Uusimmat

EU ärähti Applelle – puhelinjätillä väitetysti suunnitelma muiden valmistajien USB-kaapelien ja -laturien rampauttamiseksi

08.05.2023 04:45 MUROPAKETIN TOIMITUS

EU-komissaari lähetti Applelle paimenkirjeen.

Euroopan parlamentti äänesti viime vuonna laista, joka määrää teknisten laitteiden valmistajat kuten Applen sisällyttämään laitteisiinsa USB-latausliittimen. Laki meni läpi murskaenemmistöllä.

Lain yhtenä tarkoituksena on vähentää elektroniikkaromun määrää. Laista voi olla hyötyä myös kuluttajille, koska heidän ei tarvitse enää välttämättä valita Applen tarjoamaa laturia.

Nyt ainakin vaikuttaisi siltä, ettei Apple ole halukas noudattamaan lain kirjainta täydestä sydämestään. Tänä vuonna alkoi ilmaantua huhuja ja väitteitä, että Applella olisi aikomuksena ”optimoida” omien kaapeliensa ja laturiensa suorituskyky.

Applen suunnitelmista kertoi muun muassa luotettu analyytikko Ming-Chi Kuo, joka sanoi uskovansa Applen ”optimoivan” niin sanottujen MFi (made for iPhone) -latureiden suorituskyvyn.

Käytännössä ”optimointi” tulisi tarkoittamaan ainakin sitä, etteivät kolmansien osapuolten laturit lataa niin tehokkaasti iPhonea kuin MFi-laturi.

Asia on mitä ilmeisimmin kantautunut myös EU:n korviin, sillä komissaari Thierry Breton lähetti Applelle kirjeen, jonka uutistoimisto DPA sai haltuunsa. TechSpotin mukaan komissaari varoittaa kirjeessä, ettei latauskyvyn rajoittamista sallita.

Jos Apple tekisi rajoitustoimia, Applen puhelinten myynti ei olisi sallittua EU-alueella. Laki ei ole vielä aika pitkään aikaan voimassa, joten tuona aikana Applen on tietysti mahdollista tehdä parhaaksi katsomiaan rajoitustoimia.

Applen odotetaan siirtyvän USB-C-liitäntään puhelimissaan iPhone 15 -mallissa. Laki astuu voimaan vuoden 2024 lopussa.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat