Uusimmat

Internetin käyttöestoilla kova hintalappu – viime vuosina maailmanlaajuiset menetykset ovat olleet miljardeja

Kuva: Pixabay

19.03.2024 19:23 Muropaketin toimitus

Internet voi olla poikki teknisten vikojen johdosta, mutta myös erilaiset valtiolliset ja viranomaistahot voivat aiheuttaa katkoja. Nyt niille on arvioitu hintalappu ja luku on melkoinen.

Esimerkiksi valtiolliset elimet eri puolilla maailmaa voivat hallita ja estää netin käyttöä osittain tai jopa kokonaan. Tämä ei vie vain ihmisiltä tiedon lähdettä vaan aiheuttaa myös valtavia taloudellisia menetyksiä.

Talousanalyysejä tekevä Stocklytics.com-sivuston tietojen mukaan pelkästään vuonna 2023 nämä internetsulut aiheuttivat globaalille taloudelle yli 9,1 miljardin dollarin menetykset. Viimeisen viiden vuoden kumulatiiviset luvut ovat vieläkin kovempia: tällöin internetin sulkemiset ovat aiheuttaneet yli 50 miljardin dollarin taloudelliset menetykset maailmanlaajuisesti. Vähemmän yllättäen Venäjä on kärsinyt niistä eniten, yli 25 miljardin dollarin menetykset. Tämä on jopa puolet kokonaissummasta.

Top10VPN-tietojen mukaan vuodesta 2019 lähtien on tapahtunut lähes 600 suurta internetin sulkemista ympäri maailmaa. Nämä sulkemiset kestivät yli 205 000 tuntia. Tilastoista käy ilmi, että vuonna 2019 nähtiin eniten internet-estoja. Vuosi 2022 pysyy puolestaan ennätysvuotena kokonaistaloudellisten kustannusten suhteen. Pelkästään tuona vuonna internet-estot aiheuttivat maailmantaloudelle 24,6 miljardia dollaria menetykset.

Top10VPN-tiedot osoittavat myös, että X, entinen Twitter, on yleensä eniten estetty sosiaalisen median alusta, ja seuraavilla sijoilla tulevat TikTok ja Instagram.