Uusimmat

AMD:n uutuusmallisto ei ihmeemmin säväytä – tekoälypuoleen on kuitenkin panostettu

Kuva: @ AMD

07.12.2023 17:46 Muropaketin toimitus

AMD esitteli virallisesti Hawk Point -nimelläkin tunnetun Ryzen 8040 -mobiilisuoritinmallistonsa. Mallisto on ensimmäinen Ryzen 8000 -brändätty sarja suorittimia.

Uudet suorittimet on valmistettu viiden nanometrin prosessilla, ja niissä on RDNA 3 -grafiikkapiiri ja NPU-tekoälypiiri. Niin Zen 4 -ytimet kuin RDNA 3 -grafiikkapiiritkin ovat vastaavia ominaisuuksiltaan kuin Ryzen 7040 -sarjassa.

Tom’s Hardwaren mukaan joissakin uusissa suorittimissa on jopa aiempaa heikommat tekniset ominaisuudet verrattuna edellisen sukupolven verrokkeihin, ja toisaalta moni on samankaltainen suoritin kuin Ryzen 7000 -sukupolven vastaava edeltäjänsä. Useimmissa malleissa ei muutu ydinten määrä eikä kellotaajuus.

AMD:n mukaan NPU-tekoälypiiriä on kuitenkin paranneltu, ja AMD vaikuttaakin käyttävän sitä myyntiartikkelina Ryzen 8040 -mallistossa. AMD sanoi Ryzen 7040 -malliston piirien yltävän suorituskykyarvoon 10 TOPS, kun 8040 -mallistossa vastaava luku on 16 TOPS.

AMD julkisti myös helppokäyttöiseksi kerrotun uuden Ryzen AI Software -ohjelmistonsa, jonka avulla harrastajat ja kehittäjät voivat ottaa käyttöön valmiiksi koulutettuja tekoälymalleja, jotka hyödyntävät XDNA AI -tekoälymoottoria ja NPU-piiriä.

Mainittakoon, että Hawk Point on refresh-tyyppinen päivitys, eikä Intelinkään Raptor Lake Refresh -mallisto aiheuttanut riemunkiljahduksia. Myös se esiteltiin uuden sukupolven mallistona.

AMD:n mukaan Ryzen 8040 -sarjaa toimitetaan parhaillaan yhteistyökumppaneille. Suorittimia hyödyntävien tuotteiden odotetaan tulevan markkinoille ensi vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.