Uusimmat

Intel esitteli Lunar Lake -suorittimet virallisesti

Kuva: Intel

07.06.2024 18:24 Muropaketin toimitus

Intelin uusi suoritinsukupolvi on saapumassa tänä vuonna, ja luvassa on erityisesti energiatehokkuutta. Intel kertoo Lunar Laken olevan uraauurtava tekoälytietokoneiden suoritin, jonka tekoälysuorituskyky on yli kolminkertainen edelliseen sukupolveen verrattuna. 

Lunar Lake on mobiilisuoritinmallisto, jonka pitäisi tarjota tehokasta suorituskykyä ja energiatehokkuutta. Nimeämistapa on Core Ultra 200V, ja lippulaivasuorittimen arvellaan olevan Core Ultra 268V.

E-ytimien (Skymont) IPC-suorituskyky kasvaa Intelin mukaan kokonaislukutehtävissä 38 prosenttia ja liukulukulaskennassa 68 prosenttia. Vektoroiduissa AVX- ja VNNI-kuormissa suorituskyky kaksinkertaistuisi, ja suorittimien Xe2 (Battlemage) -arkkitehtuurin näytönohjainten suorituskyky niin ikään tuplaantuu. P-ytimien (Lion Cove) IPC-suorituskyky kasvaisi Intelin mukaan 14 prosentilla.

Nykytyyliin suorittimet tarjoavat NPU-piirin. Sen laskentakyky on 48 TOPSia. Kun suorittimen ja näytönohjaimen laskentakyky otetaan mukaan, TOPSit nousevat arvoon 120.

Lunar Lake -malliston kerrotaan olevan suunniteltu siten, että suorittimissa keskitytään erityisesti energiatehokkuuteen. Samaa suunnittelua aiotaan hyödyntää myös Arrow Lake -pöytätietokonemallistossa sekä tulevassa Panther Lake -mallistossa.

Kuva: Intel

Foveros-paketointia käyttävät suorittimet rakennetaan TSMC:n tarjoamalla 3 nanometrin N3B-valmistusprosessilla. Suorittimet on tehty sirpalesuunnittelulla, eli suoritinosa (Compute Tile) on omassa ja I/O-piiri omassa ”laatassaan”. Compute Tile sisältää suorittimen, näytönohjaimen ja NPU-piirin.

I/O-piiri (Platform Controller) on Intelin itsensä valmistama, ja se tehdään 6 nanometrin valmistusprosessilla. Platform Controller hoitaa monia tehtäviä, joihin kuuluvat WiFi 7 ja Bluetooth 5.4, USB 3.0 ja 2.0, Thunderbolt sekä PCIe 4.0- ja 5.0. Siihen sijoitetaan myös muistiohjaimet. Intel lupaa kaikissa Lunar Lake -kannettavissa olevan vähintään kaksi Thunderbolt 4 -liitäntää.

Suorittimen laatat on liitetty pohjapiiriin juotosliitoksella, jossa liitosten välinen etäisyys on 25 mikrometriä. Se on merkittävä parannus Meteor Lake -sukupolven 36 mikrometristä. Hyötynä on pienempi virrankulutus ja tehokkaampi tiedonsiirto. Suorittimien kokonaisvirrankulutus pitäisi olla 40 prosenttia pienempi Meteor Lakeen verrattuna.

Energiatehokkaita E-ytimiä (Skymont) on suoritinmalliston lippulaivasuorittimissa neljä. Intelin mukaan Skymont kuluttaa 60 prosenttia Raptor Cove -ytimien virrankulutuksesta samalla suorituskyvyllä. Samalla virrankulutuksella suorituskykyä olisi 20 prosenttia enemmän.

Suorituskykyisiä P-ytimiä (Lion Cove) on luvassa niin ikään neljä, ja niiden IPC-suorituskyky olisi noussut Meteor Lakeista aiemmin mainittu 14 prosenttia. Ainakin P-ytimissä on tekoälypohjainen itseohjautuvuus, eivätkä ytimet toimi staattisilla asetuksilla.

Sen sijaan ytimet mukautuvat erilaisiin käyttötilanteisiin säätämällä ainakin jännitettä ja kellotaajuutta aiempaa hienojakoisemmin. Ominaisuudesta on jälleen kerran energiatehokkuushyötyjä. Samoja Lion Cove -ytimiä käyttää myös pöytätietokoneille suunnattu suoritinmallisto Arrow Lake.

Muistijärjestelmässä on uusi L0-välimuistitaso, joka on entinen L1. Välimuisti on suunniteltu kokonaan uudelleen, ja siinä on 192 kilotavun muistiosuus L1- ja L2 välimuistien välissä. Ratkaisu tehostaa suorituskykyä, ja mahdollistaa L2-välimuistin koon kasvattamisen ilman viiveen kasvamista. P-ytimien L2-välimuistin koko on 2,5 megatavua ja L3-välimuisti 12 megatavua. E-ytimillä puolestaan on jaettu neljän megatavun L2-välimuisti.

LPDDR5X-8500-muistipiirit ovat suorittimissa yhdysrakenteisena, ja tarjolla on sekä 16 gigatavun että 32 gigatavun konfiguraatioita. Muistin yhdysrakenteisuus vähentää muistiliittymän fyysisen kerroksen (memory PHY) virrankulutusta jopa 40 prosenttia. Muistikanavat ovat 16-bittisiä ja ne tarjoavat nopeuden 8,5 gigasiirtoa sekunnissa.

Lunar Lake -suorittimien odotetaan saapuvan markkinoille vuoden 2024 toisella puoliskolla. Arrow Lakejen on spekuloitu saapuvan mahdollisesti samoihin aikoihin, mutta kuitenkin todennäköisesti myöhemmin.

LUE MYÖS: Intel esitteli Xe2 (Battlemage) -näytönohjainsukupolven virallisesti