Uusimmat

Testi Sonos Ace -kuulokkeet – Huippukuulokkeita riivaa epävakaus

23.07.2024 19:00 Kai Taipale

Sonos on tehnyt uuden aluevaltauksen tuomalla myyntiin ensimmäiset kuulokkeensa. Hintavimpaan luokkaan kuuluva malli kuulostaa hyvältä, mutta julkaisun aikaan ohjelmisto ei vielä toiminut täydellisesti.

Sonos antoi odottaa kuulokkeitaan niin pitkään, että mallin julkaisua ehdittiin huhuilemaan vuosien ajan. Lopulta aika oli toukokuussa kypsä, ja kuulokkeet ehtivät myyntiin jo kesäkuun aikana. Hintaa valkoisena ja mustana versiona myytävällä Sonos Ace -kuulokemallille laitettiin heti reippaasti eli 499 euroa. Sen myötä vaatimustaso asetettiin korkealla, ja käytännössä merkittävimmät kilpailijat löytyvät muiden laatuvalmistajien, kuten Bose, Sennheiser tai Sony, langattomista ykkösmalleista.

Kuulokkeet on pakattu valmistajalle tuttuun tyyliin eli hillityn ruskeaan pahvipakkaukseen. Sieltä kuoriutuu tyypillinen sisältö eli kuulokkeet, USB-C-kaapeli, USB-C – 3,5 millimetrin sovitin, käyttöohje sekä vielä suojakotelo.

Lähdetään tutustumaan kuulokkeisiin ja niiden rakenteeseen. Sitä voi sanalla sanoen pitää vakuuttavana. Materiaalit ja viimeistely edustavat juuri sitä, mitä tässä hintaluokassa on lupa odottaa.

Kuulokekupit ja sangan yläpinta ovat saaneet mattaviimeistelyn. Sangan teräsmetallirakenne on enimmäkseen piilossa, mutta se vähä mitä kupin ja sangan pehmusteen välistä näkyy, luo mattapintojen kanssa oikein näyttävän yhdistelmän – ainakin testissä olevassa mustassa väriversiossa.

Päätä vasten asettuvat pehmusteet ovat mukavan pehmeät. Sangan pehmuste on tavanomaista paksumpi, ja korvakuppien muistivaahtoon perustuvat pehmusteet ovat nekin kiitettävän pehmeät. Kumpikaan ei kuitenkaan ole niin pehmeä, etteikö kuulokkeet istuisi päässä riittävän jämäkästi. Tässä auttaa sangan luoma riittävä puristusvoima. Itse kuppi ei ole kookkain mahdollinen, joten isommat korvat jäävät väkisinkin osittain pehmusteen alle.

Yksi erikoisuus pehmusteissa on. Ne ovat nimittäin magneettikiinnitteiset, joten ne helppo vaihtaa. Tässä on mahdollisuus tyylittelyyn, mutta samalla kalliiden kuulokkeiden yksi kuluvista osista on helppo vaihtaa.

Rakenteen jälkeen voidaan sukeltaa käyttöönottoon, joka on periaatteessa suoraviivainen prosessi. Kuulokkeissa on käytössä Bluetooth 5.4 -yhteys, jonka paritus käynnistyy virtapainikkeen pidemmällä painalluksella. Sonos-tuotteille tuttua WiFi-käyttömahdollisuutta ei siis ole. Peruskäyttö Bluetoothin kautta toimikin suuremmitta ongelmitta.

Sonos Ace -kuulokkeiden täysien ominaisuuksien valjastaminen käyttöön vaatii kuitenkin kaverikseen Sonos-sovelluksen. Tässä kohtaa alkoivat käyttöönoton ongelmat.

Kuulokkeet toimitettiin testiin ennen myynnin aloittamista, joten myös sovellus sain reilun kuukauden testijakson aikana useampia päivityksiä. Hyvä niin, sillä aluksi toimintavarmuus oli kaukana hyvästä.

Jo käyttöönottovaiheessa kuulokkeet sai lisättyä sovellukseen, mutta niitä ei siihen sovelluksen väitteiden vastaisesti koskaan ilmestynyt. Useamman yrityksen ja uudelleenasennusten jälkeen kuulokkeet sai lopulta käyttöön myös Sonos-sovellukseen. Tältä osin käyttökokemus poikkesi vahvasti aiemmista Sonos-laitteiden käyttöönotoista, sillä perinteisesti nämä vaiheet ovat hoituneet ilman minkäänlaisia ongelmia.

Aluksi sovelluksen käyttökin tahmasi, sillä esimerkiksi sitä kautta voi vaihtaa kuuntelutilaa, mutta käytännössä mitään ei tapahtunut. Kuulokkeet myös joko näkyivät sovelluksessa, tai sitten ne olivat täysin hukassa ja ilmestyivät jälleen näkyville satunnaisen ajan kuluttua. Testijakson lopulla nämä ongelmat vähenivät merkittävästi.

Sonos-ympäristössä oli testin aikana käytössä Samsungin Android-puhelin ja -tabletti, Apple iPad-tabletti ja Windows-tietokone, joten yhdistelmä saattoi omalta osaltaan tuoda omat haasteensa. Kuulokkeiden testikäyttö hoitui pääosin Android-puhelimella ja iPad-tabletilla sekä Arc-soundbarin kautta.

Sonos-sovelluksen kautta voi valita kuuntelutilan (melunhallinta) kolmesta vaihtoehdosta: Aktiivinen melunvaimennus, valppaustila tai poissa. Toinen merkittävä säätökohta on EQ, jossa on tosin käytettävissä vain säätimet bassolle, diskantille ja balanssille. Lisäksi voi kytkeä päälle voimakkuus- eli loudness-asetuksen.

Sovelluksen kautta voi myös valita haluaako käyttää monipisteyhteyttä eli mahdollisuutta käyttää kahta Bluetooth-laitettu kytkettynä yhtä aikaa kuulokkeisiin. Valittavissa on myös haluaako kuulokkeiden tauottavan toiston kun ne otetaan pois päästä.

Lisäksi käytettävissä on pään asennon seuranta -toiminto. Sen myötä kuulokkeet pyrkivät pitämään äänikentän paikallaan, vaikka käyttäjä kääntelee päätään. Tämän pitää olla päällä, mikäli haluaa hyödyntää tilaääneen siirtoa soundbarista kuulokkeisiin.

Kuulokkeiden hallinta hoituu sovelluksen lisäksi oikeastaan oikean kuulokekupin kahdella painikkeella. Näistä alempi on toiminnoltaan yksinkertainen. Sillä valitaan käytössä oleva kuuntelutila, jossa käytössä on vastamelu, valppaustila tai vastamelu on poissa. Pitkällä painalluksella voi myös aktivoida virtuaaliapurin.

Toisella painikkeella on enemmän toimintoja. Sitä voi ensinnäkin liu’uttaa ylös ja alas, millä hoidetaan äänenvoimakkuuden säätäminen. Samaa painiketta voi myös painaa, mikä tekee sitten hieman eri juttuja käyttötilanteesta riippuen. Musiikkia toistettaessa painallus aloittaa tai lopettaa toiston, ja tuplapainallus vie seuraavaan kappaleeseen. Puhelun tullessa painikkeella voi aloittaa ja lopettaa puhelun, pitkä painallus hylkää sen. Siirryttäessä soundbariin ääreen, onnistaa sitä pitkään painamalla äänten siirto kaiuttimesta kuulokkeisiin ja päinvastoin.

Virtapainike on sijoitettu vasempaan kuppiin. Virtapainikkeella voi käynnistää myös Bluetooth-laitteen parituksen pitkällä painalluksella.

Koska Sonos Ace -kuulokkeet maksavat lähes 500 euroa, niin äänelle voi asettaa melkoisen tiukat vaatimukset. Onneksi tähän haasteeseen kuulokkeiden vastaus on melkoisen hyvä.

Kuulokkeiden koodekkituki on silti hieman outo. Parhaimmillaan käytössä on AptX Adaptive, mutta sitä tukee vain pieni joukko laitteita. Toki perustason AptX on käytettävissä useammalla laitteella, mutta esimerkiksi Apple-laitteiden käyttäjät saavat tyytyä AAC-koodekkiin. Häviöttömän äänen toistaminen vaatiikin sitten joko AptX for Lossless -äänilähteen tai mukana tulevan sovittimen ja kaapelin käyttämistä.

Äänet tuotetaan 40 millimetrin elementillä, joka on suunniteltu näitä kuulokkeita varten. Sonos Ace kuulostaakin niiden avulla kautta linjan tasapainoiselta. Matalien äänien toistossa on syvyyttä, muttei mitään liiallista jyräävyyttä tai päällekäyvyyttä ole ilmassa. Bassotoisto on silti napakka, ja se toimiin hyvin kevyemmästä rockista aina EDM-toistoon. Myös vokaalit miellyttävät. Ääni on kiitettävän kirkas, muttei ollenkaan kireän puolella. Siinä on jopa eräänlaista herkkyyttä.

Ei ole yllätys, että tilaääntä hyödyntävä kuuloke kykenee myös kattavaan ja tarkkaan äänikenttään myös perinteisemmässä kuuntelussa. Äänissä on kautta linjan tarkkuutta ja riittävästi erottelevuutta. Omaan makuun ääntä voi vielä karkeasäätää sovelluksen EQ-ominaisuudella, mutta yleisvaikutelma on mainio ilman säätöjäkin. Sonos Ace pärjää kyllä kilpailussa esimerkiksi aiemmin mainittujen Sonyn ja Bosen huippuvastamelumallien kanssa.

Vastamelu onkin sitten jo vähän ristiriitaisempi kokemus. Sitä voi pitää toimivana, mutta aivan huippuluokkaan se ei yllä. Sonyn ja Bosen huippuversiot hoitavat tämän tehtävän yksinkertaisesti paremmin. Kyllä Ace tästäkin tehtävästä suoriutuu kohtuudella, mutta erityisesti vähän hankalammat korkeat äänet vaimenevat kilpailijoilla varmemmin.

Läpikuuluvuus eli valppaustila on kuitenkin toteutettu hyvin. Sen läpi ääni vääristyy poikkeuksellisen vähän, joten tarve kuulokkeiden ottamiseen päästä vähenee – joskin ainakin suorassa kanssakäymisessä tätä voi edelleen pitää kohteliaana muita kohtaan.

Se mikä lopulta erottaa Sonos Ace -kuulokkeet massasta, on mahdollisuus käyttää niitä myös osana Sonos-kotiteatterijärjestelmää. Äänen voi siirtää soundbar-kaiuttimesta kuulokkeisiin.  Tätä varten käytössä pitää alkuvaiheessa olla Sonos Arc -soundbar, mutta tuki on kattamassa seuraavaksi myös Beam (1. & 2. gen) – ja Ray-mallit.

Tämä vaihe aiheutti omassa järjestelmässäni lisää ongelmia. Sonos Arc -kaiuttimen lisääminen Sonos-järjestelmään vaati useita yrityksiä, ja lopulta äänen TruePlay-viritys ei onnistunut iPad-laitteella ennen kesäkuun lopulla tullutta ohjelmistopäivitystä. Yksi melkoinen sudenkuoppa toimintoon kuitenkin liittyy. Mikäli käytössä on vain Android-laitteita, ei äänensiirtoa ei saa käyttöön ollenkaan, sillä tämän käyttöönotto vaatii Applen tuotteen. Rajoitus, joka tuntuu täysin käsittämättömältä tämän hintaluokan tuotteessa, varsinkin kun tuki toiminnolle on luvassa Android-laitteille myöhemmin.

Äänensiirto-ominaisuuden käyttämiseksi Ace-kuulokkeiden pitää olla kytkettynä Sonos-sovellukseen ja Arc-soundbariin pitää olla käytössä samassa järjestelmässä. Sovellus tarjoaa näiden ehtojen täyttyessä mahdollisuuden ottaa äänenvaihto käyttöön opastetusti. Tämä vaihe sujui ongelmitta.

Sisältöpainikkeen painamisella voi tämän jälkeen vaihtaa äänet joko kuulokkeisiin tai soundbariin. Tämäkin toimi useimmiten, mutta satunnaisia kertoja mitään ei yksinkertaisesti tapahtunut. Lisäksi useamman kerran kesken kuuntelun äänet yksinkertaisesti mykistyivät eräänlaisen pamauksen kera. Tällöin järjestelmä meni jumiin, josta se tokeni varmimmin käynnistämällä laitteet uudelleen.

Kuulokkeiden pään asennon seuranta -toiminto toimii tavallaan ihan hyvin. Kun siirtää äänet soundbarilta kuulokkeisiin homma toimii parhaiten. Kuulokkeet pysyvät pään liikkeissä mukana ja äänet kohdistuvat melko hyvin sinne, minne pitäisi eli televisioon.

Sonos-sovelluksen ja sitä myötä koko järjestelmän epävakaus on melkoinen harmi, sillä toimiessaan äänten siirto soundbarista kuulokkeisiin on erinomaisen toimiva ratkaisu. Tilaäänet (spatial sound) välittyvät Dolby Atmos -ääniraidoista kiitettävän tilavina ja tarkkoina, ja tavallinen puheääni puolestaan paikantui tarkasti ruudulle. Paras tässä on se, että käytännössä kaikki soundbarin kautta kulkevat äänet toimivat näin, eivätkä ole riippuvaisia mistään tietystä toistolaitteesta kuten Applen omissa kuulokkeissa. Myöhemmin on tulossa vielä valmistajan TrueCinema-teknologia, jonka pitäisi edelleen tarkentaa äänen toistumista kuuntelutilassa.

Jos kuuntelussa on Dolby Atmos -miksattua musiikkia striimauspalvelusta, myös silloin kuulokkeet toimivat mukavasti, joskin pään kääntäminen ja pitäminen sivusuunnassa tuntuu kalibroivan äänikentän siihen suuntaan turhan nopeasti. Pään kääntäminen takaisin eteenpäin saa äänet kuulumaan hetken aikaa vähän väärästä paikasta, mutta tämä korjautuu jälleen pienellä viiveellä – tämän ominaisuuden toivoisi olevan kytkettävissä pois, tai ainakin kalibroitavissa haluttaessa oikeaan suuntaan.

Jos käytössä on ihan perusäänet stereomiksauksella ovat kuulokkeet selvästi enemmän hukassa, ja tässä käytössä toiminto on melkein järkevintä kytkeä pois – parhaimmillaan pään seurannan Sonos itsekin kertoo olevankin tilaäänellä, joten tilanne on tiedostettu myös valmistajan taholla.

Akkukestoksi valmistaja ilmoittaa 30 tuntia käytettäessä vastamelutoimintoa. Tällä kertaa ei testijakson aikana onnistuttu kertaakaan käyttämään akkua täydestä tyhjäksi yhdellä kertaa. Osittain tämä johtui siitä, että ajoittain akku kului yllättäen useita prosenttiyksikköjä vaikkei kuulokkeet olleet päällä. Myöskään Sonos-sovelluksen raportoima akun taso ei ollut sama kuin puhelimen Bluetooth-asetukset näytti.

Käytössä kuitenkin tunnin kuuntelu tilaäänellä ja vastamelulla kulutti akkua kolmesta viiteen prosenttiin, mutta keskiarvona voi pitää neljää prosenttia, mikä vastaisi noin 25 tunnin käyttöaikaa yhdellä latauksella. Tämä on riittävä taso, muttei edusta aivan huippuluokkaa.

Tyhjään akkuun saa jo muutamassa minuutissa useamman tunnin kuunteluajan. Täyteen tyhjä akku latautuu vajaassa kolmessa tunnissa.

Kohtuullisen hyvä akkukesto kannustaa kuljettamaan kuulokkeita mukanaan. Hintavaa tuotetta haluaa suojalle, joten varustukseen kuuluu suojakotelo. Tämä huopamaisesti pinnoitettu suoja on kohtuullisen matala, joten se kulkee laukussa kelvollisesti. Käytettävyyttä lisää myös kaapeleille tarkoitettu pieni, magneetilla kiinnittyvä irtokotelo.

Vaikka kuulokkeet ovat tyylikkäät, yksi ongelma materiaaleissa on. Kuulokkeet hiostavat huomattavan ­paljon. Pelkästään sanka laskettuna kaulalle onnistuu aiheuttamaa kunnon hikivanan, ja itse kuulokekupit ovat lämpimämmillä kesäkeleillä liki mahdottomat käyttää. Ilmiö on toki tuttu muistakin korvan päälle asettuvista kuulokkeista, mutta Sonos hiostaa jostain syystä merkittävästi enemmän samoissa olosuhteissa kuin vaikkapa Sony WH-1000XM4.

Tämä on suurin syy, miksei kuulokkeita halua pitää päässä montaa tuntia kerralla. Itse pehmusteiden mukavuus tämän kyllä sallisi. Varsinkin silmälaseja käyttävälle pehmusteiden mukavuus on huippuluokkaa, sillä ne eivät purista sankoja juuri ollenkaan. Tämän puolesta tuntienkin käyttö onnistuisi muitta mutkitta.

Sonos Ace -kuulokkeet jättivät lopulta itsestään kiusallisen ristiriitaisen fiiliksen. Parasta on, että Bluetooth-kuulokkeina Ace toimii vaikuttavan hyvin, ääni miellyttää ja vastamelun valppaustila toimii hienosti. Akkukestokin on täysi riittävä ja käyttömukavuus on hiostavuutta lukuun ottamatta erittäin mainio.

Pahinta puolestaan on se, ettei taannoin täysin uudistettu Sonos-sovellus herättänyt testijakson aikana erityistä ihastusta. Aiemmin poikkeuksellisenkin luotettavasti ja suoraviivaisesti toimiva sovellus aiheutti vähän väliä erilaisia ongelmia, eikä toiminta vakuuttanut päivittäisessä käytössä. Sovellusta ja järjestelmää kuitenkin kehitetään, joten toivoa sopii, että tilanne hiljalleen palautuu vähintään entiselle tasolle.

Tämä yhdessä vasta myöhemmin tulossa olevien ominaisuuksien kanssa tuo tunteen puolivalmiina myyntiin tulleesta tuotteesta. Lähes 500 euron hinnalla tätä ei voi pitää hyvänä suorituksena.

Android-käyttäjä saa tällä hetkellä paremman vastineen rahalleen esimerkiksi Sonyn tai Bosen laadukkaimmista vastamelukuulokkeista. Tilanne voi korjautua ohjelmiston kehittyessä. Sitä odotellessa vain Apple-laitteiden omistajat korjaavat kuulokkeista suurimmat edut ja voivat kokea saavansa riittävästi toiminnallisuutta kovan hinnan vastineeksi.

Hyvää

  • Laadukas rakenne
  • Äänenlaatu
  • Ominaisuudet toimiessaan

Huonoa

  • Ohjelmiston nikottelut
  • Android-tuki
  • Hinta

Tekniset tiedot Sonos Ace

  • Hinta: 499 €
  • Elementti: 40 mm
  • Mitat, paino: 191 x 160 x 85 mm, 312 g
  • Yhteydet: Bluetooth 5.4, USB-C
  • Akunkesto, ilmoitettu: Enintään 30 tuntia
  • Akku: 1060mAh (Li-ion)
  • Muuta: Aktiivinen melunvaimennus (ANC), tilaääni (spatiaalinen) pään liikkkeiden seurannalla.

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat