Uusimmat

Google esitteli Android 3.0:n uudet ominaisuudet

03.02.2011 19:01 Sampsa Kurri

Google esitteli eilen päämajassaan Mountain Viewissä Kaliforniassa lehdistölle ja YouTubessa live-streamin välityksellä kiinnostuneille kuluttajille uuden Honeycomb-koodinimellisen Android 3.0 -käyttöjärjestelmän ominaisuuksia. Nyt noin tunnin pituinen esitys on katsottavissa kokonaisuudessaan YouTubessa.

Android 3.0 on optimoitu laitteille, joissa on suurempi näyttö, erityisesti taulutietokoneille. Käyttöjärjestelmässä on käytössä kokonaan uusi käyttöliittymäsuunnittelu ja sisältöön keskittyvä interaktiomalli, joka rakentuu kehittyneen moniajon, rikkaiden huomatusten, kotinäkymän kustomoinnin ja widgettien ympärille. Android 3.0:lle kehitetyt ohjelmat pystyvät hyödyntämään laajennettua kokoelmaa käyttöliittymäobjekteja, tehokasta grafiikkaa ja mediakapasiteettia.

 

Uusi käyttöliittymä

Käyttöliittymän näkyvimmät uudistukset ovat uusittu järjestelmäpalkki (System Bar), ylhäällä sijaitseva toimintapalkki (Action Bar) ohjelmien hallintaan, kustomoitavat kotiruudut ja viimeisimmät sovellukset (Recent Apps).

Aina näkyvillä olevan järjestelmäpalkki sijaitsee näytön alalaidassa ja sitä kautta pääsee käsiksi ilmoituksiin, järjestelmän tilaan ja navigointinäppäimiin. ”Valot pois päältä” -tilassa eli esimerkiksi videoita katsellessa järjestelmäpalkki katoaa näkyvistä. Jokaisessa ohjelmassa käyttäjät pääsevät käsiksi asetuksiin, navigointiin, widgetteihin ja muun tyyppiseen sisältöön toimintapalkin kautta, joka näkyy ruudun ylälaidassa pudotusvalikkona. Viisi kustomoitavaa kotiruutua antaa käyttäjille välittömän pääsyn järjestelmän kaikkiin osiin mistä tahansa kontekstista. Moniajo on yksi Androidin avainvahvuuksista ja keskeinen osa Android 3.0 -kokemusta. Lista viimeisimmistä ohjelmista löytyy järjestelmäpalkista ja siitä näkee käynnissä olevat ohjelmat. Listan kautta onnistuu vaihto sovelluksesta toiseen ja käyttäjille näytetään ohjelman tilannekuva pienoiskoossa.

Androidin virtuaalinäppäimistö on suunniteltu uudelleen isommille näytöille sopiviksi. Näppäimet on muotoiltu ja sijoiteltu uudelleen ja mukana on myös kokonaan uusia näppäimiä. Tekstin valitsemista sekä kopioi&liitä-toimintoja ja niihin liittyviä toiminnallisuuksia on paranneltu ja monipuolistettu.

 

Päivitetyt vakio-ohjelmat

Android 3.0 -käyttöjärjestelmään kuuluu päivitetty joukko vakio-ohjelmia, joista muun muassa selain, kamera, kuvagalleria, kontaktit ja sähköposti on uudistettu ja toiminnallisuuksia lisätty.
Selaimen uusia ominaisuuksia ovat muun muassa selaimeen lisätyt tabit ja yksityinen selailu. Kamerasovellus ja asetusvalikko on suunniteltu kokonaan uudelleen. Kontakti- ja sähköpostisovelluksissa näkymä on jaettu kahteen osaan. Kontaktit esitetään käyntikorttimaisessa käyttöliittymässä.

Android Developers, Android 3.0 Platform Highlights

Engadget, Watch Google’s Android event in full

Muropaketin uusimmat