Uusimmat

Julian Assangen tilanne ei ole vielä selvä – Australia esitti pyynnön Yhdysvalloille

Kuva: Pexels / Donald Tong

13.04.2024 18:04 Muropaketin toimitus

Yhdysvallat haluaa Wikileaksin perustajan Julian Assangen tuomittavaksi USA:han. Tällä hetkellä hän on vangittuna Lontoossa.

Julian Assange vuoti WikiLeaks-palvelunsa kautta tietoja esimerkiksi Yhdysvaltain armeijan toiminnasta, ja Yhdysvallat katsoo Assangen toiminnan olleen rikos. Häntä syytetään salaliitosta tietomurron yhteydessä sekä vakoilulain rikkomisesta. Assange on kiistänyt Yhdysvaltain syytteet, sillä hänen mukaansa vuodot olivat journalismia.

Assange oli vuosia viranomaisten tavoittamattomissa Ecuadorin lähetystössä Lontoossa, mutta riitaannuttuaan Ecuadorin viranomaisten kanssa, poliisi kutsuttiin lähetystöön, ja hänet vangittiin. Assange on ollut Belmarshin vankilassa nyt viitisen vuotta.

Assangen luovutus Yhdysvaltoihin ei vaikuta olevan vielä selvä asia, sillä Australia on esittänyt Yhdysvalloille pyynnön Assangen syytteistä luopumisesta ja hänen palauttamisesta kotimaahansa Australiaan. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi ja sanoi, että ”me harkitsemme” asiaa.

Australian pääministeri Anthony Albanese sanoi Bidenin kommenttien olleen ”rohkaisevia”. Hän sanoi myös olevansa nyt ”optimistisempi” halutun lopputuloksen saavuttamisesta.

Assangen vaimo Stella Assange sanoi niin ikään olevansa rohkaistunut Bidenin kommenteista.

– Näyttää siltä, että asiat voivat olla menossa oikeaan suuntaan, hän sanoi BBC Radio 4 -kanavan ohjelmassa Today.

– Monet ihmiset ympäri maailmaa ovat sanoneet jo vuosia, että tämän pitäisi loppua, ja että tämä tapaus on vaaraksi lehdistönvapaudelle.

Kysyttäessä miehensä terveydentilasta Stella Assange sanoi hänen olevan ”erittäin huonovointinen”.

– Hän on selvästi stressaantunut, koska hänet saatetaan luovuttaa Yhdysvaltoihin, jossa häntä odottaisi 175 vuoden vankeusrangaistus.

WikiLeaksin nykyinen päätoimittaja Kristinn Hrafnsson sanoi Assangen luovutustavoitteen ja syytteiden nostamisen olevan Bidenin edeltäjän, eli Donald Trumpin ”poliittisesti motivoitunut teko”.

Muropaketin uusimmat