Uusimmat

Intel NUC 13 ei ole enää minitietokone – ennemminkin kompakti tehopakkaus

10.11.2022 18:29 Markku Leppilampi

Intel esitteli virallisesti NUC 13 Extreme -pelitietokoneensa. Sitä ei kenties voi kutsua minitietokoneeksi, mutta kompakti se on edelleen.

14 litran koteloon voi valita parhaimmillaan Core i9-13900K-suorittimen ja täysikokoisen GeForce RTX- tai Radeon RX -näytönohjaimen (enimmäispituus 313 millimetriä). DDR4-muistin määrää voi kasvattaa aina 64 gigatavuun saakka. Raptor Canyon nimelläkin tunnettu kone tarjoaa siis perinteisten työpöytäkoneiden tasoista suorituskykyä.

Tarjolla on myös kolme PCIe 4.0 M.2-2280 -SSD-paikkaa. Lisäksi koneessa on yksi 3,5 tuuman ja kaksi 2,5 tuuman massamuistipaikkaa. Kokonaisuuden energiatarpeet tyydyttää 750 watin 80 Plus Gold -sertifioitu virtalähde.

Kone tarjoaa vielä WiFi 6E + Bluetooth 5.2 -sovittimen, kaksi LAN-liitintä (2,5 GbE ja 10 GbE), kaksi Thunderbolt 4 -porttia, kuusi USB 3.2 Gen2 Type-A -liitintä, kaksi USB 3.2 Gen1 Type-A -liitintä, yhden USB 3.2 Gen2x2 Type-C:n sekä neljä näyttölähtöä (kolme DP, yksi HDMI). Soundimaisemista vastaa 7.1-kanavainen äänijärjestelmä.

Kone on päivitettävissä uusilla NUC-elementeillä. Näin kone säilyy käyttökelpoisena tulevaisuudessakin.

Intelin NUC 13 Extremen hinta vaihtelee, ja edullisimmillaan selviää 1179 dollarilla (1177 euroa). Hinta voi kuitenkin nousta huomattavasti riippuen valitusta kokoonpanosta. Suomessa hinta tulee olemaan niin ikään kalliimpi.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat