Uusimmat

Microsoft haastaa Yhdysvaltain oikeuslaitoksen oikeuteen: Salassa tehtävästä urkinnasta on tultava loppu

15.04.2016 14:55 Petrus Laine

Microsoftin lakipuolen päällikkö Brad Smith

Microsoft on päättänyt haastaa Yhdysvaltain oikeuslaitoksen oikeuteen. Haasteen takana on yhtiön kyllästymisen salassapidettäviin urkintavaatimuksiin.

Microsoftin mukaan salassapidettävät sähköpostiurkintavaatimukset ovat Yhdysvaltain perustuslain vastaisia. Tarkemmin kyse on Electronic Communications Privacy Actin osasta 2705(b), joka sallii hallituksen elinten vaatia yhtiöiltä pääsyä heidän asiakkaittensa dataan, ilman että asiakas saa ikinä tietää tutkimuksista. Microsoftin mukaan tämä rikkoo Yhdysvaltain perustuslain ensimmäistä ja neljättä lisäystä. Ensimmäinen lisäys antaa yhtiölle oikeuden kertoa asiakkailleen hallituksen tekemistä tutkimuksista, ja neljäs puolestaan ihmisille ja yhtiöille oikeuden tietää heitä kohtaan kohdistuvista tutkimuksista.

Microsoftin mukaan liittovaltion tuomioistuimet ovat antaneet sille lähes 2600 salassa pidettävää tutkintamääräystä viimeisen 18 kuukauden aikana, joista yli kahdessa kolmesta ei ole mitään aikarajoitusta dataan pääsyn suhteen. Microsoft ei ole asialla ensimmäistä eikä varmasti viimeistäkään kertaa. Tällä hetkellä se käy Yhdysvaltain hallintoa vastaan oikeutta siitä, onko Yhdysvaltain viranomaisilla oikeutta päästä Microsoftin asiakkaiden dataan, jota säilötään Irlannissa. Voit tutustua tuoreimpaan tapaukseen tarkemmin GeekWiren artikkelissa.

Petrus Laine

Muropaketin uusimmat