Uusimmat

DOS-pelit taskuun – mini-Pentium kulkee kätevästi mukana

27.11.2022 20:45 Muropaketin toimitus

TinyLlama tuo nostalgianhimoisille sekä ”Pentiumin” että luonnollisesti samalla DOS-pelit taskuun.

TinyLlama vastaa niiden käyttäjien haaveisiin, jotka ovat halunneet 90-luvun tietokoneen taskuunsa. Tuotetta voisi verrata vaikkapa Pentium-suorittimella varustettuun tietokoneeseen.

TinyLlaman taustavoimana toimii norjalainen Eivind Bøhler, Hänen pikkuruinen järjestelmänsä hyödyntää 86Duino System on Modulea ja Raspberry Pi Zero 2 -tietokonetta.

Projekti hyödyntää myös Vortex86EX-suoritinta, joka on DM&P Electronicsin Taiwanissa valmistama 32-bittinen, x86-yhteensopiva IA-32-suoritin. Se toimii 50–500 megahertsin kellotaajuudella.

Lisäksi mukana on 128 megatavua DDR3-muistia ja kahdeksan megatavua flash-ROM-muistia. Tallennusmediana toimii Micro SD, ja virta syötetään micro USB -kaapelilla.

Vortex86VGA-moduuli on varustettu PCIe 1x -kaistalla, ja se pystyy enimmäisresoluutioon 1024 x 786 kuvasuhteella 4:3. Laitteen voi liittää näyttöön nelinapaisella I2C-liittimellä.

Audiopuolen hoitaa Crystal CS4237B -äänipiiri, joka on Pentium-aikakauteen sopivasti Sound Blaster Pro -yhteensopiva. Lisäksi tarjolla on Roland MT-32 -emulointi ja MIDI-tuki.

Laite voi käyttää FreeDOSia tai alkuperäistä MS-DOS -käyttöjärjestelmää. Laite saattaa taipua myös Windows 95 tai Linux 4.14 -tukeen saakka.

Projekti vaatii paljon omatoimista työtä, ja lisää tietoa löytyy GitHubista. Voit katsoa videon alta.