Uusimmat

AMD julkaisi vihdoin Fusion-tuoteperheen APU-piirit

04.01.2011 18:57 Sampsa Kurri

AMD on julkaissut tänään virallisesti vuosien odotuksen jälkeen ensimmäiset Fusion-tuoteperheen Accelerated Processing Unit- eli APU-piirit, joissa yhdistyvät samalle piisirulle x86-prosessoriytimet ja DirectX 11 -rajapintaa tukeva grafiikkapiiri.

Ensimmäisenä markkinoille julkaistiin TSMC:n 40 nanometrin prosessilla valmistettavat Zacate- ja Ontario-koodinimelliset APU-piirit, jotka perustuvat vähävirtaisiin Bobcat-ytimiin. Molemmat perustuvat samaan piisiruun, mutta eroavat toisistaan TDP-arvon, prosessoriytimien sekä grafiikkapiirin kellotaajuuksien ja DDR3-muistinopeuden osalta.

Ensisijaisesti edullisiin kannettaviin-, All-in-One- ja SFF-tietokoneisiin suunnitellusta Zacatesta julkaistiin E-350- ja E-240-mallit, joiden TDP-arvo on 18 wattia. E-350 on kaksiytiminen ja toimii 1,6 GHz:n kellotaajuudella, kun taas E-240 on yksiytiminen ja toimii 1,5 GHz:n kellotaajuudella. Molempien mallien grafiikkapiiri on varustettu 80 stream-prosessorilla ja toimii 500 MHz:n kellotaajuudella.

Miniläppäreihin ja esimerkiksi taulutietokoneisiin suunnatusta Ontariosta julkaistiin myös yksi- ja kaksiytimiset mallit. C-50 on kaksiytiminen ja toimii gigahertsin kellotaajuudella, kun taas C-30 on yksiytiminen ja toimii 1,2 GHz:n kellotaajuudella. Molempien mallien grafiikkapiiri on varustettu 80 stream-prosessorilla ja toimii 280 MHz:n kellotaajuudella.

AMD aikoo julkaista markkinoille vielä myöhemmin tänä vuonna tehokkaamman 32 nanometrin viivaleveydellä valmistettavan Llano-koodinimellisen APU-piirin, joka tarjoaa neljä x86-prosessoriydintä ja suorituskykyisemmän DirectX 11 -grafiikkapiirin. Llano on suunnattu kannettavien tietokoneiden lisäksi myös työpöytäkäyttöön.

Markkinoille on odotettavissa alkuvuoden aikana runsaasti AMD:n Brazos-alustaan ja Fusion-tuoteperheen APU-piireihin perustuvia tietokoneita useilta eri valmistajilta.

AMD, Lehdistötiedote

AMD, Fusion-tuotesivu

Muropaketin uusimmat