Uusimmat

Lähitulevaisuudessa yhä useammalla voi olla ARM-kannettava – tutkimusyritys povaa hurjaa kasvua

12.04.2023 18:29 Muropaketin toimitus

Counterpoint Research ennustaa ARM-pohjaisten kannettavien tietokoneiden suosiota.

ARM-järjestelmäpiirien osuus kannettavissa tietokoneissa on Counterpointin mukaan tällä hetkellä 14 prosenttia, kun se vielä viime vuonna oli 13 prosenttia. Tutkimusyritys uskoo osuuden kasvavan vielä tänä vuonna 15 prosenttiin.

Counterpoint ennustaa osuuden voivan nousta vuonna 2027 peräti 25 prosenttiin. Samalla Intelin ja AMD:n osuus kannettavissa tietokoneissa laskisi hiukan.

Lasku selittyisi sillä, että Qualcomm tuonee lähitulevaisuudessa kilpailukykyisen ARM-järjestelmäpiirin kannettavien Windows-tietokoneiden voimanlähteeksi. Tämä kaappaisi markkinaosuutta ainakin AMD:lta ja Inteliltä.

Apple on tällä hetkellä ARM-pohjaisten kannettavien ykkösnimi 90 prosentin osuudellaan. Heidän tuotteensa eivät kuitenkaan ole Windows-tietokoneita, joka ei välttämättä ruoki kovin hyvin Arm-kannettavien markkinaosuuden kasvua. Applen sijaan Counterpoint uskoo Qualcommin ARM-järjestelmäpiiriä käyttävien Windows-kannettavien piristävän markkinaosuuden kasvua.

ARM-järjestelmäpiirien etuja ovat ainakin niiden energiatehokkuus ja viileämpi toiminta x86-suorittimiin verrattuna. ARM-järjestelmäpiirit ovat myös kustomoitavissa eri valmistajien tarpeisiin.

Muokattu 12.4.2023 klo 16.37: Poistettu toisesta kappaleesta virheellinen viittaus Intelin ja AMD:n tilanteesta  ”ARM-järjestelmäpiirien markkinoilla”.