Uusimmat

AMD:lta uusi Phenom II TWKR -prosessori ylikellottajille?

12.06.2009 11:29 Sampsa Kurri

Nettiin on ilmestynyt muutama kuva AMD:n salaperäisestä Phenom II TWKR -prosessorista, jota on esitellyt blogissaan yhdysvaltalaisen Maingear-tietokonevalmistajan toimitusjohtaja Wallace Santos. Santos oli saanut kyseisen erikoisprosessorin suoraan AMD:lta ja sitä on tarkoitus testata ja käyttää yrityksen valmiiksi ylikellotetuissa PC-konepaketeissa. Phenom II TWKR on ylikellottajille suunnattu prosessori, joka on niin sanotusti paljon virtaa vuotava malli.

Intelin ja AMD:n nykypäivän valmistustekniikoissa transistorit ja viivanleveydet ovat niin pieniä, että yksi merkittävimmistä haasteista on estää elektronien vuotaminen kytkiminä toimivien transistorien läpi. Paljon virtaa vuotavissa prosessoreissa elektronit vuotavat transistorien läpi, vaikka ne eivät olisikaan kytketty ja seurauksena on tavallista lämpimämpänä toimiva piisiru.

Normaalisti liian paljon virtaa vuotavat prosessorit hylätään jo valmistuslinjalla. Ylikellotuksessa virtaa vuotavat prosessorit ovat kuitenkin erinomaisia, sillä asianmukaisella jäähdytyksellä ne saadaan toimimaan huomattavasti korkeammilla kellotaajuuksilla kuin spesifikaatioiden mukaiset myyntiprosessorit. AMD aikoo ilmeisesti hyödyntää tavallisesti roskiin meneviä piisiruja Phenom II TWKR -mallistossa ja tarjoaa ylikellottajille juuri niitä prosessoreita, mitä yleensä satutaan tuurilla löytämään tietyistä tuotantoeristä ja joita metsästetään kauppojen hyllyiltä tietyllä batch-numerolla.

Kuvissa näkyvä prosessori on merkitty nimellä ”AMD Phenom II 42 TWRK Black Edition” ja heatspreaderin päällä on ilmoitus, että se ei ole tarkoitettu myyntiin. Kellotaajuuksista tai muista yksityiskohdista, kuten saatavuudesta ja hinnasta ei ole vielä tarkempaa tietoa, mutta kyseessä on todennäköisesti 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Phenom II X4 955 Black Editionia paremmin ylikellottuva ja samalla lämpimämpänä toimiva malli.

Wallace Santos, AMD TWKR Black hands-on

Morley|Digital, AMD Phenom II Black Edition TWKR