Uusimmat

Liikennöitsijä käyttää junissaan edelleen antiikkisia korppuja – pelkona ”katastrofaalinen” tilanne

Kuva: @ Pixabay

14.04.2024 19:19 Muropaketin toimitus

Korppuja eli virallisemmalta nimeltään 3,5″ diskettejä käytetään edelleen erilaisissa laitteissa ja järjestelmissä. Yksi korppuja käyttävistä tahoista on yhdysvaltalainen junaliikennöitsijä.

San Francisco Municipal Transportation Agency (SFMTA) luottaa edelleen disketteihin vuonna 1998 asennetussa järjestelmässään. Sen kerrotaan olleen vielä tuolloin viimeisintä teknologiaa.

Järjestelmä on kuitenkin ollut asentamisesta lähtien käytössä jo yli kahden vuosikymmenen ajan. Junien hallintajärjestelmän piti olla käytössä enimmillään 25 vuotta, mutta se aloittaa jo 26. toimintavuotensa.

SMFTA:n johtajan Jeffrey Tumlinin mukaan järjestelmä toimii vanhuudestaan huolimatta ihan hyvin. Joka vuosi riskit kuitenkin kasvavat, koska disketit vanhenevat ja data voi vaurioitua tai kadota. Tumlinin mukaan jossain vaiheessa on edessä ”katastrofaalinen vika”.

TechSpotin mukaan suuren järjestelmän päivittämiseen menisi vuosikymmen, joka tekee tilanteesta ongelmallisen. Lisäksi päivitys nykyaikaan maksaisi satoja miljoonia dollareita.

Disketit ovat olleet hitaita kuolemaan joissain laitteissa ja järjestelmissä. Yhdysvaltain armeija luopui niistä ydinasejärjestelmissään vasta vuonna 2019. Tavallisempaa käyttöä disketeille löytyy esimerkiksi vanhemmista musiikkilaitteista.