Uusimmat

Japanilaiset yritykset varoittavat tekoälystä – yhteiskunnallinen järjestys ”voi luhistua”

Kuva: @ Pixabay

11.04.2024 16:49 Muropaketin toimitus

Japanin suurin telekommunikaatioyritys ja suurin sanomalehti antoi jyrkän varoituksen.

Nippon Telegraph and Telephone ja Yomiuri Shimbun Group Holdings julkaisivat muutama päivä sitten varoituksen liittyen tekoälyyn. Yritykset ovat huolissaan sen hallitsemattomuudesta.

Yritysten mukaan tekoälyn hallitsemattomuus voi johtaa nykyihmiselle tutun yhteiskunnan romahtamiseen. Positiivisena seikkana he mainitsivat työn tuottavuuden paranemisen ”jossain määrin”.

Yritykset kehottivat valtion virkamiehiä tarkistamaan teknologiaan liittyviä lakeja. Lisäksi ne väittivät tekoälyllä olevan jo kielteisiä vaikutuksia ihmisiin.

– Jos generatiivisen tekoälyn annetaan mennä hallitsemattomaksi, luottamus koko yhteiskuntaan voi vahingoittua, kun ihmisten epäluuloisuus toisiaan kohtaan kasvaa, ja kannustimet aitouden ja luotettavuuden takaamiseksi katoavat, yritysten kirjoituksessa todetaan.

– Huolena on, että pahimmassa tapauksessa demokratia ja yhteiskuntajärjestys voivat luhistua, mikä johtaisi sotiin.

Yritysten mukaan ihmiset eivät täysin hallitse tekoälyteknologiaa. He varoittivat tekoälyn ”valehtelevan itsevarmasti”, ja että ihmisiä ”huijataan helposti”. Kirjoituksessa sanottiin myös, että tekoäly on vahingoittanut ”autonomiaa ja ihmisarvoa”. Yritykset kertovat, että ne ovat ”olennaisia arvoja, joiden ansiosta yhteiskunnan yksilöt voivat olla vapaita”.

Yritykset totesivat, ettei tekoälyn nousua ei voi enää peruuttaa. Ne katsoivat myös, että tekoälyteknologia on jo korvaamaton asia yhteiskunnille.