Uusimmat

HP:n mustepatruunapolitiikasta väännetään peistä – asiakkaat ovat ”huonoja sijoituksia”

Kuva: Pixabay

20.04.2024 09:17 Muropaketin toimitus

HP on saanut viime vuosina julmetusti kritiikkiä käytännöistään mustepatruunojen suhteen. Monet  asiakkaat eivät katso hyvällä sitä, että heidät pakotetaan ostamaan kalliita HP:n mustepatruunoita.

Tammikuussa Yhdysvalloissa nostettu ryhmäkanne väittää HP:n monopolisoineen mustepatruunoiden jälkimarkkinat. HP:n tulostimia voi ostaa kohtuullisen edullisesti, mutta mustepatruunoita puolestaan pidetään kalliina.

Ryhmäkanteen nostaneet sanovat niin ikään, etteivät he ole koskaan suostuneet sellaiseen pykälään, että he saisivat ostaa vain HP:n mustepatruunoita.

Kiistana on, suostuvatko asiakkaat tietoisesti ostamaan vain HP:n mustepatruunoita ostaessaan HP:n tulostimen. Oikeusjutun keskiössä on myös laiteohjelmistopäivitys, jonka HP latasi asiakkaiden tulostimiin vuodesta 2022 alkaen.

Laiteohjelmistopäivityksen jälkeen ainakaan kaikki asiakkaat eivät ole enää voineet käyttää kolmansien osapuolien myymiä mustepatruunoita ostamissaan HP:n tulostimissa. HP:tä on syytetty myös mustepatruunojen hintojen nostamisesta laiteohjelmistopäivityksen jälkeen.

Ryhmäkanteen nostaneiden mukaan HP lukitsee käyttäjät HP:n mustepatruunoiden käyttäjiksi nostaen samalla hintoja. Kanteen nostaneet hakevat tästä syystä kompensaatiota käyttämättä jääneistä kolmansien osapuolten mustepatruunoista sekä HP:n ylihinnoittelusta.

HP on vaatinut kanteen mitätöimistä ja vedonnut siihen, ettei ylihinnoittelusta voi nostaa oikeusjuttua. HP:n talousjohtaja Marie Myers puolestaan kutsui tammikuussa asiakkaita, jotka eivät käytä heidän mustepatruunoitaan, ”huonoiksi sijoituksiksi”.