Uusimmat

Intelin uudella tietokoneella on pienen eläimen neuronikapasiteetti – osaa jopa haistaa

22.03.2020 16:10 Muropaketin toimitus

Intel tiedotti saavuttaneensa uuden virstanpylvään. Pilven kautta tutkijoille tarjottava Pohoiki Springs -järjestelmä sisältää 786 Loihi-piiriä, joissa on yli 100 miljoonan neuronin laskentakapasiteetti. Määrää voisi verrata pieneen nisäkkääseen.

Vuonna 2017 esitelty Loihi on neuroverkkoon pohjautuva piiri, jonka kehitystyö on saanut inspiraatiota aivojen toiminnasta. Vastikään Intel onnistui opettamaan Loihin jopa haistamaan tuoksuja – tai tarkemmin sanoen imitoimaan samankaltaista aivoissa tapahtuvaa prosessia, joka tapahtuu haistettaessa tuoksuja. Haistamisen ja muiden hajuaistiin liittyvien ilmiöiden mallintaminen perustuu matemaattiseen algoritmiin, jonka Intel on kehittänyt yhdessä Cornellin yliopiston kanssa.

14 nanometrin viivanleveyteen perustuva Loihi-piiri sisältää kaksi miljardia transistoria, ja se voi käsitellä tietynlaisia työtehtäviä jopa 1000 kertaa nopeammin ja 10 000 kertaa tehokkaammin kuin tavalliset suorittimet. 746 kappaleen siruarmeija pystyy jo tälläkin hetkellä tehokkaisiin suorituksiin sille soveltuvissa tehtävissä.

Valtavista mittakaavoista huolimatta Intel kertoi koko järjestelmän kuluttavan vain 500 wattia sähköä. Intelin mukaan tämä johtuu siitä, ettei siruilla ole yhteistä synkronoitua kellotaajuutta, joten ne eivät kuluta virtaa yhtä paljon samanaikaisesti.

Järjestelmä on edelleen kehitysvaiheessa. Tällä hetkellä se pärjää hyvin rajoitelaskennassa, optimointiongelmissa sekä kaavioiden ja kuvioiden tunnistamisessa kuten lyhyiden reittien löytämisessä.

Muropaketin uusimmat