Uusimmat

Muropaketti testasi: Näin Phenom II X3 toimimaan neljällä ytimellä

05.03.2009 18:27 Sampsa Kurri

Uutisoimme Muropaketissa viime viikolla keskustelupalstoilla liikkuneesta huhusta, jonka mukaan AMD:n uusista kolmiytimisistä Phenom II X3 710- ja 720 Black Edition -prosessoreista olisi mahdollista kytkeä neljäs ydin käyttöön. Käytännössä kolmiytimisissä Phenom II X3 -prosessoreissa on käytetty neliytimisen Deneb-koodinimellisen Phenom II X4:n piisiruja, mutta niistä on poistettu tehtaalla käytöstä yksi valmistuksessa vahingoittunut ydin.

Vahvistimme huhun todeksi Muropaketin testilaboratoriossa viikon 51 Phenom II X3 720 Black Edition -prosessorilla, josta saatiin neljäs ydin käyttöön päivittämällä Asuksen M4A79 Deluxe -emolevylle modifioitu BIOS-tiedosto ja säätämällä Advanced Clock Calibration -asetus Auto-tilaan.

DDR2-muisteja tukeva Asus M4A79 Deluxe -emolevy perustuu AMD:n 790FX-northbridgeen ja SB750-southbridgeen, joka on neljännen ytimen käyttöönotossa välttämättömyys. Käyttöönotto suoritetaan biosin CPU-configuration valikosta. Advanced Clock Calibration eli ACC on SB750-southbridgen ominaisuus, joka on tarkoitettu tuomaan lisäpotentiaalia Phenom-prosessoreiden ylikellottamiseen.

Huom! Neljäs ydin ei välttämättä toimi lainkaan, jolloin kokoonpano ei edes käynnisty. Joissain tapauksissa neljäs ydin voidaan saada käyttöön, mutta järjestelmä on epävakaa.

Perinteisesti southbridge on yhteydessä northbridgeen, joka puolestaan on yhteydessä prosessoriin. SB750:n tapauksessa emolevyissä on kuusipinninen yhteys suoraan prosessoriin ja sen myötä voidaan ohittaa tiettyjä prosessorin sisäisiä asetuksia. AMD:n mukaan nämä mahdollistavat vain ja ainoastaan Phenom-prosessoreiden kasvaneen ylikellotuspotentiaalin, eivätkä vaikuta suorituskykyyn. ACC vaatii tuen emolevyn BIOSilta ja valikossa tuettu ominaisuus näkyy valintana, jossa ACC:n arvoa voi muuttaa plussan ja miinuksen välillä. Mitä suurempi plusarvo, sitä suurempi potentiaali ylikellottamiseen, ja pienempi miinusarvo puolestaan mahdollistaa alemman käyttöjännitteen ja sen myötä tehonkulutuksen. Lisää aiheesta voi lukea Muropaketin viime vuonna julkaisemasta AMD 790 -piirisarjaperhe -artikkelista.

Uudelleenkäynnistyksen jälkeen prosessori tunnistui hieman merkillisesti AMD Phenom II X4 20 -prosessorina, mutta käytössä oli nyt neljä ydintä.

Suurempi versio kuvaa klikkaamalla

Neljännen ytimen toiminta testattiin Cinebench R10 -testiohjelmalla, joka suoriutui renderöintitestistä neljällä ytimellä minuutissa ja 15 sekunnissa (11675 CB-CPU-tulos). Kolmella ytimellä testi rullasi läpi minuutissa ja 41 sekunnissa (8703 CB-CPU-tulos). Neljännen ytimen täydellinen vakaus vaatii luonnollisesti raskaammat testit, mutta kyseessä oli tällä kertaa konseptin toimivuuden kokeilu.

2,8 GHz:n kellotaajuudella toimivan kolmiytimisen Phenom II X3 720 Black Edition -prosessorin saatavuus Suomesta on tällä hetkellä hyvä ja hinta noin 145 euroa. Samalla kellotaajuudella toimivan neliytimisen Phenom II X4 920 -prosessorin (vain DDR2-tuki) hinta on noin 195 euroa.

Muropaketissa valmistellaan parhaillaan artikkelia Phenom II X3 720 Black Edition -prosessorista, jota testataan AM2+-emolevyllä DDR2-muisteilla sekä AM3-emolevyllä DDR3-muisteilla ja suorituskykyä verrataan Intelin Core 2 Duo E8400 -prosessoriin.