Uusimmat

Facebook eli Meta kehittää tuntoaistin tuovaa haptista hanskaa – toinen yritys kutsuu kopioksi heidän tuotteestaan

21.11.2021 18:07 Muropaketin toimitus

Facebookin emoyhtiö Meta on tuonut julkisuudessa esille tulevaa metaversumiaan. Se on työn, kommunikaation ja viihteen mahdollistava virtuaalitodellisuusympäristö.

Metan tuotekehitystiimi Reality Labs Reseach kertoi nyt kehittävänsä haptisia hanskoja, jotka mahdollistavat tunneaistimukset virtuaalisissa ympäristöissä. Käytännössä käsineiden avulla voi kokea tuntemuksen, jos jotain virtuaalista esinettä tai asiaa koskee lisätyssä- tai virtuaalisessa todellisuudessa.

Hanska mahdollistaa Metan mukaan yksityiskohtaisia nyansseja tarjoavia tuntemuksia kuten paineen, tekstuurin ja värähtelyn. Käytännön sovellutuksista Meta mainitsi virtuaalisen soittamisen konsertissa tai pokerin pelaamisen virtuaalisilla korteilla.

Tuntemukset haptinen hanska saa aikaiseksi aktuaattoreilla eli pienillä moottoreilla, ja niitä onkin ripoteltu ympäri hanskaa tuntoaistin ja aivojen huijaamiseksi. Väitetysti aktuaattorien vetäessä sormien ihoa, voi luoda illuusion jopa esineen painosta. Illuusion toimimiseksi kaiken pitää toimia oikein ajoitetusti.

Vielä ei ole tietoa, milloin tuote saapuisi markkinoille. Vielä tällä hetkellä se on prototyyppiasteella.

Kaikki eivät ole suhtautuneet Metan haptiseen käsineeseen iloisen vastaanottavaisella mielellä. HaptX-niminen start up -yritys nimittäin väittää melko aggressiivisessa tiedotteessaan, että Metan hanska on melkein identtinen heidän oman patentoidun teknologiansa kanssa.

HaptX kertoo esitelleensä haptista hanskaansa Metan insinööreille, tutkijoille ja johtohenkilöstölle usein vuosien aikana. Silti heille ei ole kerrottu mitään Metan omasta haptisesta hanskasta.

HaptX toivoo, että Meta ja HaptX voisivat työskennellä yhdessä projektin parissa. Alla kuva HaptX:n haptisesta hanskasta.

Muropaketin uusimmat