Uusimmat

Microsoftilta ääniä tunnistava tekniikka – osaa jopa ennustaa tulevaa

Kuva: @ Pixabay

09.04.2024 07:59 Muropaketin toimitus

Microsoft kehittää parhaillaan ääniä tunnistavaa neuroverkkotekniikkaa, joka voisi olla tulossa ainakin Copilot-tekoälyn ominaisuudeksi.

Tekniikka osaa tunnistaa tavallisempia ääniä kuten ovikellon, vauvan itkun, hengitysvaikeudet, lasin hajoamisen ja koiran haukunnan. Näiden pohjalta voitaisiin kehittää erilaisia äänien tunnistukseen perustuvia sovellutuksia.

Tekniikassa on myös erikoisempi tunnistuskyky, sillä se osaa tunnistaa luonnon ääniä kuten maanjäristyksiä ja myrskyjä. Tekniikka osaisi jopa ennakoida maanjäristyksiä.

Tunnistus toimii neuroverkon avulla. Ääni pilkotaan pieniin osiin, jonka jälkeen niistä muodostuu ikään kuin kartta. Kartta syötetään neuroverkolle, joka tekee pisteytyksen ja todennäköisyysarvion käyttäen hyödykseen pilkottuja osioita. Lopuksi se antaa todennäköisyysarvion siitä, mikä ääni on kyseessä.

Valmistuessaan tekniikkaa voisi käyttää esimerkiksi terveydenhuollossa ja turvalaitteissa. Se voisi myös valvoa perheen pienimpien hyvinvointia ja varoittaa ainakin maanjäristyksistä ja myrskyistä.