Uusimmat

Metan tekoälyllä vahvistettu audiokoodekki tiivistää 10 kertaa paremmin kuin MP3

06.11.2022 20:20 Muropaketin toimitus

Meta kertoo kehittäneensä tehokkaan audiokoodekin. Yritys lupaa 10-kertaisen pakkauksen MP3-formaattiin verrattuna.

Metan pakkaustekniikka toimii tekoälyn avustuksella, ja sen nimi on EnCodec. Vaikka pakkaustekniikka tiivistää datan kymmenen kertaa pienempään kokoon kuin 64 kbps MP3, niin laatu ei väitetysti heikenny.

Metan mukaan tekniikka voisi mahdollistaa korkealaatuiset puhelut ja musiikin huonolaatuisilla yhteyksillä. Tämä tulisi tarpeeseen esimerkiksi huonoin verkkoyhteyksin varustetuilla alueilla. Metan pakkaustekniikka toimii luonnollisesti myös musiikissa.

Meta kuvailee menetelmää kolmiosaiseksi järjestelmäksi, joka on koulutettu pakkaamaan ääni haluttuun tavoitekokoon. Ensin kooderi muuntaa pakkaamattoman datan alempaan kehysnopeuteen. Sen jälkeen datan käsittelee vektorikvantisoija, joka huomioi kaikista tärkeimmät osat datasta, ja jota käytetään myöhemmin alkuperäisen signaalin uudelleenrakentamiseen. Lopuksi dekooderi muuttaa pakatun datan reaaliajassa takaisin ääneksi käyttäen apunaan hermoverkkoa.

 

 

 

 

 

 

 

Toistaiseksi Metan uusi tekniikka on vielä kehitysvaiheessa. Meta mainitsi vielä, että tekniikalla voi olla käyttöä myös metaversumikokemusten parantamisessa.