Uusimmat

Bitcoinista ilmi yllättävä tieto – jokainen transaktio kuluttaa valtavan määrän vettä

Kuvituskuva: © Worldspectrum

09.12.2023 13:24 Muropaketin toimitus

Kryptovaluutta Bitcoinin louhinnan tiedetään kuluttavan valtavia määriä sähköä. Nyt maailmalla on tutkittu, että yksittäinen Bitcoin-siirtokin voi olla merkittävä ympäristövaikutuksiltaan.

Datatieteilijä ja tutkija Alex De Vries teki tutkimuksen, jossa hän tarkasteli Bitcoinin kuluttamia resursseja. Hänen mukaansa Bitcoinin kuluttama makean veden määrä on kasvanut vuosien varrella.

De Vries kertoo, että Bitcoin-verkon vaatima laskentaprosessi käyttää pelkästään Yhdysvalloissa noin 8,6-35,1 miljardia litraa vettä. De Vries kertoo sen tarkoittavan noin uima-allasta vettä jokaista transaktiota kohden.

Vettä kuluu jatkuvasti datakeskusten laitteistojen jäähdyttämiseen, ja lisäksi De Vries on laskenut mukaan sähköntuotannossa tarvittavan vesimäärän. Ainakin näistä tiedoista hän on laskenut tarvittavan vesimäärän transaktiota kohden.

De Vries kertoo niin ikään, että Kiinan asettama Bitcoin-louhintakielto siirsi suuren osan louhintaa Kazakstaniin. Tutkijan mukaan Kazakstan voi kärsiä Bitcoin-operaatioiden vuoksi makean veden pulasta vuoteen 2030 mennessä.