Uusimmat

AMD julkisti Radeon VII -näytönohjaimen – Ilmestyy helmikuussa haastamaan GeForce RTX 2080:n

09.01.2019 22:05 Muropaketin toimitus

AMD:n Radeon VII on nimensä mukaisesti ensimmäinen kuluttajakäyttöön tarkoitettu näytönohjain, jonka grafiikkasuoritin on valmistettu seitsemän nanometrin viivaleveydellä. AMD lupaa uuden näytönohjaimensa haastavan suorituskyvyllään Nvidian GeForce RTX 2080:n.

Radeon VII:n grafiikkapiiri koostuu 60 laskentayksiköstä, joiden kellotaajuus on enintään 1,8 gigahertsiä. Näytönohjaimessa on 16 gigatavua HBM2-muistia, jonka kaistanleveys on teratavu sekunnissa. Muistiväylä on 4096-bittinen.

Radeon VII:n grafiikkapiiri on Vega 20, joka on aiemmin nähty Radeon Instinct -laskentakiihdyttimissä, mutta ei kuluttajatuotteissa. Kyseessä ei vielä ole Navi-arkkitehtuurin näytönohjain, joista AMD:n toimitusjohtaja Lisa Su ei puhunut CES 2019 -messujen keynotessa lukuunottamatta mainintaa siitä, että Navi-arkkitehtuurin näytönohjaimet nähdään myöhemmin tänä vuonna.

AMD esitteli kuinka Radeon VII:n pitäisi kyetä DirectX 12- ja DirectX 11 -rajapintoja käyttävissä peleissä samaan suorituskykyyn GeForce RTX 2080:n kanssa ja Vulkan-rajapinnan sovelluksissa suorituskvyn pitäisi olla RTX 2080:tä selvästi parempi. Esimerkkinä Vulkan-rajapinnan pelistä oli Strange Brigade, jossa Vega VII:n ruudunpäivitysnopeudeksi kerrottiin 87 kuvaa sekunnissa ja GeForce RTX 2080:n 73 kuvaa sekunnissa.

Radeon VII -näytönohjaimien toimituksien luvataan alkavan helmikuun 7. päivä. Euroopan markkinoista tai eurohinnoista ei mainittu erikseen, mutta suositushinta on dollareina 699. Valuuttakurssin mukaan hinta olisi 605 euroa, mutta todelliset hinnat selviävät vasta myöhemmin.