmittava ominaisuus valaistuksen säädöissä oli se, että valaistuksen kirkkauteen pystyy vaikuttamaan ainoastaan esiohjelmoiduissa valaisuefekteissä. Näkisin mieluummin päänäkymässä valintapalkin, jolla määritetään kirkkaus ylätasolla, joka sitten heijastuu kaikkiin valaisuefekteihin. Tosin akkutesti osoitti, että kirkkauden laskemisella ei ollut positiivista vaikutusta hiiren akkukestoon.

Ratasnäppäimen taakse sijoitetut laiteasetukset ovat hieman erikoinen ratkaisu. Laiteasetuksissa määritetään esimerkiksi joutoaikavalaistus, jonka olisin itse nähnyt mieluummin Lightsync-valikossa. Hirveästi muuta säätövaraa asetuksissa ei sitten olekaan, ainakaan sellaista, mitä ei pystyisi muualla määrittämään.

Pienistä soraäänistä huolimatta Logitech G HUB sijoittuu käytettävyydeltään hallintaohjelmien kärkeen. Toiminnot ovat kategorisoitu selvästi ja esimerkiksi akkuvarauksen näkee suoraan päänäkymästä.

Logitech G502 X PLUS on mainio manttelinperijä aiemmille G502-pelihiirille. Hiiren ergonominen muotoilu ja näppäinten sijoittelu sopivat omalle kädelleni erinomaisesti. Käyttötuntuma niin liikuttelussa kuin näppäinten painalluksissa on mainio. Suuri näppäinmäärä pitää huolen myös siitä, että hiiri soveltuu tavallista paremmin myös MOBA/MMO-peleihin.

Ainoaksi heikkoudeksi muodostuikin vaatimaton akkukesto. Vajaan yhdeksän päivän akkukesto jää kauas parhaimmista suorituksista. Lisäksi valaistuksen kirkkauden laskemisella ei ollut vaikutusta akkukestoon. Odotetusti valaistuksen sammuttaminen pidensi akkukestoa, mutta tässä mallissa RGB-led-valaistus on käytännössä merkittävin myyntivaltti.

Reilulla 160 euron suositushinnalla G502 X PLUS -hiirtä on silti vaikeaa suositella.

Hiiren RGB-led-valaistus on kiistatta hieno ja näyttävä, mutta ennen kaikkea kaipaan langattomalta hiireltä hyvää akkukestoa, varsinkin premium-hintaluokassa. Se vaikuttaa käyttökokemukseen enemmän kuin kämmenen alle jäävä valaistus. Siten onkin todettava, että jos RGB-led-valaistus ei ole prioriteetti, niin G502 X Lightspeed on fiksumpi valinta. Jos taas langattomuus ei ole ehdoton vaatimus, niin G502 X on erinomainen kompromissi.

Hyvää

  • Ergonomia
  • Käyttötuntuma
  • Hallintaohjelma yleisesti

Huonoa

  • Akkukesto
  • Valaistuksen kirkkauden säätömahdollisuudet ja vaikutus akkukestoon

Tärkeimmät tekniset tiedot Logitech G502 X PLUS

  • Hinta: 169 €
  • Mitat, paino: 131,4 x 41,1 x 79,2 mm, 106 grammaa
  • Antusori: HERO 25K
  • DPI: 100 – 25 600

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat