Uusimmat

DisplayPort 2.0 on kohta täällä – liitäntä muuttuu, mutta yhteensopivuus säilyy

08.07.2019 18:37 Muropaketin toimitus

Hiljalleen markkinoille tuleva 8K-resoluutio tulee vielä jossain vaiheessa olemaan arkipäivää myös kuluttajalaitteissa. Sen järkevään hyödyntämiseen tarvitaankin uutta liitäntäteknologiaa.

DisplayPort 2.0 -standardi on raportoidusti tulossa markkinoille vuoden 2020 lopussa. Tuolloin liityntä nähdään ensimmäisissä kuluttajalaitteissa.

Kaistanleveyttä DisplayPort 2.0 tarjoaa 1.4a -versioon nähden kolminkertaisesti. Suurin siirtonopeus on 77 gigabittiä sekunnissa neljän kanavan kautta. Tämä tarkoittaa käytännössä mahdollisuutta siirtää 16K, 10K ja 8K -videoita 60 hertsin päivitystaajuudella.

DisplayPort 2.0 tulee toimimaan tavallisen DisplayPort-liitännän lisäksi myös USB-C-portin kautta. Moneen taipuva USB-C-liitäntä tulee raportoidusti tulevaisuudessa korvaamaan HDMI- ja DisplayPort -liitännät melkein kaikessa kuluttajatekniikassa.

HDMI ja DisplayPort -standardit tulevat jatkamaan PC-markkinoilla rinnakkaiseloa. HDMI on kuitenkin edelleen yleisempi. DisplayPortin etuna on tunnetusti helpompi käyttö useiden monitorien järjestelmissä.