Uusimmat

Harrastaja sai Unixin toimimaan vanhassa klassikko-Nintendossa

Kuva: @ Pixabay

18.02.2024 20:25 Muropaketin toimitus

LUnix on on Unixin kaltainen käyttöjärjestelmä, joka on kehitetty Commodore 64- ja Commodore 128 -tietokoneille. Nyt eräs harrastaja ymppäsi sen Nintendoon.

Ohjelmoija ja tekniikan harrastaja DeCrAzYon julkaisi demovideon erikoisesta projektistaan. Hän asensi LUnixin sekä länsimaissa tuttuun NESiin että japanissa suosittuun Famicomiin, ja koodasi myös LUnix-yhteensopivia työkaluja. DeCrAzYo onnistui käyttämään LUnixia EverDrive-N8-kasetilta, jolla on vapaata tilaa käyttöjärjestelmän asentamiseen.

DeCrAzYon valitsi LUnixin Linuxin sijaan, koska Nintendo ei olisi ollut tarpeeksi suorituskykyinen Linuxin ajamiseen. NESissä on RAM-muistia vain kaksi kilotavua, mutta Famicom tarjoaa 32 kilotavua lisää muistia Disk Systemin kautta. DeCrAzYonin mukaan muistia voisi lisätä käyttämällä kasettia, jolla on muistia.

Hän sanoo myös levyaseman liittämisen olevan mahdollista, sillä systeemi osaa käyttää Famicomin Disk System -järjestelmää. Myös näppäimistöä on mahdollista käyttää.

LUnixin ajaminen Nintendossa ei ollut siksikään mahdoton tehtävä, koska Commodore 64/128 -tietokoneiden suoritin on samankaltainen 6502-pohjainen prosessori kuin Nintendossa. Alla video.