Uusimmat

Testi Optomekaaninen NZXT Function 2 MiniTKL -pelinäppäimistö ja Lift 2 Ergo -pelihiiri –  Fiksusti päivittynyt parivaljakko

21.03.2024 19:00 Antti Voutilainen

Kaksi vaalea tuotetta, joista kumpikin herättää huomion vähintään yhdellä piirteellään. Parasta on kuitenkin se, että NZXT:n uusin näppäimistö ja hiiri osoittautuivat kumpikin testissä erittäin toimiviksi laitteeksi.

Moni valmistaja on laajentanut tuotekattaustaan oheislaitteisiin. Aluksi tämä vähän arvelutti, sillä riskinä oli, että lisätään perustuotteen kylkeen vain tunnetun valmistajan tuotemerkki. Näin ei onneksi ole käynyt, vaan useat valmistajat ovat oikeasti panostaneet oheislaitteisiinsa ja ovat haastaneet markkinajohtajat niin laadussa kuin ominaisuuksissakin.

Yksi positiivisesti yllättänyt valmistaja on NZXT. Pari vuotta sitten testissä ollut Lift-pelihiiri oli onnistunut startti aluevaltaukselle. Nyt hiirestä sekä näppäimistöstä on julkaistu uudet versiot ja otimme ne heti testiin.

NZXT Lift 2 Ergo -pelihiiren hinta kirjoitushetkellä on noin 60 euroa. Langallisissa hiirissä hintaluokka on varsin kilpailtu. Samasta hintaluokasta löytyy hintaoppaan mukaan mm. Logitech G502 Hero, Razer Viper Mini, HyperX Pulsefire Haste 2, Roccat Kone Pro Air ja Corsair Gaming Sabre RGB Pro Champion.

NZXT Function 2 MiniTKL -näppäimistön hinta kirjoitushetkellä on noin 139 euroa. Hintaoppaan mukaan samaan hintaluokkaan mahtuu runsaasti kilpailevia vaihtoehtoja, joita ovat mm. Logitech G915 TKL Lightspeed, Corsair K70 Pro Mini Wireless, Asus ROG Claymore II RX ja Razer Huntsman Mini.

NZXT julkaisi Function 2 -pelinäppäimistöt ja Lift 2 -pelihiiret 21. helmikuuta. Testikappaleet saimme käsiimme jo aiemmin, eli laitteita ehdittiin testata normaalin aikataulun puitteissa.

Testissä oleva Function 2 MiniTKL -näppäimistö kattaa nimeään myötäillen TKL-näppäimistön näppäimet, joskin tiivistetysti. Näppäimistön ulkomitat ovat 338,5 x 123,4 x 40,3 millimetriä. Painoa näppäimistölle on kertynyt 718 grammaa. Saatavilla on myös täysikokoinen versio Function 2, jonka mukana toimitetaan erillinen rannetuki. Värivaihtoehtoina ovat kauttaaltaan valkoinen ja kauttaaltaan musta.

Näppäimistön kaapeli on irrotettava ja liitäntänä näppäimistön päässä on USB-C, toisessa päässä liitäntä on USB-A. Punottu kaapeli on pituudeltaan kaksi metriä. Näppäimistön takaa löytyvät jalat mahdollistavat kolme eri käyttöasentoa. Näppäinhatut ovat BPT-muovia.

Näppäimistössä käytetään NZXT:n omaa tuotantoa olevia optisia, mekaanisia kytkimiä (NZXT Swift Optical Switches), jotka ovat vaihdettavissa lennosta. Tavanomaisen poikkeavan kytkimistä tekee se, että niiden kytkentäpiste on valittavissa ohjelmallisesti 1 ja 1,5 millimetrin välillä.

Oletuksena näppäimistöön on asennettuna violetit kytkimet, joiden aktivointiin tarvittava voima on 40 grammaa. Näppäimistön mukana toimitetaan yhteensä kahdeksan ylimääräistä kytkintä, joista neljässä aktivointiin tarvittava painallusvoima on 35 grammaa ja toisessa neljässä 45 grammaa. Mukana toimitetaan työkalut näppäinhattujen ja kytkinten irrottamiseen.

Valmistajan mukaan kytkimet ovat valmiiksi rasvattuja ja lisäksi piirilevyn yhteyteen on lisätty ääntä vaimentavaa materiaalia, jotta näppäinäänet pysyisivät kurissa.

Näppäimistö kykenee parhaillaan 8000 hertsin päivitysnopeuteen, joka tarkoittaa pienimmillään 0,125 millisekunnin viivettä. Päivitysnopeus on valittavissa hallintaohjelman kautta.

Näppäimistön vasemmasta laidasta löytyy rulla sekä kolme näppäintä. Rullan funktiona on äänenvoimakkuuden säätö. Lisänäppäimistä löytyy äänenvaimennustoiminto, Winlock ja näppäimistön valaistuksen kirkkauden säätö. Muita erillisiä medianäppäimiä ei ole tarjolla.

Ennakkoon vasemmalle kyljelle sijoitetut näppäimet epäilyttivät, koska pelkona oli, että siirtäessä näppäimistöä tulee virhepainalluksia. Pelko oli turha, koska virhepainalluksia ei tullut.

Myös rulla palveli testijakson ajan moitteettomasti ja sen tuntumakin oli hyvä. Rullan kumipinta varmisti hyvin pidon ja porrastukset tunsi selvästi pyörittäessä rullaa.

Ulkoisesti näppäimistö onkin miellyttävä. Näppäimistö näyttää ns. puhtaalta, mutta RGB led-valaistuksen kanssa laite suorastaan puhkeaa kukkaan. Valaistus valaisee niin näppäimet, mutta myöskin alapuolella olevan pinnan, joka muodostaa näyttävän kokonaisuuden.

Näppäimistön ja RGB led-valaistuksen hallinnointi tapahtuu NZXT CAM -hallintaohjelman kautta.

Näppäimistö itsessään oli tuntumaltaan suorastaan erinomainen.

Hieman odottamattomasti vaihdettava kytkinten kytkeytymispiste osoittautui hyödylliseksi ominaisuudeksi. Kytkeytymispisteen ollessa yhdessä millimetrissä näppäimistö tuntui parhaalta pelatessa. Testijakson aikana testipeleinä toimivat Destiny 2, Insurgency Sandstorm, Battlefield 4, Command & Conquer Remastered Collection, Flatout ja Ready or Not.

Hennoimmatkin painallukset rekisteröityivät hienosti ja pelissä pelihahmoa saattoi liikuttaa hyvin pienin liikkein, jos sille oli tarvetta.

Pidempi liikerata, 1,5 millimetriä, palveli taas kirjoituskäytössä erityisen hyvin. Kirjoittaessa en ainakaan itse kaipaa sitä, että painallus rekisteröityy hennoimmastakin kosketuksesta.

Näppäimistö oli koko testijakson ajan luotettava. Pidemmissä kirjoitusjaksoissa tai pelisessioissa ei ilmennyt näppäimistön aiheuttamia ongelmia.  Ergonomiastakaan ei löytynyt moitittavaa. Näppäimistön kolmesta korkeusasennosta keskimmäinen tuntui itselle kaikkein miellyttävimmältä.

Positiivisen maininnan näppäimistö ansaitsee myös verrattain hiljaisista näppäinäänistä. Avoimesta rakenteesta huolimatta näppäinäänet pysyvät maltillisina.

Näppäimistön mukana toimitetut ylimääräiset kytkimet eivät merkittävästi muuttaneet käyttökokemusta. Eroa kytkinten välillä ei huomannut, ellei sitä nimenomaisesti testannut ja tunnustellut. Esimerkiksi pelatessa tai kirjottaessa tuntuma eri kytkimillä oli käytännössä identtinen. Enemmän käyttökokemukseen vaikutti edellä mainittu kytkentäpisteen valinta.

NZXT CAM -hallintaohjelmassa näppäimistölle on oma näkymänsä. Oletuksena säädettäväksi tarjotaan näppäimistön RGB led-valaistusta. Base-valinnan alla tarjolla on kuusi esiohjelmoitua valaisutoimintoa. Reactive-valinnan takana taasen kolme. Base on oletusvalaistus ja Reactive-tasosta pystyy lisäämään näppäinten painalluksiin reagoivia tehosteita. Oma suosikki oli Wave-valaisutoiminto gradient-väreillä.

Remap-keys kohdassa pääsee määrittelemään toimintoja näppäimille, mikäli tarvetta on.

Alempaa löytyy kohta kytkinten kytkeytymispisteen määritykselle ja sen vieressä on säätöpalkki päivitysnopeudelle. Alimpana näkymässä on näppäin, josta pääsee makrojen hallintaan.

Lift 2 Ergo -pelihiiri on ergonomisesti muotoiltu, ja se on suunniteltu oikeakätisille. Lift 2 Symm -pelihiiri on taasen symmetrisesti muotoiltu, mutta molemmissa tapauksissa kylkinäppäimet ovat sijoitettuna hiiren vasemmalle kyljelle.

Hiiren vasemmalle kyljelle sijoitettujen kylkinäppäinten lisäksi hiiren selkäpuolelta löytyy yksi ylimääräinen näppäin, joka säätää oletuksena sensorin tarkkuutta. Kaiken kaikkiaan ohjelmoitavia näppäimiä on kuusi, rulla mukaan lukien.

Edeltäjänsä tapaan hiiren paino on pyritty painamaan mahdollisimman alhaiseksi. Ergo-mallille painoa on kertynyt 61 grammaa, kun Symm-versiossa paino on 58 grammaa. Testissä olleen Ergo-mallin ulkomitat ovat 128,4 x 65,1 x 41,4 millimetriä. Kiinteästi hiireen kiinnitetty punottu kaapeli on pituudeltaan kaksi metriä.

Molemmista versiosta on saatavilla sekä musta että valkoinen värivaihtoehto. Lisäksi tarjolla on myös Starfield-teemainen versio, hieman korkeammalla hinnalla.

Höyhensarjalaiseksi hiiri paljastuu viimeistään siinä kohtaa, kun sen pohjaa tarkastelee. Hiiren vatsapuolta “koristaa” suuret aukot, jotka ovat syntyneet painonpudotuksen tuloksena.

Konepellin alta löytyy Pixartin optinen PMW3395-sensori, joka kykenee parhaillaan 26 000 DPI:n tarkkuuteen. Hiiren päivitysnopeus nousee näppäimistön tapaan huipussaan 8000 hertsiin, joka tarkoittaa 0,125 millisekunnin vastetta. Hiiri on saanut myös tuen Nvidian Reflex-toiminnolle. Hiiren päänäppäimissä käytetään optisia kytkimiä, joille lupaillaan sadan miljoonan klikkauksen käyttöikää.

Ulkoisesti Lift 2 Ergo on varsin tyypillinen ergonomisesti muotoiltu hiiri. Sen keveyttä ei tosin päältä päin arvaa, mutta se paljastuu viimeistään kurkistaessa hiiren pohjaa. Alapuoli näyttää hieman alastomalta, mutta se on kuitenkin hyväksyttävä kompromissi painon pudottamiseksi.

Pohjan avoin rakenne herätti epäilyt siitä, että sinne alkaisi kertymään pölyä ja hiirimatosta mahdollisesti irtoavaa materiaa, mutta testijakson päättyessä mitään näkyvää roskaa sisäpuolelle ei ollut kertynyt.

Hiiri on muotoilunsa puolesta varsin onnistunut. Peukalo yltää hienosti molemmille näppäimille ja kylkinäppäimet tarjoavat selkeän tunto- ja äänivasteen. Rulla oli niin ikään miellyttävä käyttää. Vierityksestä lähtevä ääni oli erittäin maltillinen, mutta rullan porrastusten tuntovaste oli silti hyvä.

Hiiri palveli testijakson ajan pääpiirteittäin moitteettomasti. Muutaman kerran hiiren oikea näppäin lakkasi rekisteröimästä pohjassa painettua näppäintä. Ongelmaa ei saatu toistettua tarkoituksellisesti, joten mistään perustavasta viasta ei ollut kyse. Muilta osin hiiren toiminta miellytti.

Testijakson aikana testipeleinä toimivat Destiny 2, Insurgency Sandstorm, Battlefield 4, Command & Conquer Remastered Collection, Command & Conquer: Generals, Command & Conquer 3: Tiberium Wars, Flatout ja Ready or Not.

MouseTester-ohjelman tulokset olivat pitkälti linjassa koetun kanssa, joskin hieman yllättävää oli ohjelman ilmoittama vasteaika, joka kipusi odotettua korkeammalle, pyörien noin 8 millisekunnin molemmin puolin.

Hiiren hallinnointi tapahtuu NZXT CAM -hallintaohjelman kautta.

NZXT CAM -hallintaohjelmassa hiiren asetuksien näkymässä käyttäjää vastassa on sensorin herkkyyden säädöt. Enimmillään hiirelle voi määrittää viisi eri herkkyystasoa. Sen jälkeen säädettävissä on päivitysnopeus, joka on valittavissa 125 hertsin ja 8000 hertsin väliltä.

Lift-off Height –asetuksessa määritetään se, että missä korkeudessa sensori lakkaa rekisteröimästä liikettä. Valinta tehdään yhden ja kahden millimetrin välillä. Testijakson ajan käytössä oli pääasiassa 1 mm:n asetus. Vaikka lukemat vaikuttavat mitättömiltä, niin testatessa ero kävi selväksi. Käyttäessä 2 mm:n asetusta, liikettä rekisteröityi selvästi enemmän, kun hiirtä nosti.

Alempaa löytyy näppäin, josta pääsee makrojen hallintanäkymään. Alimpana tarjolla on kylkinäppäinten, selkäpuolen näppäimen sekä rullaklikkauksen säädöt. Näppäimille saa valittua alasvetovalikosta haluamansa toiminnon. Tarjolla on näppäimistön miltei kaikki toiminnot sekä erinäisiä multimedia toimintoja.

NZXT CAM -hallintaohjelma itsessään on kehittynyt positiiviseen suuntaan. Ohjelman asetuksista käyttäjä pystyy poistamaan kaikki epäolennaiset “paneelit” perusnäkymästä.

Käytännössä jäljelle saattoi jättää ainoastaan hiiren ja näppäimistön hallintanäkymä. Perusnäkymästä tuli siis poistettua PC Monitoring, System Specs, Lighting, Cooling, Capture Card, Monitor ja Audio. Kahta ensimmäistä lukuunottamatta toiminnot edellyttävät yhteensopivaa laitetta, eli esimerkiksi näyttöä, kuulokkeita, AIO-jäähdytysjärjestelmää tai muuta vastaavaa. PC Monitoring -näkymä tarjoaa yhteenvedon järjestelmän kuormituksesta yleisellä tasolla, mutta myös lämpötilat ja kellotaajuudet näytönohjaimen ja prosessorin osalta. Näkymä on hyödyllinen, jos lämpötilojen seurantaan ei hyödynnä muuta ohjelmaa.

Ainoa harmittava seikka hallintaohjelmassa on se, että tehdyille muutoksille ei tule vahvistusta. Erillistä tallenna-näppäintä ei ole, mutta mitään visuaalista vahvistusta ei tule. Toki tämän pystyi päättelemään esimerkiksi näppäimistön valaistusta säätäessä, mutta säätäessä toimintoja, joita ei pysty silmämääräisesti todentamaan, jää aina pieni epäilys.

NZXT onnistui yllättämään tuotteillaan positiivisesti jo toista kertaa peräkkäin. Erityisesti näppäimistö teki suuren vaikutuksen monipuolisuudellaan ja piristävällä ulkonäöllään. Lift 2 Ergo -hiiri oli niin ikään varsin miellyttävä tapaus, joskin sen yllättävyys ei ollut samaa luokkaa kuin näppäimistön.

Function 2 MiniTKL -näppäimistö tuntuu ominaisuuksien puolestaan suorastaan turboahdetulta. Lennosta vaihdettavat kytkimet ja ohjelmallisesti määritettävä kytkentäpiste ovat jotain sellaista, mitä ei ole vielä tullut vastaan. Tähän kun yhdistää vielä miellyttävän käyttötuntuman sekä verrattain maltilliset näppäinäänet, puhutaan varsin onnistuneesta tuotteesta.

Hintansa puolesta Function 2 MiniTKL on hieman vaikeassa paikassa, sillä samassa hintaluokassa on runsaasti varteenotettavia kilpailijoita. Näppäimistöä voi suositella kaikille, jotka kaipaa kompaktia TKL-näppäimistöä niin kirjoitus kuin pelikäyttöön. Kilpureistaan poiketen, Function 2 soveltuu molempiin ilman kytkinten vaihtoa.

Lift 2 Ergo -pelihiiri on selkeä päivitys edeltäjäänsä nähden. Esimerkiksi päänäppäinten kytkinten käyttöiän noustessa 20 miljoonasta klikkauksesta 100 miljoonaan on merkittävä loikka. Päivitysnopeuden korotus ja Nvidia Reflex -yhteensopivuus ovat niin ikään merkittäviä parannuksia. Joskin jälkimmäinen edellyttää yhteensopivaa näyttöä, jotta ominaisuudesta saa hyödyn irti. Ominaisuuksiinsa nähden Lift 2 Ergo on kohtuullisen edullinen ja sitä on niin ikään helppo suositella.

 

NZXT Function 2 MiniTKL

Hyvää

  • Käyttötuntuma ja ergonomia
  • Ohjelmallisesti vaihdettava kytkentäpiste
  • Hinta-laatusuhde

Huonoa

  • Langattomuus kruunaisi kokonaisuuden

Tärkeimmät tekniset tiedot NZXT Function 2 MiniTKL

  • Hinta: 149,99€
  • Mitat, paino: 338,5 x 123,4 x 40,3 mm, 718 g
  • Kytkimet: NZXT Swift Optical (lineaariset)
  • Päivitysnopeus: 125 – 8000 Hz
  • Muuta: Näppäinhatut BPT-muovia

 

NZXT Lift 2 Ergo

Hyvää

  • Muotoilu
  • Ohjelmallinen säädettävyys

Huonoa

  • Oikean päänäppäimen satunnainen temppuilu

Tärkeimmät tekniset tiedot NZXT Lift 2 Ergo

  • Hinta: 60 €
  • Mitat, paino: 128,4 x 65,1 x 41,4 mm
  • Anturi: Pixart PMW3395
  • DPI: 100 – 26 000
  • Päivitysnopeus 125 – 8000 Hz

Antti Voutilainen

”Aloitin Muroka-koulussa vajaat kuusi vuotta sitten. Jalo tavoitteeni on tulla RGB led-valaistun vyön Murokaksi vielä jonain päivänä. Harjoitusnäytteitäni päätyy pääasiassa tietotekniikka- ja peliosioihin. Välillä myös Pelaaja-lehteen. Jos en ole pyrkimässä kohti Muroka-tavoitettani, olen todennäköisesti grindaamassa Destiny 2:sta, sillä siinäkin matka on päämäärää tärkeämpi."

Muropaketin uusimmat