Uusimmat

Applen M-sarjan suorittimien näytönohjain toimii nyt Asahi Linuxissa

10.12.2022 16:24 Markku Leppilampi

Neljän hengen kehitystiimi sai Applen M-sarjan grafiikkapiirin toimimaan Linuxissa. Se on ainakin vielä rajoitettu pöytäkoneisiin ja vanhoihin peleihin, mutta edistysaskel on suuri.

Alyssa Rosenzweigin and Asahi Linan vetämä kehittäjäryhmä paiski töitä OpenGL-ajurin parissa noin kaksi vuotta. Nyt saavutettu askel mahdollistaa projektin vetäjien mukaan entistä nopeamman edistymisen.

Ajurit ovat tällä hetkellä riittävän hyvät sujuvaan työpöytäkokemukseen sekä joihinkin vanhempiin peleihin. Ajurit tarjoavat OpenGL 2.1- ja OpenGL ES 2.0 -tuen kaikille Applen laitteille, jotka käyttävät M-sarjan suoritinta.

Tuki on saatavilla Asahi Linuxille. Uusien ohjaimien asentaminen vaatii mahdollisimman uuden (bleeding edge) ytimen, Mesa-ajurit ja Wayland-pohjaisen työpöydän. Kehittäjäryhmä aikoo tuoda myöhemmin myös Vulkan-tuen.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat