Uusimmat

Kiinalainen TEMU joutui kuluttajajärjestöjen hampaisiin – näin yritys vastaa

Kuva: @ Pixabay

18.05.2024 09:15 Muropaketin toimitus

Eurooppalaiset kuluttajajärjestöt, mukaan lukien suomalainen Kuluttajaliitto, ovat jättäneet eri reittien kautta yhteisen valituksen EU:lle. Syynä on kiinalaisen TEMUn toiminta.

TEMU on kiinalainen verkkokauppa, josta on tullut kuluttajajärjestöille paljon valituksia. TEMUn verkkokauppa löytyy myös suomenkielisenä versiona, ja siellä myydään monenlaista tavaraa hintoja polkien. TEMU on menestynyt Euroopassa, ja sillä on TechCrunchin mukaan 75 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää.

Kuluttajajärjestöjen mukaan TEMU on niin sanottu VLOP (Very Large Online Platform) -palvelu, eli erittäin suuri verkkopalvelu, vaikka sitä ei vielä sellaiseksi ole virallisesti luokiteltu. VLOP-statuksen vuoksi TEMUn tulisi sitoutua Euroopan digipalvelusäädöksen asettamiin sääntöihin, joiden puitteissa muun muassa suojataan kuluttajia.

Kuluttajajärjestöjen mukaan TEMU ei täytä kauppiaiden jäljitettävyysvaatimuksia, manipulatiivisen suunnittelun vastaisia sääntöjä ja tuotesuosittelualgoritmien avoimuutta.

Manipulatiivista suunnittelua voi olla esimerkiksi niin sanottu ”dark pattern” -suunnittelu, jossa jonkin palvelun käyttäjä harhautetaan tekemään jotain, mitä hän ei tarkoittanut tehdä. Lopputulemana kuluttaja saattaa esimerkiksi käyttää enemmän rahaa, eikä hän myöskään välttämättä tiedä, mille tahoille hän rahansa antaa.

Kuluttajajärjestöt väittävät TEMUn kohdistavan manipulaatiota myös lapsiin. Palvelua syytetään äärimmäisistä alennuksista ja sivuston ominaisuuksien ”pelillistämisestä”.

Kattojärjestö BEUC:n Monique Goyens sanoi, että ”jäljitettävyyden puute estää kuluttajia tekemästä tietoon perustuvaa päätöstä siitä, onko tuote EU:n turvallisuussääntöjen mukainen.” Kuluttajajärjestöt ovat niin ikään huolissaan sivustolla myytävien tuotteiden turvallisuudesta ja laillisuudesta.

Esimerkiksi italialainen kuluttajajärjestö Altroconsumo testasi alustalta ostettuja kosmetiikkatuotteita ja havaitsi, että valtaosassa tuotteista ainesosia ei ollut lueteltu ainakaan kokonaan. Lisäksi huolta herättävät harhaanjohtaviksi kerrotut arvostelut ja alennukset.

TEMU kommentoi olevansa ”tulokas” Euroopassa, ja se on ottanut vastaan palautetta kuluttajilla, sääntelijöiltä ja kuluttajajärjestöiltä. TEMU väittää muokanneensa toimintaansa paikallisten odotusten mukaiseksi. Kuluttajajärjestöjen valituksen se aikoo tutkia ja ottaa vakavasti.