Uusimmat

AMD vallannee tekoälymarkkinaa itselleen vuonna 2024 – AI toimii piristysruiskeena koko PC-markkinalle

Kuva: @ Pixabay

14.10.2023 12:46 Muropaketin toimitus

AMD on ollut tekoälymarkkinoilla Nvidian varjossa. Tähän saattaa olla tulossa muutos.

Nvidian voittokulku on Wccftechin mukaan pitkälti sen ansiota, että he ovat olleet tekoälymullistuksessa jo aikaisessa vaiheessa mukana, ja Nvidian ohjelmistopuoli on niin ikään erinomainen.

Jos alan asiantuntijaa Ming-Chi Kuoa on uskominen, AMD ei ole kuitenkaan hävinnyt peliä. Arvostettu analyytikko Kuo sanoo, että AMD:n tekoälypiirien toimitukset saattavat lähteä varsin säälliselle kasvu-uralle vuonna 2024.

Kuo uskoo AMD:n saavuttavan kymmenen prosenttia Nvidian kehittyneiden, CoWoS-suunnittelua käyttävien kiihdyttimien toimitusmääristä. Kuon mukaan erityisesti Microsoft tulee näyttelemään tärkeää roolia AMD:n tekoälytuotteiden kasvussa.

Microsoft tulisi väitetysti tilaamaan toimituksista 50 prosenttia. Seuraavana seuraisi Amazon. Meta ja Google testaavat tällä hetkellä AMD:n piirejä, ja ne ovat niin ikään AMD:n potentiaalisia asiakkaita, jos kaikki menee Microsoftin osalta hyvin.

AMD:n kohdemarkkina on palveluntarjoajat, joilla on tekoälysovellutusten ohjelmistopuoli omasta takaa kunnossa. Tällöin AMD:n ohjelmistopuolen heikkous ei ole niin merkittävässä roolissa.

Kuva: @ AMD

Nvidia tulee AMD:n kasvusta huolimatta olemaan vielä useamman vuoden tekoälymarkkinoiden kiistaton kuningas. Jos kehitys menee Kuon arvioiden mukaan, AMD:n tekoälytuotteiden menekki kasvaa kuitenkin vähintään 30 prosenttiin Nvidian kiihdyttimien toimitusmääristä. Näiden tavoitteiden toteutumisessa AMD luottaa ohjelmistopuolen panostuksiinsa sekä tuleviin Instinct MI300- ja MI400-kiihdyttimiinsä.

Kompastuskivenä voi olla, että tulevaisuus Microsoftin asiakkuuden suhteen on sikäli epävarmalla pohjalla, että Microsoft aikoo kehittää omia tekoälypiirejä OpenAI:n kanssa.

Tekoälyn mukaan tuleminen tietotekniikkabisnekseen tulee mitä ilmeisimmin olemaan merkittävässä osassa myös tulevaa PC-markkinan kasvua. Tästä saadaan osviittaa pienemmässä mittakaavassa jo Meteor Lake -kannettavien saapuessa markkinoille, sillä niissä on tekoälypiiri, jota käytetään esimerkiksi tietokoneen virranhallinnassa. Piirille on mahdollista antaa myös muita tehtäviä.

PC-markkina on ollut pienessä laskussa kolmannen vuosineljänneksen aikana. Tutkimusyritys IDC näkee markkinan kuitenkin olevan hitaalla, nousujohteisella polulla.

IDC näkee tekoälyllä varustettujen PC-tietokoneiden esiinmarssin tapahtuvan ensi vuonna, joka yrityksen mukaan toimii merkittävänä piristysruiskeena PC-markkinoilla. Sekä Intel että AMD panostavat tulevien suorittimiensa tekoälyominaisuuksiin.

IDC:n johtajistoon kuuluva Liin Huang näkee tekoälyn historiallisesti merkittävänä hetkenä PC-teollisuudessa. Kaikki mahdolliset tekoälysovellutukset eivät hänen mukaansa ole vielä edes täysin selvillä. Jonkinlaisia muutoksia on kuitenkin tulossa niin yksityishenkilöiden kuin organisaatioidenkin käytäntöihin siinä, miten tietotekniikkaa jatkossa hyödynnetään.

LUE MYÖS: Intelin tulevissa suorittimissa on VPU-tekoälypiiri – siitä on useampia hyötyjä pelaamiseen ja työhön