Uusimmat

Analyytikko: Suurin osa metaverse-bisneksestä kaatuu vuoteen 2025 mennessä

30.10.2022 13:15 Muropaketin toimitus

Monet ovat lytänneet metaversumin. Suuryritykset investoivat siihen silti valtavia summia rahaa, ja ainakin yksi tutkimusyritys uskoo metaversumiin.

Monet ovat epäilleet Mark Zuckerbergin fanaattiseltakin vaikuttavaa intoa metaverseen. Epäilyt ovat konkretisoituneet ainakin Metan osakkeen arvon laskemisesena. Decentralandin metaversumista puolestaan uutisoitiin vastikään, että palvelulla oli vain 30 aktiivista käyttäjää, vaikka yritys on markkina-arvoltaan 1,2 miljardia euroa.

Metan laitteistoon ja metaverse-pyrkimyksiin keskittynyt jaosto Reality Labs on menettänyt noin 16 miljardia euroa viime vuoden alusta. Näiden pyrkimysten vuoksi se on joutunut säästökuurille, sillä muun muassa kaksikameraisen älykellon kehitystyö on lopetettu.

Zuckerberg uskoo kuitenkin edelleen, että metaversumi tuo kassaan satoja miljardeja, ellei biljoonia euroja ajan myötä. Tämä huolimatta siitä, että puolet kaikista teini-ikäisistä sekä jotkut Metan henkilöstöstä epäilevät metaversumin tulevaisuutta. Pelikehityksen guru John Carmack on niin ikään ollut skeptinen metaversumi-tavoitteiden suhteen.

Markkinatutkimusyritys Canalys ennustaakin, että useimmat metaversumeihin liittyvät liiketoimintaprojektit suljetaan vuoteen 2025 mennessä. Canalysin pääanalyytikko Matthew Ball katsoi metaversumin kompastuskiveksi myös nykyisen, maailmanlaajuisen taloustilanteen.

Ball antoi ymmärtää, ettei ihmisillä ei ole varaa uusiin palveluihin nousevan inflaation, elinkustannusten nousun ja työpaikkojen menettämisen myötä. Ball kuitenkin arveli, että pelaaminen ja aikuisviihde ovat alueita, joilla metaversumi voi menestyä. Yrityssovellutuksissa tulisi hänen mukaansa olemaan hankalampaa.

Tutkimusjätti Gartner suhtautuu metaversumiin optimistisemmin. Se uskoo, että neljännes maailmasta viettää vähintään tunnin päivässä ostoksilla, töissä, seurustellen tai oppien metaversumin virtuaalimaailmassa vuoteen 2026 mennessä. Gartnerin mukaan 30 prosenttia organisaatioista tulisi tarjoamaan tuotteita tai palveluita tässä uudessa digitaalisessa ympäristössä.

Meta ei ole ainut metaversumi-ponnistelujensa kanssa. Siihen tiettävästi uskovat myös muut suuryritykset kuten Microsoft, Nvidia, Apple ja Google, jotka ovat investoineet metaversumiin suuria summia rahaa. On arvioitu, että metaversumiin on investoitu 13 biljoonaa dollaria vuoteen 2030 mennessä.