Uusimmat

Testi Mekaaninen Corsair K70 Pro Mini Wireless -pelinäppäimistö – Pieni, näyttävä ja nyt myös langaton

16.08.2022 21:00 Antti Voutilainen

Mininäppäimistöt ovat lunastaneet kiistattomasti paikkansa oheislaitemarkkinoilla. Useat eri valmistajat ovat täydentäneet valikoimiaan mininäppäimistöillä. Yhtenä heistä on Corsair. Valmistaja julkaisi ensimmäisen mininäppäimistön jo aiemmin, joten he ovat ehtinee jo tuoda tarjolle päivitetyn version. Otimmekin sen heti testiin.

Otimme siis testiin heinäkuun puolivälissä julkaistun Corsairin mekaanisen K70 Pro Mini Wireless -pelinäppäimistön. Se on käytännössä viritetty versio aiemmin julkaistusta K65 Mini 60% -näppäimistöstä. Merkittävimmät muutokset ovat tapahtuneet konepellin alla: uusi malli on langaton ja sen muokattavuus on viety aiempaa pidemmälle.

K70 Pro Mini Wireless asettuu hintansa puolesta kalliimpaan kastiin. Kirjoitushetkellä sen hinta on edullisimmillaan 189,90 euroa. Samasta hintaluokasta löytyy aiemmin arvostelussamme ollut Logitechin G915 Lightspeed, SteelSeriesin Apex Pro ja Asuksen ROG Strix Scope NX Wireless Deluxe. Huomion arvoista on, että kaikki kilpailevat näppäimistöt ovat täysikokoisia.

Kompaktin näppäimistön ulkomitat ovat 109 x 293 millimetriä. Korkeimmasta kohdasta mitattuna korkeus nousee 40 millimetriin. Pienikokoisille ns. 60% -näppäimistöille ominaiseen tapaan näppäimistöstä ei löydy omia F-näppäimiä, numeronäppäimistöä tai nuolinäppäimiä. Käytännössä miltei kaikki täysikokoisen näppäimistön toiminnot ovat käytettävissä funktionäppäimen (FN) kautta.

Näppäimistön yhdeksi tärkeimmistä ominaisuuksista nostetaan muokattavuus. Yksi osa sitä on vaihdettavat näppäinhatut. Corsair tarjoaa vaihtonäppäinhattuja omilla sivuillaan, mutta ongelmia tuskin tulee muiden Cherry MX -yhteensopivien näppäinhattujen kanssa. Näppäimistön mukana tulevat näppäinhatut ovat kestävää PBT-muovia, kuten myös Corsairin verkkokaupasta löytyvät värikkäämmät näppäinhatut.

Muokattavuus viedään aavistus pidemmälle sillä, että kytkimet ovat vaihdettavissa lennosta. Näppäimistössä käytetään Cherry MX -kytkimiä, joten oletuskytkimet voi halutessaan korvata mieluisillaan 3-pinnisillä Cherry MX -kytkimillä. Oletuksena näppäimistö on varustettu joko Cherry MX Red -kytkimillä tai Cherry MX Speed -kytkimillä.

Arvosteluun otetusta näppäimistössä on käytössä lineaariset Cherry MX Red -kytkimet, joiden käyttöiäksi lupaillaan sata miljoonaa painallusta. Kytkeytymispiste on kahdessa millimetrissä ja koko liikerata on neljä millimetriä. Kytkimen aktivointiin tarvittava voima on 45 grammaa.

Konepellin alta löytyy Axon Hyper-processing -teknologia, jonka avulla näppäimistön päivitysnopeuden saa nostettua 8000 hertsiin. Vasteaika on pienimmillään siis 0,125 millisekuntia. Tämä on mahdollista vain langallisessa tilassa.

Langatonta käyttöä varten näppäimistö on varustettu Corsairin kehittämällä Slipstream Wireless 2,4 GHz:n langattomalla teknologialla. Langattomassa tilassa päivitysnopeus on parhaillaan tuhat hertsiä, eli yksi millisekunti. Toisena langattomana vaihtoehtona on Bluetooth-yhteys.

Näppäimistön yhteensopivuutta ei rajata pelkästään PC-ympäristöön. Se on yhteensopiva Microsoftin ja Sonyn nykyisen sekä edellisen sukupolven konsoleiden kanssa.

Näppäimistön rakenne on jämäkkä ja siitä välittyy laadukas vaikutelma. Näppäimistön alapuolelta löytyy pienet jalat, jolla näppäimistön korkeutta saa nostettua aavistuksen. Omalla kohdalla näppäimistön ergonomia parani huomattavasti juurikin noiden jalkojen ansiosta. Käyttö sujui mukavasti toki ilmankin, mutta käsien asento tuntui aavistuksen luonnollisemmalta, kun ylälaidan näppäimet olivat hieman korkeammalla.

Käyttötuntuma oli kaiken kaikkiaan hyvä. Kädet eivät väsyneet pidemmissä kirjoitus- tai pelisessioissa. Eikä poikkeuksellinen kokokaan aiheuttanut poikkeuksellista määrää virhelyöntejä.

Tässä kohtaa on muistutettava, että mininäppäimistö soveltuu erityisen hyvin pelikäyttöön. Aktiivisempaan kirjoittamiseen se ei ole läheskään niin ideaali. Ongelma ei ole tämän näppäimistön vaan yleisesti 60% -mininäppäimistöjen. Erityisesti nuolinäppäinten puute häiritsee kirjoitustyössä. Kursorin siirtäminen lyöntivirheen korjaamiseksi vaatii kahden näppäimen painamista. Tai vaihtoehtoisesti hiiren käyttöä, jotta kursorin saa siirrettyä oikeaan kohtaan. Kompromissi voi olla 65%-näppäimistö, jossa on mukana nuolinäppäimet.

Käyttöjakson ajan näppäimistö palveli tunnollisesti niin työpöytäkäytössä kuin pelikäytössä. Testijakson aikana näppäimistöllä kirjoitettiin runsaasti, mutta myös pelattiin. Testipeleinä toimivat Tom Clancy’s Rainbow Six Extraction, Destiny 2, Valheim, Battlefield 4 ja Insurgency Sandstorm.

Erityisiä ongelmia näppäimistön toiminnassa ei esiintynyt. Joskin hieman harmittava ominaisuus oli näppäimistön hieman verkkainen herääminen lepotilasta. Käytännössä ensimmäinen painallus jäi aina rekisteröitymättä, kun näppäimistöä alkoi käyttää sen vaivuttua lepotilaan.

Näppäinäänien suhteen ei myöskään löytynyt moitittavaa. Näppäimistö on niin hiljainen kuin mekaanisilla kytkimillä varustettu näppäimistö suinkin voi olla.

Ulkoisesti näppäimistö on varsin näyttävä. Varsinkin led-valaistuksen ollessa kirkkaimmillaan näppäimistö erottuu edukseen. Rungon ympäri kiertävä led-nauha on näyttävä yksityiskohta, joskaan käyttäessä siitä ei ole paljoa iloa.

Näppäimistön akkukeston lupaillaan yltävän parhaillaan 32 tuntiin RGB-led-valaistuksen kanssa. Ilman RGB-valaistusta akkukeston nousee parhaillaan 200 tuntiin.

Akkukeston saralla näppäimistö suoriutui välttävästi. RGB-valaistuksen ollessa täydellä teholla näppäimistö jaksoi sinnitellä kuusi päivää. Päivittäinen käyttöaika oli tuolloin noin 5 tuntia. Kun valaistuksen kirkkaus laskettiin 40 prosentin teholle, näppäimistö sinnitteli jo 10 päivää ja 10 tuntia. Puolihimmeällä valaistuksella päivittäinen käyttöaika kasvoi 8-10 tuntiin, joten lukemia ei voi suoraan verrata keskenään.

Näppäimistön asetusten ja valaistuksen hallinta tapahtuu iCUE-hallintaohjelman kautta, joka onkin yhä näppäimistön suurin taakka.

Pieniä parannuksia sovelluksessa on sentään tapahtunut. Aiemmin ohjelma ei kertonut, onko muutetut asetukset tallentuneet vai ei. Nyt ohjelma ilmoittaa jatkuvasti tallentaneensa RGB-valaistukseen tehdyt muutokset.

Käyttökokemusta häiritsevin ominaisuus ohjelmassa on se, että asetuksia määritetään kahdella tasolla, rautatasolla ja ohjelmistotasolla. Tosin nyt termit ovat hieman muuttuneet, sillä langattoman tilan valaistusasetukset ovat ”Wireless lightning Effects”. Näppäimistön sisäiseen muistiin tehdessä muutoksia, ne pitää tehdä Hardware Lightning -osiossa. Hallintaohjelma ohjeistaa, että rautatasolle tehdyt muutokset pitää käydä tallentamassa erikseen laitteen asetuksissa (Device Settings). Sieltä ei tosin löydy erillistä tallennusnäppäintä.

Käyttökokemus olisi huomattavasti mieluisampi, jos määritetyt asetukset saisi tallennettua ristiin. Parasta tietenkin olisi, jos näppäinmäärityksille ja valaisuasetuksille olisi vain yksi valikko, jossa tehdyt muutokset voisi tallentaa halutessaan myös rautatasolle.

Sekavuutta lisää myös se, että käyttöliittymä näyttää erilaiselta silloin, kun laitteen kytkee koneeseen kaapelin kautta. Lisäksi näppäimistön päivitysnopeutta ei suinkaan määritetä näppäimistön asetuksista vaan USB-vastaanottimen. Vastaanottimen saa kuitenkin keskustelemaan samanaikaisesti useamman laitteen kanssa, joten se on aavistuksen perustellumpi ratkaisu.

Corsair K70 Pro Mini Wireless on erinomainen näppäimistö pelikäytössä. Sitä puoltaa myös se, että näppäimistö on yhteensopiva Microsoftin ja Sonyn konsoleiden kanssa. Ahkeramman kirjoittajan kannattaa silmäillä mieluummin 65%-kokoisia näppäimistöjä tai TKL-näppäimistöjä, ellei halua totutella hiemaan työläämpään tapaan siirrellä kursoria.

Näppäimistön akkukesto ei yllä parhaimpaan kastiin, mutta aivan huonoksikaan sitä ei tohdi haukkua. Jos RGB-valaistuksen kirkkaudesta on valmis tinkimään, niin näppäimistö sinnittelee helposti pidemmänkin laniviikonlopun yli.

Kun näppäimistön suoritusta peilaa sen hintalappuun, suosittelu onkin jo vaikeampaa. Näppäimistö ei nouse aiempien testattujen näppäimistöjen yläpuolelle oikeastaan millään saralla. Tuntuma ja vaste ovat toki erinomaisia, mutta tässä hintaluokassa niin kuuluukin olla. Akkukestossakaan näppäimistö ei päässyt loistamaan, puhumattakaan hallintaohjelmasta. Keskiluokkaan sijoittuva suoritus ei oikeuta lippulaivaluokkaan asettuvaa hintaa. Parempi akkukesto ja käytettävämpi hallintaohjelma nostaisivat näppäimistön huomattavasti parempaan asemaan.

Mikäli langattomuudesta on valmis tinkimään, niin samankokoinen K65 RGB Mini 60% on huomattavasti fiksumpi valinta noin 120 euron hintaan.

Hyvää

  • Käyttötuntuma
  • Ulkonäkö ja RGB-valaistus
  • Koko (varauksin)

Huonoa

  • Akkukesto
  • Hallintaohjelma
  • Hinta

Tärkeimmät tekniset tiedot Corsair K70 Pro Mini Wireless

  • Hinta: 190 euroa
  • Ulkomitat: 109 x 293 mm
  • Mekaaniset Cherry MX RGB Red tai Cherry MX RGB Speed -kytkimet
  • Päivitysnopeus 1000 Hz (1 ms), langallisena 8000 Hz (0,125 ms)
  • Näppäinhatut PBT-muovia
  • Kytkimet vaihdettavissa lennosta

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat