Uusimmat

Ford käyttää nyt itsenäisiä robotteja 3D-tulostimien operaattoreina – ”Hän on aina ajoissa”

20.03.2022 16:25 Muropaketin toimitus

Ford Advanced Manufacturing Center on kehittänyt rajapinnan, jonka avulla eri toimittajien koneet voivat kommunikoida keskenään ja toimia tuotantolinjan joissakin osissa itsenäisesti.

Robotiikka vähentää autoteollisuuden kustannuksia ja lisää myös tehokkuutta. Ford on ottanut askeleen, jonka myötä ihmisiä tarvitaan tehtailla ehkä vielä vähemmän kuin aikaisemmin.

Fordin kehittämän autonomisen järjestelmän avulla robotit voivat 3D-tulostaa vaikka läpi yön ilman ihmisen vuorovaikutusta. Tätä prosessia avittaa Carbon 3D-tulostimen ja KUKA-rakentajarobotin yhteinen kommunikointi.

Yleensä eri toimittajien laitteet eivät pysty vuorovaikutukseen, koska ne käyttävät yhteensopimattomia tapoja viestiä. Fordin järjestelmän avulla eri toimittajien laitteet voivat keskustella toistensa kanssa sekä lähettää komentoja ja palautetta reaaliajassa.

Kommunikointi avaa mahdollisuuksia myös muiden robottien liittymiseen yhteistyöhön. Autonomisia robotteja voisi olla käytössä läpi valmistusprosessin.

Uusi järjestelmä on jo valjastettu käytännön töihin. Hankkeen myötä on valmistettu mukautettuja auton osia, kuten jarruletkun kannakkeita Mustang Shelby GT500 -urheiluautoille.

– Tällä uudella prosessilla on kyky muuttaa tapaa, miten käytämme robotiikkaa tuotantolaitoksissamme, Fordin valmistusteknologian kehityksen johtaja Jason Ryska sanoi.

Ford on antanut pyörillä kulkevalle KUKA-robotilleen nimen Javier. Se pystyy käyttämään 3D-tulostinta jatkuvasti ilman ihmisen osallistumista, vaikka työntekijät olisivat lähteneet yöksi kotiin. Fordin mukaan robotti kykenee myös jatkuvaan oppimiseen tulostimen datasta, jonka myötä osien tarkkuus paranee ja virheet vähenevät.

– Hän on aina ajoissa, hän on erittäin tarkka liikkeissään, ja hän työskentelee suurimman osan päivästä pitäen vain lyhyen tauon latautuakseen, Ryska veisteli.

Vaikka Javier-robotti on itsenäinen, ihmisten on edelleen ladattava 3D-suunnitelmat tulostimeen ja ylläpidettävä laitteistoa. Vielä ei siis kannata odotella Terminator-elokuvien tyyppistä skenaariota.