Uusimmat

Kiinalainen 3A6000 -suoritin ei vielä yllä Intelin tai AMD:n tasolle

02.12.2023 15:45 Markku Leppilampi

Kiinalainen tietotekniikkayritys Loongson julkaisi vastikään uuden suorittimensa. Se ei vielä ole länsimaisten tietotekniikkayritysten tuotteiden tasolla.

Loongson 3A6000 on kuluttajille suunnattu neliytiminen suoritin, joka hyrrää vain 2,5 gigahertsin kellotaajuudella. Emolevyn sille on tehnyt taiwanilainen yritys Asus, jonka panos voi mahdollisesti johtaa suorittimen laajempaankin suosioon.

3A6000 on melko merkittävä loikka aiemman sukupolven 3A5000-suorittimesta, joka on niin ikään neliytiminen suoritin. Paperilla suorittimien erot eivät ole suuria, mutta 3A6000 on saanut tuen Hyperthreading-tekniikalle, joka tuo merkittävän suorituskykylisän.

Asuksen Kiinan tuotepäällikkö Tony Yu teki testejä Loongsonin suorittimilla. Hänen testiensä mukaan 3A6000 on 35 prosenttia nopeampi yhden ytimen suorituskyvyssä verrattuna edeltäjäänsä. Monen ytimen suorituskykyloikka on puolestaan valtava 84 prosenttia.

Yu vertasi suorituskykyä myös Intelin suorittimiin. Hänen mukaansa 3A6000 on suorituskyvyssä osapuilleen 10. sukupolven lähtötason suorittimen Core i3-10100:n tasolla. 10. sukupolvi julkaistiin vuonna 2020.

Videocardz spekuloi, että yhteistyö Asuksen kanssa mahdollistaisi kellotaajuuden nostamisen. Tämä voisi tuoda jonkin verran lisää tehoja Loongsonin suorittimelle.

Markku Leppilampi

"Olen useampiin medioihin työskentelevä, monista aihepiireistä kiinnostunut toimittaja. Eri verkkolehtiin tulee raapustettua juttuja muun muassa elokuvista, tekniikasta, tieteestä ja terveydestä. Muropakettiin olen naputellut vuodesta 2019 saakka tietotekniikan maailmaan liittyviä uutisia maustettuna mobiilijutuilla, ja teen myös laitetestejä. Pelisuosikkeihini kuuluvat ainakin Counter-Strike: Global Offensive, Battlefield-sarja, Civilizationit, Cities: Skylines ja Heartstone."

Muropaketin uusimmat