Uusimmat

Microsoft valaisi DirectX 12:n tulevaisuutta: HDR ja Shader Model 6

23.03.2016 16:31 Petrus Laine

DirectX 12, V-sync, FreeSync ja G-Sync

Microsoft on kertonut Game Developers Conference -messuilla DirectX 12 -rajapinnan tulevaisuudesta. DirectX 12 on yhtiön ensimmäinen ns. matalan tason grafiikkarajapinta.

Yksi negatiivisista palautteista, mitä ensimmäiset isot DirectX 12 -pelit ovat saaneet kokea, liittyy vahvasti v-sync-teknologiaan, joka estää kuvan repeilyn synkronoimalla ruudunpäivitysnopeuden näytön virkistystaajuuteen. DirectX 12 -rajapinnalla Universal Windows Platformia käytettäessä V-sync, tai sen vaihtelevan virkistystajuuden mahdollistavat johdannaiset kuten FreeSync ja G-Sync, ei toimi totuttuun tapaan. Microsoft työskentelee parhaillaan korjatakseen nämä puutteet, ja lupasi kertoasta asiasta lisää Build-konferenssissa ensi kuussa.

DirectX 12 Shader Model 6

Yhtiö työskentelee parhaillaan myös uuden varjostinmallin parissa. Shader Model 6 on tarkoitettu D3D Feature Level 12_0:aa tai korkeampaa tukeville näytönohjaimille. Se tuo mukanaan muun muassa tuen 64-bittisille etumerkittömille kokonaisluvuille ja on ensimmäinen varjostinmalli, joka käyttää avoimen lähdekoodin LLVM/Clang-projektin kääntäjää HLSL-varjostimille (High Level Shading Language) vanhan FCX-kääntäjän sijasta. Microsoft aikoo lisäksi avata GPU-ohjelmoinnin jatkokehitystä avoimen lähdekoodin periaatteiden mukaisesti.

DirectX 12 HDR

AMD:n tavoin myös Microsoft uskoo HDR:n tulevaisuuteen. Microsoftin mukaan ainakin televisioiden osalta HDR tullaan ottamaan 4K-resoluutiota nopeammin käyttöön. DirectX tulee käyttämään HDR-datan tallentamiseen FP16-tarkkuutta, eli niin sanottua puolikasta tarkkuutta. FP16-tarkkuus riittää kattamaan esimerkiksi kirkkauden 0,001 nitistä 5,2 miljoonaan nittiin. DirectX-rajapinnan osalta HDR-tuki aiotaan tuoda kehittäjille vielä kuluvan vuoden aikana, ja loppukäyttäjille tuen pitäisi tulla ensi vuonna.

Voit tutustua Microsoftin DirectX 12 -GDC-dioihin tarkemmin DualShockersin artikkelissa englanniksi, sekä PCGames & Hardwaren ja 4Gamer.netin artikkeleissa Google Translaten avulla.