Huijarit käyttivät deepfake-tekniikkaa videoneuvottelussa – varastivat 24 miljoonaa euroa

Kuva: @ Pexels

11.02.2024 20:02 Muropaketin toimitus

Deepfake-tekniikasta eli syväväärennöksistä on pelätty tulevan rikollisten ja muiden pahantahtoisten tahojen työkalu. Nyt tästä on saatu jälleen esimerkki.

Tuore deepfake-tekniikan avulla toteutettu rikos on mahdollisesti yksi rahallisesti onnistuneimmista, ellei onnistunein. Varkaiden taskuihin päätyi peräti noin 24 miljoonaa euroa.

Rikolliset olivat videoneuvotteluyhteydessä kansainvälisen yrityksen työntekijään, ja kyseisistä ketkuista oli muokattu deepfake-tekniikan avulla saman kansainvälisen yrityksen työntekijöitä, joista yksi oli talousjohtaja.

Työntekijää pyydettiin suorittamaan 25,8 miljoonan dollarin tilisiirto, ja hän teki työtä käskettyä. Viikon päästä työntekijä otti yhteyttä pääkonttoriin, ja silloin selvisi, että kyseessä oli ollut huijaus.

Työntekijä oli ollut varautunut siihen, että kyseessä saattaa olla huijaus. Alkuperäinen yhteydenotto tapahtui sähköpostiviestillä, jossa mainittiin tarve salaiselle tilisiirrolle, joka sai hänet epäileväiseksi. Videopuhelu kuitenkin hälvensi epäilyt, kun yrityksen henkilökunnasta tehdyt tarkat deepfake-väärennökset ilmestyivät näytölle.

Uskottavuutta lisäsivät puheäänet, jotka olivat niin ikään syväväärennettyjä. Videoneuvottelun jälkeen työntekijä sai vielä yksittäisiä viestejä ja videopuheluja, joissa hän näki varkaiden syväväärennetyt kasvot ja kuuli syväväärennetyn äänen.

Varkaat hyödynsivät syväväärennöksissään julkisesti saatavilla olevaa video- ja audiomateriaalia. Varkaat olivat yrittäneet samaa taktiikkaa kahteen muuhunkin työntekijään, mutta heitä he eivät saaneet huijattua. Poliisi tutkii parhaillaan tapausta, mutta pidätyksiä ei ole vielä tehty.