Uusimmat

Huhu: Polaris pienempi hyppy, Vega tuo mukanaan kattavamman Direct3D 12 -tuen

28.03.2016 17:11 Petrus Laine

AMD:n grafiikkapiirien roadmap

Erilaiset huhut ja AMD:n omat lausunnot Polariksen, Vegan ja Greelandin ympärillä voivat vaikuttaa aluksi hyvinkin sekavalta kokonaisuudelta, mutta palapelin palojen loksahdellessa pikku hiljaa paikoilleen alkaa muodostua selkeämpi kuva tulevaisuudesta. Jo pitkään huhuissa pyörinyt Greenland-grafiikkapiiri vaikuttaisi viimeisimpien käänteiden perusteella varmistuneen Vega-arkkitehtuurin edustajaksi.

amd-gcn-block-ip-20160328

AMD:n Linux-ajureiden lähdekoodista kaivetut tiedot paljastivat aiemmin, että Polaris 10 ja 11 kulkivat aiemmin nimillä Ellesmere ja Baffin. 3DCenterin keskustelualueiden käyttäjä ”mczak” kaivoi samoista lähdekoodeista myös tietoa piirien sisäisten blokkien versioista. Niiden mukaan Polaris-arkkitehtuuri ei luultavasti tule tarjoamaan tukea esimerkiksi Direct3D Feature Level 12_1:lle, sillä GFX-blokin IP-versioksi kerrotaan sama 8.0 kuin Tongassa, Carrizossa ja Fijissä. Muistiohjaimen versio on nyt 8.1, mikä vihjaa, ettei tukea HBM:lle ole luvassa (Tonga, Carrizo 8.0, Fiji 8.5). Kaikki muut palaset ovat päivittyneet nykyisiä piirejä uudempiin revisioihin, tarkat versiot voit luntata yllä olevasta kuvasta.

amd-greenland-linkedin-zheng-20160328

LinkedIn-sivustolla oli tovin esillä AMD:n R&D-puolen Yu Zhengin profiili, jossa kerrottiin uutta tietoa Greenland-projektista. 3DCenterin bongaama profiili on jo poistettu palvelusta, eikä sen luotettavuutta voida tietenkään varmistaa, mutta sen kertomat tiedot tukevat ainakin aiemmin mainittua taulukkoa piirin eri blokkien versioista. Vuodon mukaan Greenland tulisi olemaan ensimmäinen grafiikkapiiri, jonka gfx-blokin IP-versio on 9.0. Lisäksi profiilissa mainittiin piirin sisältävän 4096 Stream-prosessoria.

AMD on jo varmistanut, että Vega-arkkitehtuuriin tulee perustumaan ainakin kaksi grafiikkapiiriä (Vega 10 ja 11), ja että se tukee HBM2-muisteja. Roadmapin mukaan Vegan julkaisu tulee osumaan suurin piirtein ensi vuodenvaihteen tienoille, mahdollisesti kuitenkin vielä kuluvan vuoden puolelle.